16e teknik açıdan S25 FE yanında işlemci dışında hiçbir üstünlüğü yok yani iki kere iki dört ama başka bir mesele var;
15-45 yaş arası hiçbir insanın 700 dolar verip de 60Hz ekrana bakmaması gerektiğini düşünüyorum. Kerizlenmek bu, başka bir şey değil.

Ya hocam Hz'ye niye bu kadar takıyosunuz anlamadım. Kendi 120Hz telefonum var fakat 60 kullanmak da bozmuyor telefon büyük olmasına rağmen. iPhone 11 Pro var mesela küçük telefon, onda 60Hz olduğu bile çok fark edilmiyor. 16e de küçük zaten ne olacak 60 olsa.

Ya hocam Hz'ye niye bu kadar takıyosunuz anlamadım. Kendi 120Hz telefonum var fakat 60 kullanmak da bozmuyor telefon büyük olmasına rağmen. iPhone 11 Pro var mesela küçük telefon, onda 60Hz olduğu bile çok fark edilmiyor. 16e de küçük zaten ne olacak 60 olsa.
Anlamazlar.

16e teknik açıdan S25 FE yanında işlemci dışında hiçbir üstünlüğü yok yani iki kere iki dört ama başka bir mesele var;
15-45 yaş arası hiçbir insanın 700 dolar verip de 60Hz ekrana bakmaması gerektiğini düşünüyorum. Kerizlenmek bu, başka bir şey değil.

İşlemci dışında hiçbir üstünlüğü yok mu? Bu cümleniz yetti bana, polemiğe girmeye gerek yok.

Vallahi hocam özellikle forumda çok takılmayın insanlara. Yani adamlar sırf 120Hz olsun diye Vivo falan önerecek artık 😃. Biri gelir 16e çöp iPhone 15 al der, sorsan neden diye bir şey diyemeyecek. Şu fiyata şu donanıma sahip bir iPhone almak mucize gibi bir şey. Yok dinamik ada yok 0.5X yok, yav bunun en yakın rakibi iPhone 16, 17-18 bin TL daha pahalı. Ve buna rağmen donanımı tıpatıp aynı neredeyse, hatta pil olarak 16e daha iyi. Donanımda tek farkı 1 tane eksik GPU çekirdeği, millet de bunu bayağı abarttı bu arada. O GPU çekirdeğinin eksiğini görmek için gidip telefondan Resident Evil 4 falan oynayasın ki 5-10FPS arası fark ettirsin. Yani bu derece görülmeyen bir fark. Yani donanımı aynı, pili daha iyi ve ona rağmen 20 bin TL daha ucuza alıyorsun. E durum böyle olunca dinamik ada MagSafe 0.5 olmaması falan niye anormal geliyor ki. Ki bu olmayan özellikler de bana göre boş özellikler, 0.5 çekerken kamera zaten berbat oluyor bir işlevi yok. MagSafe hayatımda kullanmadım kullanmam da, dinamik ada da şart bir şey değil. Yani anlatınca millete büyük fark gibi geliyor ama kullanımda çoğu eksiği fark bile etmeyecek kimse. Alınmaz diyenlere sormak lazım mesela, o fiyata iOS olarak iPhone 13 mü alsın millet? Şu fiyata şu telefon nimet ya. Ama yok aga 144Hz Çinli telefon olmazsa kullanmam ben, uygulamalar bile o kadar desteklemiyor. Eskiden kimse önemsemezdi, Çinli üreticiler lazım gibi seri üretim boktan telefonlara bile koyunca böyle oldu milletin düşüncesi. Ve şurada bir ayrım var, herhangi bir Android telefon deneyimini, Samsung mesela. Gidip 10 bine aldığın Samsung telefonda da yaşayabilirsin o deneyimi arayüzü falan. Ama IPhone'da böyle bir şansın yok, bu yüzden bunu göz önünde bulundurup değer değmez demesi gerekir insanların. Vallahi benim isterse düz 16 alacak bütçem olsun, yine bu kullanmadığım özelliklere para vermek yerine 16e alırım. İçerik üreticiler teknoloji mağazası gibi dolaşıyor etrafta, hiçbir şeyden eksik kalmamak istiyor falan. O adam tabii en ufak şeye isyan eder, alışmış son model kullanmaya. Yani video izlerken kullanıcıları izleyip yorum yapın, içerik üreticilerini değil. Ki ben 16e kullanıp iyi diyenleri, kullanmayıp kötü diyenleri görüyorum hep. Bunun nedeni de bu bilgisizlik ve sosyal medyadan etkilenme.

