Tanrı hakkında ne düşünüyorsunuz?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 270
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 112
  • Görüntüleme Görüntüleme 6B
Tanrı dediğimiz şeyin ne olduğunu açıklamak, anlatmak veya anlattırmak imkansızdır. Tanrı'nın din felsefesindeki tanımına baktığınız zaman kafanız oldukça karışacaktır. Bu konuya cevap yazmış veya yazmamış birçok insan da ateist olsun veya olmasın Tanrı kavramı hakkında bir bilgi sahibi değil. Çoğu, Tanrı'yı pagan dinlerde yorumlandığı şekliyle yorumluyor. Din felsefesindeki Tanrı kavramına bakıldığında hiçbir pagan Tanrı'sı veya tanrıçası bu karşılamaya yakın değildir. Ben bu kavramı karşılamaya ne kadar yeterli isem, onlar da o kadar yeterlidir.

Nedir bu Tanrı kavramı? Din felsefesinde Tanrı kavramı tek bir cümleden çıkar:

"Tanrı her şeyi yaratandır". Bu cümle gözünüze çok basit ve anlaşılır bir cümle olarak gelebilir. Fakat derinlemesine düşünmeyi gerektiren ve işin sonunda mantıksızlıklarla boğuşmanıza neden olan bir cümledir. Bu mantıksızlıklardan bazılarını şu şekilde listeleyeyim:

Tanrı her şeyi yaratan ise;

Yaratmak kavramını da yaratandır. Peki yaratmak kavramını yaratmak kavramı olmadan nasıl yaratmıştır?

Kendinden kudretlisini de yaratandır. Peki Tanrı'nın kendisinden kudretli şeyde de yaratma gücü olması gerekmez mi? Eğer varsa o da Tanrı'yı yaratmış olabilir mi?

Var olmak kavramını da yaratandır. Peki Tanrı var olmak kavramını da yaratmış ise o halde Tanrı vardır diyebilir miyiz?

Tanrı tüm yarattıklarından üstündür. O halde üstün olmak kavramından da üstün olmalıdır. Peki satır başında kurduğum cümle bu koşulda mantıklı mıdır?

Daha da fazla soru listeleyebilirim. Tanrı kavramı başlı başına anlaması ve anlatması çok zor bir kavramdır. Din felsefesinde olabildiğince tartışılır. Tanrı deyince aklınıza insana benzeyen ve çeşitli mekanizmalarla bizim durumumuzu kontrol eden bir varlık geliyorsa, Tanrı kavramı hakkında bir fikriniz yok demektir. Bence böyle bir durumda kendiniz hakkında Tanrı'ya inanma veya inanmama gibi bir durumdan söz edemezsiniz.

Sorduğum soruların ve daha fazlasının cevap veya cevaplarını bulmadan Ateist veya Teist olmayın. Şahsi tavsiyem budur.

Bence Tanrı anlatılamaz ve açıklanamazdır. Bundan önceki cümle de Tanrı'yı açıklayamaz. Bundan önceki cümle de...

Son düzenleyen: Moderatör:
Rivayetlere göre Tanrı dolar düşünce sistem toplayan ilk kişiye gözükecekmiş. Yani bu ekonomiyi göz önüne alırsak biraz zor.

Sorduğum soruların ve daha fazlasının cevap veya cevaplarını bulmadan Ateist veya Teist olmayın. Şahsi tavsiyem budur.
Teist olmak için kitaplar, sayfalar, yazıtlar, hikayeler; ateist olmak için de bunların saçmalığı yeterli değil mi? Teistik inanca sahip olacak birisine kitabı ve peygamberinin sözleri yeterli, bu sorular onun için anlam ifade etmeyecektir. Hatta soru sormak onun için anlam ifade etmeyecektir. Ateizm direkt isim olarak teizme karşı, doğrudan pagan tanrılarını inkara yönelik bir inanç olacağı için bu sorulardan bağımsız olarak da olunabilir.

Güzel sorular ancak filozofları ilgilendiren konular daha çok. Gündelik yaşantısında maneviyat arayan kişilere göre değiller pek.

Ateist misin bilmiyorum ama Allah peygamber aracılığıyla din gönderdi varlığını kanıtlamak için. Tanrı gerçek ona ibadet edebiliyoruz hakkında kitaplar okuyabiliyoruz.

Ateist misin bilmiyorum ama Allah peygamber aracılığıyla din gönderdi varlığını kanıtlamak için. Tanrı gerçek ona ibadet edebiliyoruz hakkında kitaplar okuyabiliyoruz.
Eğer o zaman yaşasaydık belki tamamen inanmış olabilirdik ama artık hiç bir dinden kanıt gelmiyor. Ayrıca hayır, ateist değilim ama belli gerçekler var. İsa bana gelip konuşsaydı belki tamamen inanırdım

Bilimsel açıdan tanrı kanıtlanamaz. Ayrıca hayır, sözde dengeyi kanıt kabul edemeyiz.
1- Dunyada denge vardir, sozde diye bir sey yok.
2- Dunyayi yoneten mutlak bir enerji var. Dunyada bir algoritma var, hicbir sey rastgele gorevini yerine getirmiyor.
3- Bu dunyayi yoneten mutlak enerji Allah olmayabilir, orasi size kalmis.
4- Tanri neden Afrika'ya yardim etmiyor? Cunku boyle bir sey vadedilmedi. Turkiye'ye tanri mi yardim etti de Afrika'dan iyi durumda olduk? Atatürk sayesinde daha iyi durumda olduk.
5- Zaten ortalama zekada acik goruslu birisi ateist olmaz, maksimum deist olur. Kocaman evrenin random olustugunu savunmak kadar deli sacmasi bir fikir yoktur.

Son düzenleyen: Moderatör:

Kim demiş peygamberin tanrı elçisi olduğunu? Sanıyorum nereye gittiğimi anlayabiliyorsun. Sadece birbirini destekleyen şeyler kanıt olmaz. Din - peygamber - tanrı üçlüsü kısır döngüdür. Birbirlerini desteklerler. İnsan aklı çok fena.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…