Sizce başıboş gezen sokak köpekleri toplatılmalı mı?

• Hayır, toplatılmamalı. Onlar da bir can.

Oy: 0 0,0%

• Oy verenlerin toplamı
    50
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Nispeten tenha, ilçenin neredeyse en dışında bir lojmanda yaşıyorum ve hava karardıktan sonra şahsi otomobilim de olmadığı için çarşıya gidemiyorum grup olarak dolaşan köpekler yüzünden. Evet, kapalı bir aracın olması gerekiyor dışarı çıkabilmen için. Bu yüzden toplatılmalı.

Her şeye vergi veriyoruz zaten hocam. Kelle başı 2-3 liradan kimseye zarar gelmez.

Dediğim gibi bunun için ek bütçe abartı gibi gelse de halktan ve zenginlerden yardım toplayarak ve toplanan yardımlar tamamen bu iş için kullanılarak yapılırsa neden olmasın.

Benim savunduğum nokta şuydu her zaman;
Ülkede onlarca milyoner insan var. Bağış kampanyası düzenlensin, herkes oraya para göndersin, her ile belli yerlere barınaklar yapılsın ve hem hayvanseverlerin hem de milyonerlerin yardımlarıyla köpekler oralara toplansın.

Böyle bir şey söz konusu değil mi? O zaman çıkan karar neyse uygulansın. Ben canımı sokakta bulmadım. Benim Alzheimer hastası babam, dizinde sıkıntı olan annem var. Onların kılına zarar verirse herhangi bir köpek, bırakın o köpeği ilimdeki bütün köpekleri kovalarım.

Hocam bu bahsettiğinizi planlayıp uygulamak yıllar sürecek, bu sürede canından olanların vebali kime kalacak? Günde 100 tanesini barınağa atınca iş bitmiyor, doğum oranları çok yüksek ve yavaşlatılması aşırı zor haldeler. Keşke diğer mesajınızda söylediğiniz gibi kişi başı 1-2 lirayla çözülecek iş olsa da hemencecik toplayıp barınağa atsak. En ucuz ve kısa yol uyutmaktır.

Tarihsel iki örnek üzerinden gitmekte fayda görüyoruz: 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'da devasa bir sokak köpeği problemi baş gösterdi. Almanlar, gidişatı dizginleyebilmek için ötanazi de dahil bir dizi önlem almaya karar verdiler ve sadece birkaç yıl içinde sokak köpeği popülasyonunu pratik olarak bugünkü seviyelerine, yani kabaca sıfıra indirmeyi başardılar. Günümüz Almanyasındaysa artık sağlıklı sokak köpeklerini öldürmek yasaktır. Öte yandan Avrupa'da kişi başına düşen köpek rekortmeni olan Romanya'ya bakalım: Romanya, sokak köpeklerini ortadan kaldırmak için 2002 yılında ötanaziyi yasallaştırdı ve aradan geçen 22 senenin sonunda bırakın sokak köpeği popülasyonunu ortadan kaldırmayı, problemi azaltmayı bile başaramamıştır.[45] Çünkü Almanya, köpek popülasyonunun kontrolünde ötanaziyi birincil veya ana yöntem olarak kullanmadı.
Kaynak: Türkiye'de Sokak Köpeği Sorunu Nasıl Çözülür? - Evrim Ağacı

Evet, hepsi toplatılmalı. Kalanı da acısız şekilde uyutulmalıdır. Başka yolu yok. Türkiye'nin hayvan barınağı inşa edecek kadar güçlü bir ekonomisi yok ve birkaç tane sokak hayvanından bahsetmiyoruz. Belki de milyonlarca sokak hayvanından bahsediyoruz. Bu kadar sokak hayvanına bakacak kadar güçlü ekonomimiz yok. Çok isteyen varsa sahiplenebilir.

• Beğenmedim
İfadeler: 905
Evinde 3 köpeği olan ve 1 köpeği engelli olduğu için her gün dışkılama yapabilmesi için makatından parmak sokan Jahrein bile uyutmaktan başka çaremizin olmadığını söylüyor. Bu adamın köpek sevgisini sorgulamayız herhalde.

Aslında tartışmaya açık bir konu bile değil şu an. Ancak öyleymiş ve sanki başka çare var mış gibi saçma çözümler ve bahanelerin arkasına sığınılmaya çalışılıyor.

İnsan hayatı VS Köpek hayatı mevzusu değil bu. Çünkü köpeklerin de sokaklarda açlık, sefalet, hastalık, başka hayvanlardan saldırı, bazen insanlardan saldırı, trafik kazası ile rezil bir hayat yaşayıp ömürlerinden çok daha azını yaşayıp ölüyorlar. Bunu o hayvanlara reva görüp sonra da onları seviyormuş gibi görünmek kadar iki yüzlü bir davranış olamaz.

Sonraki nesil köpeklerin daha iyi bir yaşamı olsun istiyorsak bunu yapmaya mecburuz. Hatta bu yasayla birlikte bir çok köpeğin sahiplenilip daha iyi bir yaşamı olacak.

Masak raporunda 460 milyar TL mamacılarda paranın döndüğü yazılmış. Bu çok büyük bir para. Aslında bu zamana kadar yeterince barınak yapılıp devletin de kısırlaştırmaya önemi ve daha ağır cezaların olmasıyla mecbur olduğumuz çözümü yapmaya mecbur olmadan belki halledilebilirdi.

Ama artık iş çığırından çıktı ve bu mecbur olduğumuz noktaya geldi. Tabi düzgün bir sistem olmalı yoksa aynı şeylerin defalarca olmasına mani olamayız.

Üremelerini kontrol altına almalıyız ki çoğalmalarını engelleyebilelim.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.