Biz hayatımızda gördüğümüz şeylerden yola çıkarak bir şeylerin bir yaratıcısı olması gerektiğine inanıyoruz. Sadece bu gezegene bakarak evreni yorumlamaya çalışıyoruz ama bence sorun tam olarak bu. Mesela geleceğe ilerleyen bir zaman çizgisi varsa neden aynı şekilde sonsuza kadar geriye giden bir zaman zinciri olmasın?

Biz hayatımızda gördüğümüz şeylerden yola çıkarak bir şeylerin bir yaratıcısı olması gerektiğine inanıyoruz. Sadece bu gezegene bakarak evreni yorumlamaya çalışıyoruz ama bence sorun tam olarak bu. Mesela geleceğe ilerleyen bir zaman çizgisi varsa neden aynı şekilde sonsuza kadar geriye giden bir zaman zinciri olmasın?
Zamanın geride kalan kısmı biz 3. boyut canlıları için aşılamaz bir engel. Ancak üst boyuttaki varlıklar için bunu söyleyemeyiz. Zaman onlar için fiziksel bir şey olabilir, zamanda ileri veya geri gitmek için bir yolda yürüyor olabilirler veya bir dağa tırmanıyor olabilirler.

Belki biz o kadar alt bir medeniyetizki yaratıcı bizden kat kat daha akıllı medeniyetlerle ilgilenecek ve bizi sonsuzluğa atacak. Aynı bizim dünyamızda hayvanlar için genellikle düşündüğümüz sonlar gibi.

Dini açıdan anlatmanın müslümanlar dışında bir alıcısı olamayacağı için elimden geldiğince daha genel konuşacağım.

Şöyle ki tanrı bizden farklı bir boyutta ve onu görememizin ve anlayamamızın temel sebebi bu. Örneğin 3. boyuttaki bir nesneyi 2. boyutaki birisinin idrak etmesi mümkün değil. Bizde 3. boyut canlıları olarak farklı boyutlarda neler olduğunu bilemeyiz. Şu anda 4. boyutun zaman olduğunu düşünüyoruz ve diğer boyutların nasıl bir şey olduğu hakkında fikrimiz bile yok.

Evrenin başlangıç noktasını bulmak, evrenin ilk halini görmek için ışıktan binlerce kat daha hızlı gitmeliyiz. İleride fiziği bile alt üst edecek bir güce sahip olursak ki bu imkansız işte o zaman olabilir.
Tanrıyı bu kadar kutsallaştırıp sonra bizleri ona ibadet için yaratması tuhaf oluyor. Evet bizim ibadetlerimize ihtiyacı yok. Bizi yaratması ego tatmini için miydi? Bu ego bir insan davranışı değil mi? 16.000 bin alem yarattığı söylerin kuran'da tanrının. Bize verilen tek kanıt bir kitap.

Boyut ve fizik konusuna gelecek olursak, her gün yapay zeka denen bir olay gelişiyor, bence bu zeka gerçekten tam potansiyelini ulaştığında bilimde inanılmaz bir hız ile ilerliyeceğiz.
Örnek vermek gerekirse; ikinin kuvvetlerinden gidebiliriz. Son 10.000 yılda yapılan bilimsel gelişmeler son 100 yıldaki gelişmelerin yanına yaklaşamaz. Karadeliklerin fiziğe aykırı çalıştığını biliyoruz. Onlara yapacağımız keşifler bizi belki 4. Boyuta taşıyacağız.
Belli insanlık değil ama düşünen varlıklar belki bir gün tanrı seviyesin erişecek.

Tanrıyı bu kadar kutsallaştırıp sonra bizleri ona ibadet için yaratması tuhaf oluyor. Evet bizim ibadetlerimize ihtiyacı yok. Bizi yaratması ego tatmini için miydi? Bu ego bir insan davranışı değil mi? 16.000 bin alem yarattığı söylerin kuran'da tanrının. Bize verilen tek kanıt bir kitap.
Bir yaratıcının insani duyguları olmasını bekleyemeyiz o yüzden ego demek doğru olmaz. Bizi neden yarattı konusuna gelecek olursak elbette bizim ibadetlerimize ihtiyacı yok. "Bilinmeyen gizli bir hazine idim, bilinmek istedim, bilineyim diye halkı (kâinat) yarattım" diye bir hadis bulunmakta.

