-Tanrı neden bir elçi seçmek zorunda?
İnsanlara kendisini anlatmak için.
-Tanrı neden bir dine ihtiyaç duyar?
İhtiyaç duymaz fakat Allah zikredilmek ister, ibadet edilmek ister, kendisine tapılmasını ister. Bu yüzden insanı yarattı, sonra da insanların doğru bir şekilde yaşayabilmesi için din gönderdi.
-Tanrı neden insanı dünya gibi bir cennete göndermesine rağmen cennet vaadi verir?
Çünkü dünya pek de cennet sayılmaz. Savaşlar, hastalıklar, kimyasal bombalar, yakınlarımızın ölümleri vesaire, pek de cenneti andıran bir hayat yok.
-Tanrı neden tüm insanlar ile konuşmak yerine sadece bir elçi ile konuşuyor?
Tüm insanlarla konuşursa herkes Allahın varlığını kabul eder ve inanır zaten, insanın gördüğü ilaha tapmaması aptallık olur. Allah görüp inanmamızı değil, görmeden inanmamızı istiyor. İnancın önemi bu.
-Tanrı neden bir kitap göndererek insanların kendisinin öğrenmesi gereken şeyleri anlatıyor?
İnsanları öbür tarafta sorguya çektiğinde, "Biz bilmiyorduk, bize böyle bir şey söylemedin" demesinler diye. Yazılı bir sözleşme gibi.
Hata yapar.

-Tanrı neden Türklere ve Asya bozkırlarına din göndermedi?
Gönderdi. Allah her kavme peygamber gönderdi, Türklere de. Onların dini sonradan bozuldu. Gök Tanrıcılık başta tevhid diniydi, sonradan Moğollarla etkileşimle biraz daha Şamanist bir kültürel dine kaydı.

Efendim, sorularımı cevaplayabilir misiniz?

-Tanrı neden bir elçi seçmek zorunda?

-Tanrı neden bir dine ihtiyaç duyar?

-Tanrı neden insanı dünya gibi bir cennete göndermesine rağmen cennet vaadi verir?

-Tanrı neden tüm insanlar ile konuşmak yerine sadece bir elçi ile konuşuyor?

-Tanrı neden bir kitap göndererek insanların kendisinin öğrenmesi gereken şeyleri anlatıyor?

-Peygamber neden özel?

-Peygamber neden olmak zorunda?

-Peygamber neden hata yapamaz?

-Tanrı neden Türklere ve Asya bozkırlarına din göndermedi?

Elçi veya peygamer seçmeseydi kur'an indirilemezdi, Allah'ın insanlarla konuşması dinin amacına aykırı olur imtihanın bir anlamı kalmaz. Dine ihtiyaç duyması sorusu kadar saçma bir soru ilk kez görüyorum pas geçiyorum bunu, Dünya cennet gibi bir yer değildir, dünyada tam anlamıyla mutlu şimdiye kadar kimse tanımadım. Peygamber özel değildir İslam'ın yayılması için gerekli biridir sadece. Peygamber insandır hata yapabilir diyebilirsiniz ama Allah peygamberini ona göre seçmiştir diye düşünüyorum, bu soruyu sorma gerekçeniz nedir? Peygamberimizin bir hatasını mı gördünüz 😀

Dini inancın varsa itaat edeceksin, o kadar. Yaşadığın coğrafya ve çevreye bağlı olarak da ılımlı olacaksın.

Tanrı dediğin kavramı açıklamak, idrak etmek mantıkla olacak iş değil.
Tartıştığınız bir tarafta fanatikler, öbür tarafta farklı inançlara ve ideolojilere yönelenler mevcut.🤷🏿