Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Selam dostlar,

Uzun zamandır Amazon üzerinden alışveriş yapıyorum. Tedarikçi kullanmıyor, ürünleri bizzat kendilerinden satın alıyorum. Ancak son dönemde ne aldıysam hep hasarlı, ezik, kutusu açılmış veya kullanılmış geliyor. İade ve değişim süreçleri artık sıkıcı olmaya başladı. Sağ olsunlar, o konuda yardımcı oluyorlar. Zaten keyfî iade yapmıyorum ve o tarz şeylerden de hoşlanmıyorum. Siz de bu sorunu yaşıyor musunuz? Bu arada depoları ile evimin arasında sadece 15 dakikalık bir mesafe var. Yani kargolarım bölge bölge gezmiyor. Bunlar yılbaşı yoğunluğundan mı kaynaklanıyor?

Selam dostlar,

Uzun zamandır Amazon üzerinden alışveriş yapıyorum. Tedarikçi kullanmıyor, ürünleri bizzat kendilerinden satın alıyorum. Ancak son dönemde ne aldıysam hep hasarlı, ezik, kutusu açılmış veya kullanılmış geliyor. İade ve değişim süreçleri artık sıkıcı olmaya başladı. Sağ olsunlar, o konuda yardımcı oluyorlar. Zaten keyfî iade yapmıyorum ve o tarz şeylerden de hoşlanmıyorum. Siz de bu sorunu yaşıyor musunuz? Bu arada depoları ile evimin arasında sadece 15 dakikalık bir mesafe var. Yani kargolarım bölge bölge gezmiyor. Bunlar yılbaşı yoğunluğundan mı kaynaklanıyor?
Soda aldım, parçalanmış şekilde geldi. Bir arkadaş telefon aldı, kutusu resmen savaştan çıkmış gibi geldi. Amazon eskisi gibi sağlam paketlemiyor sanki.

Bu konuda ben de yorum yapayım, bu sektörde çalışan birisi olarak söyleyebilirim ki ciddi bir problem var. Çalıştığım dört firmada geçen sene toplam iade oranı 400 ila 500 üründeydi, ki bu 5000 ürün üzerinden verilen bir sayı.

Ama şu an 4 firmada aynı oran 10.000'de 3000'lere fırlamış durumda ve teknoloji tedarikçileri bunlar. Bazı aylarda daha bile fazlalaşıyor.

Bu sorun tedarikçi değişiminden, Çin menşeli olarak gözüküp de Bangladeş'e kaydırılmış olan yeni ürünlerden mi kaynaklanıyor bilinmez fakat bir problem olduğu kesin.

Yakın zamanda hem Hepsiburada'dan hem de Amazon üzerinden LEGO ürünleri satın aldım. Hepsiburada, aldığım 3 ayrı ürünü de 3 ayrı kutuya koyup tertemiz teslim etti. Amazon'dan ise 2 ürün almıştım, ikisini birlikte tek bir kese kağıdına koyup gönderdiler. Haliyle kutular kargoda biraz deforme olmuş. Çok da önemli değil, büyük bir hasar yok ancak koleksiyon ürününü için böyle paketleme yapılmamalı.

En iyilerden birisi olduğundan şüphe yok ama eskiden aldığımda paketleme harika olurdu, şimdi biraz maliyetten kısmış gibiler sanki, bilemedim.

20251223_103237.webp

Selam dostlar,

Fark ettiysen artık her şeyi devasa kartonlara koymuyorlar. "Çevre dostu paketleme" adı altında, ürünün kendi kutusunun üzerine etiketi yapıştırıp gönderiyorlar. Depo içinde o ürünler metal raylardan, sert plastik ayırıcılardan geçiyor. Mesafe kısa olsa da o mekanik sistemde ürünler birbirine çarpıyor. Depoya yakın olduğun için ürünün yolda değil, o depo içindeki devasa "akıllı" ama bazen hoyrat sistemde canı çıkıyor.

Payı olduğu kesin Çinlilere bile dandik diyorduk Bangladeş dediğin yerden hayır mı gelecek?
Artık Çin'de ürün yaptırmak eskisi kadar ucuz değil, Çin ekonomik olarak güçlendikçe iç üretim hatlarında ki maliyette artıyor. Üstelik Çin'de insanlar eskisi gibi sömürülemiyor.

Bangladeş ve diğer ekonomik anlamda aşırı yıpranmış, işçi maliyetinin yer altında olduğu ülkelere geçiliyor yavaş yavaş. Bu süreç çok kalitesiz ürün demek olacak başlangıçta. Sonuçta hatırlarsınız Çin'de bir ara inanılmaz dandik ürünler yapıyordu.

Ucuz diye 2 tane SOLO bambu katkılı tuvalet kağıdı almıştım kocaman kutuda yollamışlardı. Bir ara telefon aldım 10k'ya direkt kese kağıdına koyup yollamışlardı, anlamadım ben de ama sorun yaşamadım şu ana denk.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de ekran kartı almıştım kutu hasarlıydı. Poşete koyup göndermişlerdi.

429a8c63-8420-4bd5-9252-06671c2135ad.webp

Son düzenleyen: Moderatör: