@dacar1010 attığın linkin özeti: Laf salatasıyla, anlaşılmaz olarak, kafa karıştırarak nasıl haklı çıkarım; oynat bakalım Kur’an gayet basit ve anlaşılır bir kitap, kendisi de böyle olduğunu söylüyor zaten.
bu metafora girersek sen zararda çıkarsın. Öğretmen sinav kağıdı kalmadı diye öğrenciyi dersten geçirmiyor
Benim tartışmayla işim gücüm yok. İnanacaksan inan, eyvallah ama kendini kandirmadan yap bunu. Adi üstünde: inanç. İnandığın için, içinden geldiği için inan. Böyle hacının hocanın boş sözlerinin peşinde koşma, orada burada mucize arama. Mucize yoksa inanmayacaksan sen zaten inanmıyorsun.
Bazı İslam'a fazla bağlı insanlar Tanrı onunla iletişime geçiyormuş gibi davranıyor. Tanrı zaten varlığını peygamber göndererek kanıtladı bizimle iletişime geçemez ama bizi görür.
Vallahi hocam Tanrı zaten insanlar arasında geziyor, Bakırköy ruh ve sinir hastalığı hastanesine bir ara uğrayın bolca çeşit var orada. Ben seni göndermedim deyip kavga eden insanları gördü bu gözler.
Umarım vardır. Var olma ihtimali kulağıma eğlenceli geliyor. Bizden üstün, vaktinde varoluşun fitilini ateşleyip evreni ve maddeyi oluşturmuş bir varlığın olmasını isterim. Bir şey yapsın, hayatlarımıza müdahil olsun demiyorum. Var olsun yeter. İleride kendisine tanıklık etmek de eğlenceli olurdu.
Doğaötesi değildir belki? Şimdiye kadar karşılaşmadığımız bir varlıktır, fiziksel mesafeden dolayı belki. Karşılaşmışızdır belki de, sıradan bir varlıktır. Kim bilir?..
Yakın olmasa bile uzak bir gelecekte cevabı bulunur umarım. İsterim bulunmasını.
Bir ara Technopat'ta her saat açılan felsefe konularına dönüşmez umarım.
Evet, evet. Her şeyin bilimsel açıklaması geliyor vesaire diyorlar ama yaratıcının düzeni iye bir şey var. Açıklaması olmayan bir şeyi tanrı neden yaratsın ki? Çok saçma bir argüman, buz sıcakta erir al sana bilimsel açıklama allah yok. (bu kadar basit olmadığını biliyorum bilimsel şeylerin ironiyle anlatmak istedim)
Tanrı da fark ettiğiniz üzere bir şahıs. Yani dünyanın herhangi bir yerinde bir insana sorduğunuzda tanrıyı aslında insanımsı bir formda üstün güçleri olan bir varlık olarak tasvir edecektir. Dolayısıyla ben direkt tanrı kavramını boş buluyorum çünkü bu insan aklının bir icadı. Eğer bir tanrı varsa bir nevi simülasyon teorisi gibi sonsuz sayıda tanrı ve yaratılmış evren olmak zorunda. Deist değil de ateist olmamdaki sebep de tam olarak bu. Deistler temel olarak bigbangin tetikleyicisi olan bir tanrı var deyip olayı böyle açıklıyor fakat tanrı varsa o nasıl yaratıldı diye sorgulamıyor. Bence hiç tanrı zaten yok ama tanrıyı var kabul edersek bu durum dediğim gibi sonsuz tanrı kapısını aralar.
Tanrının olduğunu varsayıp konuşmaya devam edersek bir ateist olarak hiçbir kötülük yapmıyorum. 0 sabıka kaydım var, kimse beni görmezken hırsızlık yapmam çünkü kendi vicdanıma hesap veremem, köpek olmasa da en azından sokak kedilerine yardım ederim... Bu saydıklarımı din olmasa yapmayacağını ve din sayesinde insanların dizginlendiğini iddia edenler var. Çok boş bir kafa gerçekten. Elbette din de insanları dizginleyebilir ve 600'lü yıllarda Arabistan'da bu yaşanmış olabilir ama dinsiz Japonya gibi toplum kuralları ve eğitimle çok daha iyisi başarılabilir. İslam tanrısı gibi bir tanrı varsa ona kendimce bilime ters düşen bir kitaba itaat etmememi, insan yapımı olduğu kendimce bariz olan ve kendimce hiçbir tanrı eseri içermeyen bir kitaba inananmama hak vermeli. Üstüne iyi bir insanım. Beni bunun için cezalandırması çok adaletsiz olur. İslam gibi diğer dinlerin de ögütü "suç işlemeyin, Allah görür ve hesap sorar." O dönemin asayiş ve insanlar dizginleme çabası ama ben zaten inanmadan günah işlemiyorum. Benim dinim kendi vicdanımdır.
Tanrı varsa tamamen kusursuz olsa bir yaratma eyleminde girişmezdi ve insanları sırf ona kulluk etmeleri için yaratıp kendini tatmin etmezdi ama kusursuz bir tanrı olmak zorunda da değil. Zaten kusursuz olan da dediğim gibi yaratma girişiminde bulunmayacağından bir tanrı varsa kusurlu olmak zorunda.
Vallahi hocam Tanrı zaten insanlar arasında geziyor, Bakırköy ruh ve sinir hastalığı hastanesine bir ara uğrayın bolca çeşit var orada. Ben seni göndermedim deyip kavga eden insanları gördü bu gözler.
Ürpertici bir durum Tanrı veya Allah zaten aramızda olan bir ilah çocukların din derslerinden kuran kurslarından gördüklerinden daha ilerisi var büyüdüklerinde ülkenin çoğunluğu Müslüman olduğu için araştırma yapmıyorlar.
Evet, Tanrı'nın varlığı bilimsel açıdan kanıtlanamaz fakat dolaylı yoldan kanıtlanabilir. Kuran-i Kerim'de, 7. yüzyılda insanların haberdar olmadığı birçok bilimsel teoriden bahsediliyor. “Onlar görmüyorlar mı ki, biz yeryüzüne gelip, uçlarından noksanlaştırıyoruz.”
Mesela bu ayette dünyanın kutuplardan basık olduğundan bahsedildiği çok açık.
Bilimde dolaylı kanıt diye bir şey olmaz. Bir şeyin bilimsel kanıtı vardır ya da yoktur. Neyse işin bu kısmı önemli değil. Biz zaten tanrıya kanıt aramıyoruz. İnanç kanıt gerektirmez. Ama bir şeye inanıyor olmak da onu gerçek yapmaz.
Dediğiniz şey hiç açık değil, siz o şekilde yorumluyorsunuz sadece. Ona bakarsanız sürekli de yaratılmaktan bahsediyor. Fakat biz Evrim'in gerçek olduğunu biliyoruz.
Bazı İslam'a fazla bağlı insanlar Tanrı onunla iletişime geçiyormuş gibi davranıyor. Tanrı zaten varlığını peygamber göndererek kanıtladı bizimle iletişime geçemez ama bizi görür.
Kur'an'da yazıyor. Kur'an'ın Allah'ın sözü olduğu nereden belli? Muhammed Peygamber diyor. Onun peygamber olduğu nereden belli? Allah söylüyor. Nereden belli? Kur'an'da yazıyor