Tanrı hakkında ne düşünüyorsunuz?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 270
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 112
  • Görüntüleme Görüntüleme 6B
Sorduğum soruların ve daha fazlasının cevap veya cevaplarını bulmadan Ateist veya Teist olmayın. Şahsi tavsiyem budur.
Tavsiye olarak vermen, senin yorumundur. Buna saygım var. Ama nonteist olma veya olmama eylemimi, senin sorduğun sorular üzerinden gerçekleştirme gibi bir zorunluluğum yok. Senin sorularının referans noktası nedir? Madem Tanrı bilinemez, o zaman bu soruların hepsini sormak gereksiz olmaz mı? Mantık felsefesi, bu yüzden doğmuştur.

Tanrıya şu soruyu sorduğumu düşün:

-Beni neden yarattın?
Tanrının cevabı ne olsa seni tatmin eder? Tanrının cevabı, "Canım istediği için yarattım." olamaz mı?

"Kendinden kudretlisini de yaratmıştır." dediğinde, inşa ettiğin bina çöküyor.

Şöyle belirteyim,

Tanrı bile bu mantığın dışına çıkamaz. Tanrı, sana ilahi buyrukta yalan söylerse, sen Tanrının yalan söylediğini bilemezsin.

Son düzenleme:
İfadeler: GCN

Mantıksal açıdan Tanrıya bakmak sadece paradokslar yaratır. Zira sana şu soruyu sorsam ne cevap vereceksin ?

Tanrı, mantığı da yaratandır. O halde Tanrı mantığa uymalı mıdır ?

Bu biraz mantıksız bir karşı argüman oldu. Zira sizin kendi düşüncenizi kendi içinizde doğrulayabilmeniz için karşı argümanları bilmeniz lazım. Hepsini değil elbette ama düşünebildiğiniz, görebildiğiniz kadarını bilmeniz gerekir. Gerekir ki kendinizi düşüncenizin doğruluğu veya haklılığı konusunda ikna edebilin.

Ben zamanında Zeus gibi pagan tanrılarına kafa yordum. Onların da ne olduğunu anlamaya çalıştım. Tabi delicesine mitolojik hikayeler okumadım. Sadece ne olduklarını öğrendim.

Şahsen ben karşımdaki argümanlara karşı kendi argümanlarımı koyamayacak duruma geçtiğimde daha fazla sorguluyorum ve bu sorgulama sonucunda ya var olan düşüncem gelişiyor ya da var olan düşüncem yerine tamamen farklı bir düşünceyi benimsiyorum. Zaten bu yüzden bu tavsiyeleri veriyorum.

Son düzenleme:
Mantıksal açıdan Tanrıya bakmak sadece paradokslar yaratır.
Cevap basit, Tanrı mantığın dışına çıkamaz.

ÇELİŞMEZLİK İLKESİ Zihin, birbirinin zıttı olan iki şeyin, birini kabul ederse diğerini reddeder.
(Yani Tanrı, kendinden daha kudretli bir varlık yaratamaz.)

ÜÇÜNCÜ HALİN İMKANSIZLIĞI İLKESİ
Bir önerme ya doğrudur, ya da yanlıştır. İkisinin dışında, üçüncü bir hal yoktur.
(Tanrı, varlığı ya yaratmıştır, ya da yaratmamıştır.)

Tanrı, mantığı da yaratandır. O halde Tanrı mantığa uymalı mıdır ?
Senin soruların böyle uzayıp gider "Onu kim yarattı?, Onu kim yarattı?, Onu kim yarattı?" zincirleme soru tamlaması gibi..

Buna göre Tanrı, zamandan aşkındır. Ama bilgiden değildir.

Tanrı bir Müslümanın hem kaderini yazıp, hem de ona cüz-i irade veremez.

Eğer Tanrı, "Ben sizin kaderinizi yazdım." derse, "Hadi şimdi de size irade verdim. Kendi kaderinizi kendiniz belirleyin." diyemez. O sırada Tanrı, insana "Kendi kaderinizi belirleyin." diyerek ya yalan söylüyordur, ya da gerçekten insana irade vermiştir ve kaderlerine hakim değildir ki, bu da onu sonsuz kudretli yapmaz.

Son düzenleme:

O halde Tanrı'yı sen acayip derecede sınırlıyorsun. Zira Tanrı bilgiden aşkın değilse, Tanrı'nın da uyması gereken bir sistem var demektir. Bu sistemde bu cümleden hareketle bilgi olur. "Bu bilgi sistemini yaratan nedir o halde ?" diye bir soru çıkar bu durumda.

Tanrı mantık dışı olmak zorundadır. Eğer değilse Tanrı bir sisteme uymak durumunda kalır. Bu da onu aciz kılar. O halde o Tanrı olamaz. Tanrı her şeyi yarattı cümlesi manasız kalır.

Zaten asıl mesele Tanrı'yı bu halde kabul edebilmektir. Onun anlaşılamayacak, anlatılamayacak ve anlattırılamayacak bir şey olduğunu kabullenmektir. Tanrı hiç bir şeye uymaz. Uyma kavramını da yaratan odur. Anlayacağın mesele Tanrı ise sen düşünce diyarında tamamen özgürsün.

Bu senin yorumun. O zaman soru sormanın anlamı yoktur. Lütfen moderatörlerden istekte bulunup, mantıksızlıkları listelediğin yazıyı silmelerini ister misin? Zira bu tavsiyen boşa düşüyor:
Sorduğum soruların ve daha fazlasının cevap veya cevaplarını bulmadan Ateist veya Teist olmayın. Şahsi tavsiyem budur.
Ne demiştik, Çelişmezlik İlkesi...

Zaten Tanrı sınırlı olmak zorundadır, kusurlu olmak da zorundadır.

