Lise mezunu biri olarak, fakültelerin kalitesini neye göre ölçtüğünü anlatabilir misin mesela? Nispeten kaliteli, neye göre kaliteli?
Akademik kadrosuna ve laboratuvar imkanlarına göre ölçüyorum, bu okulların hiçbirinin bu kadrolara ve imkanlara sahip olmadığını sen de ben de iyi biliyoruz.
Nispeten kaliteli dediğim okulların imkanları illerine göre standartın bir tık üstünde. Fazlası değil.
Doktorlara uygulanan şiddetle konumun bir alakası yok çünkü mezun olduğunda cerrahpaşadan mezun olan adamı zorunlu hizmetle "Vaay kardeşim sen cerrahpaşa mezunusun gel seni Antalyaya atayalım." demiyor kimse.
İstanbul'daki intörnü gidip de Ağrı'ya yollamıyorlar sonuç olarak. Saçma sapan konuşuyorsunuz şu an.
Hacettepeli doktor kahkahayı basarsa egosundan basar, başka da hiçbir şey yapamaz. Hangi fakülteden mezun olursan ol, doktorsun. Eğer bu işte uzmanlaşmak istiyorsan da sınavı belli. Bu kadar basit. Diğer türlü pratisyen olarak hakların da eşit her şey eşit.
Gayet de egosundan basabilir, ülkenin devlet okulları bazındaki en iyi okuluna girmiş. Ben de olsam ben de o ego kahkahasını basarım.
Burası ilkokul değil, müfredat belli, bir doktorun tıp fakültesinden mezun olurken bilmesi gereken temel şeyler belli. Hacettepede hoca oturup da senin başında zorla öğretmiyor, çıkmış sormayan bir "perifer" üniversitesinden mezun olan bir adamın ne kadar şey bildiğini asla kestiremezsin. Üniversiteye gittiğinde ne demek istediğimi zamanla anlarsın. Bu işin kalitesi maalesef sıralamaya bakmıyor.

Günün sonunda her şey sende bitiyor. Üniversitede değil. Özellikle tıp fakültesinde.
İşin kalitesinin en büyük kısmı kazandığın üniversite ve akademik kadrosuna göre gidiyor. Bana mı anlatıyorsunuz? Bana en yakın 2 kişiden örnek vereyim; Abim Marmara Metalurji ikincilikle bitirdi, hocalarının birçoğu yurt dışındaki prestijli okullarında görev yapmış isimler. Hepsinin de nitelikleri ortada.
Kuzenim İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümünde, bildiğim kadarıyla 4 üzerinde 3.30 küsürlerde ortalaması var. Hocalarının alayı dünyanın en değerli okullarında yüksek lisanslar ve araştırmalar yapmış hocalar. Hepsi şu an istese Avrupa'daki birçok prestijli okulun akademik kadrosuna girebilir.
Bu okulların ve bölümlerin hepsinin yüksek sıralamada olmasının en büyük sebebi akademik kadrosu ve imkanlarıdır. En nitelikli üniversitelerinizi gidip de Hitit Üniversitesi ile kıyaslıyorsanız vay halinize.
O kadar iyi sıralama yapmış birisisiniz, madem bu okulların da iyi olduğunu düşünüyorsunuz neden bu okulları tercih etmediniz o zaman?
'Tercih etmediğimi nerden biliyorsun?' diye soracaksınız, YÖKATLAS'ın 2 sene önceki verilerine Wayback Machine ile bakıp görebiliriz. EA'da bu bahsettiğiniz okullar ve onlarla yakın kalitedeki okulların hiçbiri bahsettiğiniz sıralamalara yaklaşamamış.

Lise mezunu biri olarak, fakültelerin kalitesini neye göre ölçtüğünü anlatabilir misin mesela? Nispeten kaliteli, neye göre kaliteli?

Programdaki öğretim görevlilerinin hepsini Google Scholar'da aratıp yayınlarına bakıyorsun, araştırdıkları konular güncel mi önce buna bakmalısın. Türkiye'deki dergilerde yayınlananları sayma. Güncel araştırma konuları ile ilgili yayınlarında hangisi kaç tane atıf almış ona bakmalısın. Bu atıfların da hangileri tanıdık birileri tarafından atıflanmış ona bakmalısın burada da connected papers diye bir site var onu kullanıyorsun kim atıfta bulunmuş onu gösteriyor orada bu hocayla aynı kurumda çalışanları çıkartıyorsun. Çok zahmetli bir araştırma aslında, 3 üniversite arasında kalınca bütün bir gününü yiyor ama sonunda en doğru tercihi kesin yapmanı sağlar ve hangi üniversite diğerinden gerçekten iyi onu görmüş olursun. Analiz yapan arkadaşım böyle yapıyormuş.

Programdaki öğretim görevlilerinin hepsini Google Scholar'da aratıp yayınlarına bakıyorsun, araştırdıkları konular güncel mi önce buna bakmalısın. Türkiye'deki dergilerde yayınlananları sayma. Güncel araştırma konuları ile ilgili yayınlarında hangisi kaç tane atıf almış ona bakmalısın. Bu atıfların da hangileri tanıdık birileri tarafından atıflanmış ona bakmalısın burada da connected papers diye bir site var onu kullanıyorsun kim atıfta bulunmuş onu gösteriyor orada bu hocayla aynı kurumda çalışanları çıkartıyorsun. Çok zahmetli bir araştırma aslında, 3 üniversite arasında kalınca bütün bir gününü yiyor ama sonunda en doğru tercihi kesin yapmanı sağlar ve hangi üniversite diğerinden gerçekten iyi onu görmüş olursun. Analiz yapan arkadaşım böyle yapıyormuş.
Ve bu araştırmalara bakınca bu okullardaki hocaların neredeyse hiçbirinin bahsettiğimiz okullardaki hocalarla yarışamayacağını da anlamış oluyoruz.
Ben anlamıyorum; Cerrahpaşa ve Hacettepeli birisi yukarıda saydığı okuldaki adamlarla nasıl mukayese edilebilir? Bu okullardaki öğrenciler birçok donanım açısından bahsi geçen okulların öğrencilerini sollar.

Adıyamanlıyım. Adıyaman'ı düşünme bile😀 Küçük şehir, depremden sonra şehir hala toparlanamadı. Her yerde kazılar ve inşaatlar devam ediyor. Gezilecek yer yoktur. Doğru düzgün oturabileceğin yer sayısı bir elin parmağını geçmez.

Eğitim olarak bakarsak baya iyi. Akademik kadrosu oldukça sağlam. Doktorları gerçekten işinin ehli insanlar. Araştırırsanız fark edersiniz.
Adıyamanlıyım. Adıyaman'ı düşünme bile😀 Küçük şehir, depremden sonra şehir hala toparlanamadı. Her yerde kazılar ve inşaatlar devam ediyor. Gezilecek yer yoktur. Doğru düzgün oturabileceğin yer sayısı bir elin parmağını geçmez.

Arkadaşlar abarttığınızı tekrar olarak söylüyorum. Abim bizzat tıp okuyor ve gidipte 10 15 saat çalışmadı :D 3-4 saat gayet yeterli.