Boyut ve fizik konusuna gelecek olursak, her gün yapay zeka denen bir olay gelişiyor, bence bu zeka gerçekten tam potansiyelini ulaştığında bilimde inanılmaz bir hız ile ilerliyeceğiz.
Örnek vermek gerekirse; ikinin kuvvetlerinden gidebiliriz. Son 10.000 yılda yapılan bilimsel gelişmeler son 100 yıldaki gelişmelerin yanına yaklaşamaz.
Teknolojinin ilerleyeceği seviyeyi tahmin etmek güç. Bunun hakkında yorum yapmak doğru olmaz o yüzden yaşayacağız ve göreceğiz.

Karadeliklerin fiziğe aykırı çalıştığını biliyoruz. Onlara yapacağımız keşifler bizi belki 4. Boyuta taşıyacağız.
Belli insanlık değil ama düşünen varlıklar belki bir gün tanrı seviyesin erişecek.
Karadelikler fiziğe aykırı değil. Büyük patlamadan öncesi nasıl bir bilinmezlik ise kara deliğin içerisindeki olay ufku ve tekillikte tam anlamıyla bilinmezlik. Keşfetmek için içine girmek dışında bir alternatif yok ama girmenin bir yolu da yok.

Bir yaratıcının insani duyguları olmasını bekleyemeyiz o yüzden ego demek doğru olmaz. Bizi neden yarattı konusuna gelecek olursak elbette bizim ibadetlerimize ihtiyacı yok. "Bilinmeyen gizli bir hazine idim, bilinmek istedim, bilineyim diye halkı (kâinat) yarattım" diye bir hadis bulunmakta.

Teknolojinin ilerleyeceği seviyeyi tahmin etmek güç. Bunun hakkında yorum yapmak doğru olmaz o yüzden yaşayacağız ve göreceğiz.

Karadelikler fiziğe aykırı değil. Büyük patlamadan öncesi nasıl bir bilinmezlik ise kara deliğin içerisindeki olay ufku ve tekillikte tam anlamıyla bilinmezlik. Keşfetmek için içine girmek dışında bir alternatif yok ama girmenin bir yolu da yok.
Bu kadar güçlü bir varlık niye bilinmek istesin. Zaten gücü kudreti ortada ve eğer herkesin onu bilmesini isteseydi. Daha fazla varlığına dair kanıt gönderebilirdi Dünya'ya.
Hocam karadelikler bildiğimiz fizim kurallarına aykırı. İçeri girmenin tek yolu da herhalde onun bizi içins çekmesi.Dediğiniz gibi keşfetmeniz lazım.

Bu kadar güçlü bir varlık niye bilinmek istesin. Zaten gücü kudreti ortada ve eğer herkesin onu bilmesini isteseydi. Daha fazla varlığına dair kanıt gönderebilirdi Dünya'ya.
Bu soruya verilecek bir cevap yok, insani düşünceler ile yaratıcının düşüncelerini anlayabileceğimizi sanmıyorum.

Hocam karadelikler bildiğimiz fizim kurallarına aykırı.
Dediğim gibi fiziğe aykırı bir durum yok. Kara deliğin devasa kütlesi uzay zaman dokusunu inanılmaz derecede büküyor ve çekim gücü diye nitelendirdiğimiz şey bu şekilde oluşuyor.

Yalnızca kara deliğin içerisinde fizik kuralları geçerli olmuyor. Onuda inceleme fırsatımız olmadığı için fikir sahibi değiliz.

Bence tam bir çıktısı yok bu işin ve tam olarak çıktı aranabilecek noktası da yok tanrı kavramı için müslümanlık ya da herhangi tek bir din baz alınmadıkça. Çünkü çok fazla dine göre çok fazla tanrı kavramı ve hepsinin çıkmaz bazı düşünce yolları var. Tanrı vardır diye düşünüyorum ama nedir veya ne değildir konusunda bir inancım yok bir dine göre, fakat bence varsa da insan beyni o kadar kapsamlı düşünemiyor olabilir. Çünkü her konuda üstün olması gereken bir varlıksa bizi yaratan, bunları da düşünmüştür diye düşünmekteyim.

Onun dışında böyle şeylere kafa yordukça içinden çıkılmaz sonuçlara sürüklüyorum kafamı ben de, o yüzden düşünmüyorum hiç, yaşıyorum sil baştan bi' şekil. Bi' kez geliyoruz dünyaya tadını çıkarıp gidelim psikolojisi.