Vallahi hocam özellikle forumda çok takılmayın insanlara. Yani adamlar sırf 120Hz olsun diye Vivo falan önerecek artık 😃. Biri gelir 16e çöp iPhone 15 al der, sorsan neden diye bir şey diyemeyecek. Şu fiyata şu donanıma sahip bir iPhone almak mucize gibi bir şey. Yok dinamik ada yok 0.5X yok, yav bunun en yakın rakibi iPhone 16, 17-18 bin TL daha pahalı. Ve buna rağmen donanımı tıpatıp aynı neredeyse, hatta pil olarak 16e daha iyi. Donanımda tek farkı 1 tane eksik GPU çekirdeği, millet de bunu bayağı abarttı bu arada. O GPU çekirdeğinin eksiğini görmek için gidip telefondan Resident Evil 4 falan oynayasın ki 5-10FPS arası fark ettirsin. Yani bu derece görülmeyen bir fark. Yani donanımı aynı, pili daha iyi ve ona rağmen 20 bin TL daha ucuza alıyorsun. E durum böyle olunca dinamik ada MagSafe 0.5 olmaması falan niye anormal geliyor ki. Ki bu olmayan özellikler de bana göre boş özellikler, 0.5 çekerken kamera zaten berbat oluyor bir işlevi yok. MagSafe hayatımda kullanmadım kullanmam da, dinamik ada da şart bir şey değil. Yani anlatınca millete büyük fark gibi geliyor ama kullanımda çoğu eksiği fark bile etmeyecek kimse. Alınmaz diyenlere sormak lazım mesela, o fiyata iOS olarak iPhone 13 mü alsın millet? Şu fiyata şu telefon nimet ya. Ama yok aga 144Hz Çinli telefon olmazsa kullanmam ben, uygulamalar bile o kadar desteklemiyor. Eskiden kimse önemsemezdi, Çinli üreticiler lazım gibi seri üretim boktan telefonlara bile koyunca böyle oldu milletin düşüncesi. Ve şurada bir ayrım var, herhangi bir Android telefon deneyimini, Samsung mesela. Gidip 10 bine aldığın Samsung telefonda da yaşayabilirsin o deneyimi arayüzü falan. Ama IPhone'da böyle bir şansın yok, bu yüzden bunu göz önünde bulundurup değer değmez demesi gerekir insanların. Vallahi benim isterse düz 16 alacak bütçem olsun, yine bu kullanmadığım özelliklere para vermek yerine 16e alırım. İçerik üreticiler teknoloji mağazası gibi dolaşıyor etrafta, hiçbir şeyden eksik kalmamak istiyor falan. O adam tabii en ufak şeye isyan eder, alışmış son model kullanmaya. Yani video izlerken kullanıcıları izleyip yorum yapın, içerik üreticilerini değil. Ki ben 16e kullanıp iyi diyenleri, kullanmayıp kötü diyenleri görüyorum hep. Bunun nedeni de bu bilgisizlik ve sosyal medyadan etkilenme.
Aynen hocam. Millet özellik listesine bakıp telefon kullanıyor sanki :D Kullanmadığın özelliğin eksik olması senin kullanımında ne kadar fark yaratıyor ki? 16e’nin fiyat/performans tarafını görmezden gelip sadece 0.5x, Dynamic Island, MagSafe diye ‘çöp’ demek komik. Cihazı kullanan adam zaten günlük kullanımda neyin eksikliğini hissedip neyi hissetmediğini anlar.

Aynen hocam. Millet özellik listesine bakıp telefon kullanıyor sanki :D kullanmadığın özelliğin eksik olması senin kullanımında ne kadar fark yaratıyor ki? 16E'nin fiyat/performans tarafını görmezden gelip sadece 0.5X, dynamic ısland, MagSafe diye ‘çöp' demek komik. Cihazı kullanan adam zaten günlük kullanımda neyin eksikliğini hissedip neyi hissetmediğini anlar.

Hocam zaten bu forumlar kağıt üstüne özellik listesine baka baka bitti yani gerçekten. Kimsenin artık yazılımmış optimizasyonmuş falan umurunda değil. Ve şöyle de bir konu var, biz de biliyoruz mesela S25'in daha iyi olduğunu ama ikisi aynı kulvarda değil. Onun ile karşılaştırıp kötü diyemezsin 16E'ye insanların önce bunu anlaması gerekiyor. Bir tarafta bana göre daha uzun ömürlü olan iPhone var, bir tarafta daha iyi olsa da daha hızlı eskiyen ve o deneyimi ucuz telefonda bile yaşayabileceğin bir Samsung var. Ve kamerasının daha iyi olması da çok bir şey ifade etmiyor, onu Instagram'a yüklediğin an daha kötü olan IPhone'un kamerası yine geçiyor onu. İnsanlar hiç dikkat etmiyor bu konulara. Sen mesela optimizasyon demişsin millet Hz demiş, şunu bile ayırt edemiyorlar. Mesela aynı Hz olsa bile IPhone'un daha akıcı gözüktüğü oyunlar da oluyor. Bunu konsol PC farkı gibi de düşünebiliriz. Daha az bug yaşayacaksın daha az çökme sorun gibi şeylerle karşılaşacaksın, apaçık daha çok destek veriyor. Yani bununla Hz'yi ne alaka bir tutuyor millet. Ayrıca bu optimizasyonun uzun ömürlü olmasına da katkısı var.

