Yazim ve imla kurallari, de ve ki'nin ayri yazimi gibi konular ilkokul 4. sinif konularidir ve her sene tekrardan ustunden gecilir genelde. Zorunlu 12 yil egitimin oldugu ve resmi dilinin Turkce oldugu bu cografyada dogmus arkadaslar da bir zahmet bu kurallari ogrenmis olsunlar. Dogdugunuz cografyanin dilinin bu kadar basit kurallarini bilmemek bir ayiptir, ayrica goruntu olarak da hic hos durmuyor cumleleriniz yanlis yazimlar oldugunda.

Ya benim sinir olduğum virgül koymayı, -de/-da ve ki gibi ekleri ayrı falan yazmayı unutup boşu boşuna uyarı yemek falan.
Abim yani onlar da biraz görmezden gelsinler. Yani 2 olur, 3 olur ama 4 olmaz. Ufak ayrıntılara da bir şey yapmasınlar bir zahmet.

Son düzenleyen: Moderatör:
Değil. Aksine, tam tadında olduğunu düşünüyorum hatta sertliğe yakın bile değil.

Yakınmak yerine kuralları benimserseniz çok faydası dokunacaktır. Arada bıkkınlık gelebilir, doğaldır ama amaç hem mesajları daha okunabilir ve anlaşılır kılmak hem de bizleri bilinçlendirmek. Eğer aldıysanız uyarılar, hataları tekrar yapmamanız adına. Her uyarıda bir sonraki mesajınızı daha dikkatli yazarsınız. Emin olun harcadığınız zamana değecek.

Ya benim sinir olduğum; virgül koymayı, de/da/ki gibi ekleri ayrı falan yazmayı unutup boşu boşuna uyarı yemek falan.

Boşu boşuna değil o uyarılar. Unuttuklarınız; mesajınızın anlaşılabilirliğini, okunabilirliğini vs. önemli ölçüde etkiliyor.

Uyarılar sırf ceza olsun diye yok. Amaç, öğrenmeniz. Uyarı olmasa pek dikkate alınacağını düşünmüyorum kuralların.

Zorunlu 12 yil egitimin oldugu ve resmi dilinin Turkce oldugu bu cografyada dogmus arkadaslar da bir zahmet bu kurallari ogrenmis olsunlar.

Sosyal medyada falan kurallara uyulmayınca körelme yaşanıyor herhalde çünkü eğitim hayatı dışında kurallara uyulması gereken pek durum yok, düşününce aklıma gelmedi.

Belki kulağa saçma geliyor olabilir ama kurallar biraz ihmal edilince cümle daha samimi hâle geliyor bazen. : D Diğer türlü formal kaçıyor biraz. Ben de bundan ötürü Sosyal dışında bazı kuralları bilerek göz ardı ediyorum.

Ne var ki Sosyal gibi sağlıklı iletişimin önemli olduğu bir yerde kurallara uymak hâliyle önemli.

Son düzenleme:
İnsanlar düzgün cümle kuramıyor 4K kişilik forumda bile. Forum büyük olmadığı için göze çarpmıyordur belki ama Suriyeli türkçesiyle yazıyor çoğu insan.

İnsanın kullandığı dili bilmesi ve öğrenmesi lazım. Kimseden TDK olmasını beklemiyorlar ki zaten. Basit kuralları bilmek herkesin görevi ve sorumluluğu, yoksa hepimiz hatalar yapabiliyoruz.

Adama bakıyorsun bilgisayarın kasasına bakıp içinde kaç tane transistör olduğunu söyleyecek kadar yetenekli ama Türkçeyi düzgün kullanamıyor, anlatmak istediğini anlatamıyor. Büyük eksiklik bence.

Ben yabancı ülkeden sonradan Türkiye'ye geldiğim halde bunları öğrenmişsem senelerce bu işin içinde olan kişinin illaki öğrenmesi lazım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Diğer forumda 61 tane uyarım vardı. Bazen 1 tane soru işareti koymadım diye ban atıyorlardı mesela. Eee hali ile böyle ufak tefek şeyler olunca bir anda 10 uyarın oluveriyor. Sonra 3 gün uyarı yemeye başlıyorsun bir zamandan sonra. Sonra, "başlarım forumuna da bilmem neyine de deyip forumdan soğuyorsun bu kadar." :D

Burada ise bence kurallar çok çok güzel. 1400 mesajım var ve 1 tane uyarım var. Eğer forumda olmaya ve mesaj yazmaya devam edersem, 10 tane uyarımın bile olmayacağına eminim. Diğer forum olsa çoktan almıştım 5-6 uyarı bazı sebeplerden ötürü.

Ya benim sinir olduğum, virgül koymayı, de, da, ki gibi ekleri ayrı falan yazmayı unutup boşu boşuna uyarı yemek falan.
Bu unutmak değil. Bilmemek. Normalde yapmanız gereken bu zaten. Yazılı iletişim kuruyorsunuz. Konunun başında yaptığınız gibi "tamam da" yerine "tamamda" yazmanız anlamı değiştiriyor. Derdinizi anlatacak kadar Türkçe bilmemiş oluyorsunuz.

Temel şeyler bunlar. Ayrıntıya bakacaksanız yetkili herkesin en az bir mesajında olan uç senaryolar bulunabilir.

Sert bile değil bu arada, raporlanmazsa genelde fark edilmiyor. Ayrıca iki dakika yazım kurallarını okumak bu kadar zor olmamalı, her Türk Türkçeyi doğru şekilde konuşup, yazabilmeli. Bir ara Technopat'ta adminler yazım kurallarını düzeltmeyi bırakmıştı, o kara günü hala hatırlıyorum. O açılan konular neydi öyle ya?

Son düzenleme:
Nokta falan tamam da, burası TDK mı bu kadar şey yazıyoruz? En azından Technopat'taki gibi değil. :D

Değil kardeşim.

1712929178893.webp