Tanrı, önceden yapacaklarımızı biliyorsa neden bize imtihan veriyor?

Dostum zaman ve mekan yaratılan şeyler. Eğer Tanrıdan bahsediyorsak ki Tanrı her şeyi yaratmıştır. Dolayısıyla zamanı ve mekânı da yaratmıştır.

Senin olacakları görmen için. Mesela iki kişi düşün ikisi de eşit şartlar altında bir sınava çalışıyor. Ama biri düzgünce çalışırken diğeri çalışmayı reddediyor. Sınav gelince çalışan iyi bir not diğeri kötü bir not alıyor. Bu kişileri sınava sokmadan alacakları notları verirsek, sorgularlar ve kötü not alan kişi "neden kötü not verdiniz, sınava girsem yapardım" diye yakınır. Kısaca senin yaptıklarına bir bir şahit olarak ona göre cennet cehenneme gitmen.

Tanrı, cennete gideceğimizi önceden biliyorsa neden bize imtihan veriyor?
Benim görüşüm şu yönde,
Tanrı seçimleri insana bırakır. O tüm seçenekler önceden bellidir. İnsan sadece birden fazla yol olan bir haritada belli yolları seçerek hedefe ulaşır. Kısacası seçimlere Tanrı karışmaz fakat bu Tanrı seçenekleri bilmiyor demek değildir.

Ben şunu düşünüyorum, tamam Tanrı her şeyi biliyor olabilir fakat yaşamadığı bir şey için bir insanı suçlayamaz. Şöyle düşünelim;

Bir suç işleyeceksiniz gelecekte, ve mahkemede 15 yıl sonra işleyeceğiniz suç için yargılanıyorsunuz. Bu çok adaletsizce ve saçma olurdu. Ben bu yüzden herkesin kendi imtihanını yaşadıktan sonra cezalarını veya ödüllerini alacaklarını düşünüyorum.

Bu şeylere inananların bir inancı daha var, tanrı ilk insanı aslında cennette yaratmış ve elma yeme demiş. Sonra şeytanı yaratmış ve şeytana öyle bir güç vermiş ki insan hem tanrının hem şeytanın sözünü duysa gidip şeytanınkini dinlesin. Sonra şeytan tanrıya demiş ki "sen bunların elmayı yemeyeceğini sanıyorsun ya ben bunlara o elmayı yediririm istersen deneyelim". Her şeyi bilen tanrının aklı buna yetmemiş, tamam demiş ben insana güveniyorum hadi deneyelim. Şeytan insana elmayı yedirmiş, tanrıya gidip demiş ki bak seni değil beni dinliyorlar nasıl bir yarattıysan kendini aştın sözü seninkinden kıymetli bir şeytan yarattın, izin ver bunları sürgüne yollayacağın yerde ben gidip kuyularını kazayım sadece beni dinlemeyecek kadar güçlü iradeliler cennete gitsin.

Bunun üzerine tanrı bahahaha diye gülmüş, sen mi kuyularını kazacaksın? Azıcık aklını kullansan bu elma ağacı ve seni yaratışım ile benim çoktan kuyunun hasını kazdığımı fark ederdin. Bir gram aklın olmadığı için ileride bunlarla birlikte seni de cehenneme atacağım ve o güne kadar insanları izleyip neler neler yapıp suçu sana attıklarını izleyeceksin. Bazıları ise bu olayı birbirlerine anlatıp arkasından da esirgeyen ve bağışlayan tanrının adıyla deyip yemek yiyecekler.

1. sen nintendo oyun yapımcısısın
2. sen nintentoda (dünyada, veya evrende eğer nerdlik yapmak isterseniz) oyun (hayat) NPC yaratıyon (insan)
3. insan oyunu oynamaya başlıyor (ergenliğe giriş , kasıt aklı beliğ olmak)
4. oyunda 2 son var, iyi son kötü son. Hangi point fazla olursa ona gidecek.
5. sen oyunu da oyuncuy da yarattın. 2sinin de ne halt olduğunu biliyorsun çünkü her şeyini yaratan sensin.
6. npc iyi puan topluyor , ama sen zaten A npcsinin iyi endingi yapacağını biliyorsun
7. npc bi anda fake atıp kötü point toplamaya başlıyor, ama sen iyi point toplamaya başlayacağını biliyorsun, çünkü oyunu da npcyi de yaratan sensin
8. tam da beklediğin( veya bildiğin) gibi npc iyi pointlere dönüyor ve mutlu son!!!!!

bu absürd anlatım işin makarası. Allah zaten senin hangi sona gideceğini ezelden beri biliyor. Sen de haketmek için iyi sonu çabalıyorsun. Sen böyle yaptığın için giriyosun cennete işte. İşin bi player bi de yaratıcı boyutu var eğer şu ana kadar anlamadıysan. Player olarak senin için algoritma basit, iyi point iyi son, kötü point kötü son. Yaratıcı boyutu ile player boyutunu kıyaslıyorsunuz şu an. yaratıcı boyuyunda zaten biliyor senin iyi point kasacağını.

Hayır etkilemez, yarattığı bir varlığın kaderiyle neden oynasın ki ?
Bu soru aslında tanrının varlığı üzerine. Yani zaten soru tanrının varlığını sorguluyor o sebeple kaderiyle oynamaz demek bana doğru cevap gibi gelmiyor. Etkilemesi felsefi olarak saçma olmazdı. Sonuç olarak tanrının bilgisi dışında hareket etmek imkansızdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…