Hocam zaten bu forumlar kağıt üstüne özellik listesine baka baka bitti yani gerçekten. Kimsenin artık yazılımmış optimizasyonmuş falan umurunda değil. Ve şöyle de bir konu var, biz de biliyoruz mesela S25'in daha iyi olduğunu ama ikisi aynı kulvarda değil. Onun ile karşılaştırıp kötü diyemezsin 16E'ye insanların önce bunu anlaması gerekiyor. Bir tarafta bana göre daha uzun ömürlü olan iPhone var, bir tarafta daha iyi olsa da daha hızlı eskiyen ve o deneyimi ucuz telefonda bile yaşayabileceğin bir Samsung var. Ve kamerasının daha iyi olması da çok bir şey ifade etmiyor, onu Instagram'a yüklediğin an daha kötü olan IPhone'un kamerası yine geçiyor onu. İnsanlar hiç dikkat etmiyor bu konulara. Sen mesela optimizasyon demişsin millet Hz demiş, şunu bile ayırt edemiyorlar. Mesela aynı Hz olsa bile IPhone'un daha akıcı gözüktüğü oyunlar da oluyor. Bunu konsol PC farkı gibi de düşünebiliriz. Daha az bug yaşayacaksın daha az çökme sorun gibi şeylerle karşılaşacaksın, apaçık daha çok destek veriyor. Yani bununla Hz'yi ne alaka bir tutuyor millet.
Aynen öyle Hocam, Bir oyundan örnek vereyim Roblox oynarken ben 60 FPS ile S25’FE’ye göre daha akıcı (60 FPS standartlarında) bu gerek video olsun diğer şeyler olsun veya herhangibi sadece 60 HZ destekleyen android tabanlı telefondanda daha akıcı hissettiriyor 60 HZ-FPS kullanırken. Ben bu telefonu takas ederken zaten yatırım amaçlıda ve İOS ekosistemine geçiş yapmak içinde aldım. S25 FE ile aralarında öyle bi fark yok zaten. Özellikle kamera açısından video ve gece çekimi bence kesinlikle 16E, hatta ben daha çok beğeniyorum kamerasını 16E’nin genel anlamda. Yatırım konusuna geleyim; Ben şimdi 2-3 sene sonra 16E ile S25 FE’yi ilana koysam İphone daha hızlı alıcı bulabilecek ve değer kaybı en az olacak.

Aynen öyle hocam, bir oyundan örnek vereyim Roblox oynarken ben 60 FPS ile S25'FE'ye göre daha akıcı (60 FPS standartlarında) bu gerek video olsun diğer şeyler olsun veya herhangi bir sadece 60 Hz destekleyen Android tabanlı telefondanda daha akıcı hissettiriyor 60 Hz-FPS kullanırken. Ben bu telefonu takas ederken zaten yatırım amaçlıda ve iOS ekosistemine geçiş yapmak içinde aldım. S25 FE ile aralarında öyle bir fark yok zaten. Özellikle kamera açısından video ve gece çekimi bence kesinlikle 16e, hatta ben daha çok beğeniyorum kamerasını 16E'nin genel anlamda. Yatırım konusuna geleyim; ben şimdi 2-3 sene sonra 16e ile S25 FE'yi ilana koysam iPhone daha hızlı alıcı bulabilecek ve değer kaybı en az olacak.

Aynen o değer kaybı olayı da ayrı bir olay zaten. Bak mesela sen kullanmışsın gece çekimi daha iyi diyorsun, kullanmayan adam tam tersini söylüyor ama. Ne kadar araştırırsan araştır yanılgı olabiliyor. Kullanan kişi bilir ancak doğrusunu.

Bana göre gayet mantıklı takas bir kere One UI'nin kendine hayrı yok her güncellemede ağırlaşıyor LineageOS kurayım diyeceksin Bootloader kilitli onu da kuramıcan öyle kalcan ama iOS hep optimize oldu ki bana göre yeni nesil IPhone'lar yeni nesil samsunglardan daha uzun ömürlü.

Bana göre gayet mantıklı takas bir kere One UI'nin kendine hayrı yok her güncellemede ağırlaşıyor LineageOS kurayım diyeceksin Bootloader kilitli onu da kuramıcan öyle kalcan ama iOS hep optimize oldu ki bana göre yeni nesil IPhone'lar yeni nesil samsunglardan daha uzun ömürlü.

Konuş be hocam.