Tanrı, önceden yapacaklarımızı biliyorsa neden bize imtihan veriyor?

Dostum bir insan karıncanın hayatına ne kadar uzak, umursamaz ise tanrı da yarattığı insanın hayatına karşı o kadar uzak ve ilgisizdir. ( Uzak derken yani hiç umrunda olmayan kendi başına bırakan anlamında)

Ortalama bir insan karıncanın 2,5 milyon katıdır.

Tanrı ise varlığının başlangıcı ve sonu olmayan sınırsız bir varlıktır, eşi benzeri ve eşi dengi olmayan bir varlıktır aradaki farkı sen düşün.

Anlatım hatası olmuş olabilir, kusura bakmayın.

Şimdi normalde bu sorunun yanıtı "Benim ne suçum vardı cehenneme gitmek için?" diye sormamanız için. Yani sizin seçim hakkınız vardı, ancak siz bile bile "kötü" yollara başvurdunuz.

Ancak ben bu argümana aşağıya iliştirdiğim Ömer Hayyam dörtlüsüyle yanıt vermek istiyorum.

Tanrı bizi çamurdan yarattığında
Biliyordu bu dünyada ne işimiz olacak
İşlediğim günahlar hep onun emriyledir
O halde cehennemde beni niçin yakacak?

Bende böyle düşünüyorum. Deterministik(her şeyin ne olacağının önceden kesinlikle belli olduğu) bir evrende, ne kadar özgür bir irademiz olur kesinlikle tartışma konusu.

Söz konusu Deist tanrıysa haklı olabilirsiniz. Ama Teist tanrı sizin dediğinizin tersine insanlarla ilgileniyor, onları önemsiyor.

Küçük karıncalarla oynadınız mı hiç?

Düzenli şekilde işleyen yollarına tükürüp orada kalmalarını izlediniz mi?
Yuvalarının girişini yıktınız mı?
Ya da, ayağınızla ezdiniz mi?

Sırf can sıkıntısından sizden daha küçük şeylerle oynayıp eğlenip alay ettiniz mi?

Bunları ve bu tarz şeyleri ben yaptım ve çoğu kişi de yaptı. Elimize azıcık güç verince neler yapacağımızı/yaptığımızı hepimiz biliyoruzdur.
Her şeye gücü yeten bir şey neden bunları yapmasın ki?

Yazılımcı, yaptığı yazılıma gelecekte neler olacağını bilebilir mi? Eğer varsa tanrı, o bile ne olacağını bilemez, çünkü bize özgür irade vermiş, bir çok alternatif yol vermiş, yaptığımız seçimler doğrultusunda kendi kaderimizi yazıyoruz, tanrı müdahale etmiyor, edemez de.

Böyle deyince konu kapanır zannederler hep. Bu olayın hiçbir açıklaması yok. Zaman ve mekanın dışında hiçbir şey olamaz.
Nasıl bir açıklama bekliyorsun zamanın dışında bulundun mu sen hiç . Evet, sen gibi kimse de zamanın dışında olmadığı için bunu açıklayamıyoruz fakat basitleştirebiliriz. Sen bir şeyi yaptığın zaman o olay SEN YAPTIĞIN ZAMAN olmuş olur fakat Tanrı bu zamanın dışında olduğu için onu zaten biliyordu. Yani kaderin sen yaşarken yaptığın şeylerle yazılıyor. Eğer sen onu yapmak yerine başka bir şey yapsaydın Tanrı da onu bilecekti. Tanrı'yı zamanın içine koyup yorumlamaya çalışıyorsunuz. Ayrıca zaman ve mekanın dışında neden bir şey olamasın? Sadece sen zaman ve mekanın içine olduğun için öyle sanıyorsun .

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…