Ata Tuğkan

Uzman
Yaklaşık 15 yıldır Superonline kullanıyorum. Son yıllarda uyguladıkları sansürü biliyorsunuz zaten. Taahhüt bitince değiştirmeyi düşünüyorum. Fakat kafama takılan şu:

Oturduğum yerde TurkNet'in kendi altyapısı yok. Türk Telekom altyapısından 100/20 ya da 1000/50 veriliyor. TurkNet kullananların hiçbir ek program, uygulama kurmadan sadece Windows ayarlarından DNS değiştirerek sansürü aşabildiğini biliyorum. Peki bu TurkNet'in kendi altyapısında olan bir şey mi? Yani internet Türk Telekom altyapısından verileceği için Türk Telekom'un koyduğu sansürler mi uygulanır? Türk Telekom'un Superonline'a nazaran daha kolay aşılabildiğini biliyorum fakat sormak istediğim esas şeyi herkes anlamıştır sanırım.

Yani internet Türk Telekom altyapısından geleceği için Türk Telekom kullananların yaptığı işlemleri mi yapmam gerekecek? (GoodbyeDPI vs.) Yoksa altyapı Türk Telekom olmasına rağmen ISS TurkNet olduğu için hiçbir ek program vs. kurmadan DNS ayarıyla bunları aşabilecek miyim? Sansür altyapıdan mı uygulanır, ISS'den mi?

Bunun yanı sıra 2. soru olarak mevcut Superonline internet TV+. TurkNet'te böyle bir opsiyon vs. göremedim. Bu konuda da bilgi verebilir misiniz? Geçiş nasıl oluyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Telekom altyapısında TurkNet kullanıyorum ve sadece ağ ayarlarından 1.1.1.1 DNS girerek yasaklı her siteye erişebiliyorum.
Tam olarak sormaya çalıştığım şey buydu. :) GoodbyeDPI, WARP, zart zurt falan gerek kalmıyor değil mi? Gerek kalacaksa şimdi ki de öyle zaten 1-2 ayar fazladan yapıyorum o kadar.

İlk soruna cevap: Sansür ISS tarafında uygulanır. TT altyapısında TurkNet kullanıyorum DNS ile aşabiliyorum. (Hem IPv4 hem IPv6 girerek)
İkinci soru: TV+ paketiniz internetinize bağlı olduğu için %99 iptal olur.

İlk soruna cevap: Sansür ISS tarafında uygulanır. TT altyapısında TurkNet kullanıyorum DNS ile aşabiliyorum. (Hem IPv4 hem IPv6 girerek)
İkinci soru: TV+ paketiniz internetinize bağlı olduğu için %99 iptal olur.

TurkNet'te TV+ gibi bir şey vs. var mı? Sitede göremedim ama...

Altyapı Türk Telekom'a ait olduğu için Türk Telekom'un uyguladığı yaptırımlardan (DPI vesaire) etkilenmezsiniz. Sizi internete çıkaracak olan yine TurkNet çünkü. Bir DoH'ya da DoT açmanıza bakar sansürü aşmanız.

Ne sansürü yaşıyorsunuz ki Superonline'da? Ben TurkNet kullanmama rağmen SplitWire kullanmadan DC giremiyorum. Bu kadar basit uygulamalarla çözüme ulaşmak varken ISS değiştirmek mantıklı mı?

DNS sorguları DoH üzerinden şifreleniyor mu? Default ayarlarla zaten giremezsiniz.

Ne sansürü yaşıyorsunuz ki Superonline'da? Ben TurkNet kullanmama rağmen splitwire kullanmadan DC giremiyorum. Bu kadar basit uygulamalarla çözüme ulaşmak varken ISS değiştirmek mantıklı mı?

Kullandığınız ISS Turkcell ise değistirmek her zaman mantıklı.

TurkNet'te genelde dnsoverhttps ile erisim engelini aşabiliyorsunuz. Yazlıkta TT altyapısında TurkNet kulkanıyorum dnscyrpt ile erisim engeli aşabiliyorum Windows 11 içine gömülü DoH desteği var yani sizin uygulama indirmenize gerek yok.