Ne dedik,

"TANRI, İNSANI YARATMIŞTIR." / "TANRI, İNSANI YARATMAMIŞTIR."

Sence, Tanrı bu iki seçeneğin dışına çıkabilir mi?

Örn;

Gözlemci olduğunu düşün; Tanrının senin karşında bir taş var ettiğini düşün. Taşa dokunup, deneyimleyebiliyorsun. İllüzyon değil. Sonra da sana dönüp diyor ki, "Ben, bu taşı var etmedim. Şu an bu taş yok."

Bu mantıklı mı?

Son düzenleme:
Benim sana dediğim de bu zaten. Teizm dediğin kavramın anlamı kitaplarla, sayfalarla, peygamberlerle birlikte insanlara mesaj yollayarak emir ve yasak ileten tanrı kavramına inanmak demek. Teist birisinin hiçbir soruya cevap vermesine gerek yok çünkü adam zaten tüm cevaplar kitapta diye gezer. Ateist birisinin mantığı da bütün bu kitapları, Teizm işlerini reddetmek üzerine kurulur. Yine kitaplar dışında hiçbir soruya ihtiyacı yoktur. Teistik olmayan, insanlarla iletişim kurmayan tanriya da inanmaya gerek yoktur, yine sorulara cevap vermeye gerek kalmaz. O sorular gerçeği arama sorularidir ama gerçek sıradan insanların işine yaramaz. Kitap varsa gerçek kitaptır, kitap yoksa inanmaya gerek de yoktur çünkü tanrı bizle ilgilenmiyordur.

Sen Tanrı'yı mantıkla sınırlayarak zaten Tanrı kavramını boşa düşürüyorsun. Din felsefesinde Tanrı kavramı mantığın ötesindedir. Benim sorularım o yüzden geçerlidir. Eğer mantıkla sınırlı bir varlıktan söz etseydik, yaratma eyleminden söz edemezdik. Yaratmanın kendisi mantık dışıdır ve hiç bir yerde örneği yoktur. Biz varlıklar bir şeylerden bir şeyler oluştururuz. Yaratmayız.

Tanrı bir şeyi hem yaratmış, hem de yaratmamış olabilir. Bu gayet olasıdır. Mantıklı değildir. Ama zaten mantıklı olmak zorunda değildir. Tanrı mantık üstüdür. Eylemleri de öyledir.

Tanrı kavramı böyle bir şey. Felsefe de çokça tartışılmasının sebebi de bu. Çünkü Tanrı kavramını algılayabilmek için mantık dışına çıkmak lazım. Fakat biz insanlık olarak hiç mantık dışına çıkmayı deneyimleyemedik. Bu yüzden bize bu acayip zor geliyor. Dördüncü boyutta var olan bir cismi düşünmek gibi zor.

Sen Tanrı'yı mantıkla sınırlayarak zaten Tanrı kavramını boşa düşürüyorsun. Din felsefesinde Tanrı kavramı mantığın ötesindedir. Benim sorularım o yüzden geçerlidir.
Aynen hocam.. Bir tek sen akıllısın, zekisin, akıllısın, üstinsansın.. Biz ise, gerzekiz, salağız, aptalız.. Biz senin yanında bir hiçiz. O yüzden kusura bakma, cevaplarımla o üstinsan beynini yorduğum için.

Ben mantıklı cevap vermişim, soru sormuşum sen yanıtlamışın, bir ilkeye göre konuşmuşum kime ne..

Zaten Tanrı sana bunları on emir halinde indirdi, değil mi? Musa diye biri var, tanıyor musun?

Yılan, “Kesinlikle ölmezsiniz” dedi, “Çünkü Tanrı biliyor ki, o ağacın meyvesini yediğinizde gözleriniz açılacak, iyiyle kötüyü bilerek Tanrı gibi olacaksınız.”
Tevrat 3:4-5

@Ömer Erten Sizinle tartışmamı sonlandırdım. Bundan sonra bu konu hakkında benim tarafımdan rahatsız edilmeyeceksiniz. Kusura bakmayın rahatsızlık için.

Son düzenleme:

Bana göre de sizin verdiğiniz tavsiye çok mantıksız. Bizim sizi ikna etmek gibi bir amacımız yok ki? Siz inanıyorsunuz, dilediğiniz kadar inanabilirsiniz. Misyonerlik ateizmde yer alan bir şey değil.

Diyorsunuz ki ben müthiş araştırmadım Zeus'u (örnek olarak Zeus kullanıyorum), ama ne olduğunu biliyorum. Sizin tam olarak kavrayamadığınız nokta bizim için Zeus neyse İslam'daki tanrı da odur. Her ikisini de aynı miktarda öğrenirim, ama bu size karşı argüman sunmak için değil. Benim öyle bir zorunluluğum ya da amacım yok çünkü. Ben sizi ikna etsem ne olur etmesem ne olur?

Zeus neyse İslam'daki tanrı da odur.
Aslında yanılgı içerisindeler. Tabi burada dindar bir bireyi dışarıda tutuyorum. Çünkü dindar birey, kutsal kitaptaki mantıksızlıklara rağmen Tanrıya iman etmiştir.

Bu ve bunun gibi arkadaşların Tanrı tasvirleri, İbrahimi dinlerin kutsal kitaplarındaki Tanrı tasvirlerinden öteye gitmez. "Tanrı, iyiliği ve kötülüğü yaratmıştır. Çünkü, onları yaratacak güçtedir." söylemini ele alırsak, Tanrının, bu kavramları yaratmadan önce bu bilgiye sahip olması gerekmektedir.

Nasıl?

Bilgiyi yaratma gücüne sahip olmadan, bilgiyi nasıl yaratabilir?

Bilgi, Tanrıdan aşkındır. Aslında cevap bu kadar basit.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…