pecer şatlab
Yetkin
Orada bir perde ve dağ olduğu da geçer. Zaman ve mekanın olmadığı yerde perde ve dağAllah zaman ve mekandan muaf olmadan Musa ile konuşamıyormuymuş![]()
Orada bir perde ve dağ olduğu da geçer. Zaman ve mekanın olmadığı yerde perde ve dağAllah zaman ve mekandan muaf olmadan Musa ile konuşamıyormuymuş![]()
Sınırsız gücü olan bir varlık var ya haniOrada bir perde ve dağ olduğu da geçer. Zaman ve mekanın olmadığı yerde perde ve dağ![]()
Zaman mekanında konuşması zaman mekanı dışında konuşamayacağı anlamına mı geliyor?Demek ki zaman ve mekandan muaf olmadan konuşamıyormuş![]()
Hayır, ikincil cevap olarak bu. İlk cevabı, insanların Tanrı'ya ibadet edip her yerde onu anması. Esasında bütün mesele budur, ikincil soru olarak neden böyle bir şey yapıyor dersen, biz onu bilemeyiz. Tanrı şanına yakışır şekilde bunu istemiş, bizden bunu gerçekleştirmemizi istemiştir.
Evet, Allah'a bana cenneti vaad ettiği için değil, sadece inandığım için inanıyorum. Cennet-cehennem her dinde var, bunun için inanacaksam neden Allaha bağlı kalayım, daha özgür başka bir din seçebilirim.Peki bunu tanrı mı istemiş yoksa yarattıklarından biri mi? En nihayetinde bilinçsiz bir toplumu nasıl eğitirsin? Onlara vaatler vererek. Misal, peygamber sana "Cennet ve cehennem yok." deseydi inanmaya devam eder miydin?
Yanlış bir bakış açısı bence hocam, çünkü zorunda olduğu için değil her şeyi en iyi bildiği için merhametin en iyisi olduğunu da bilir ve bu yüzden merhametlidir.Tanrı aklımızın hayal edemeyeceği sınırlandıramayacak sonsuz bir güce sahiptir, insani hiç bir duygu ve düşünce Tanrıyı tanımlamamız için yeterli değildir, yanından bile geçmez.
Buna rağmen İncil ve Kuranda Tanrıya insani duygular yaftalanır “Merhamet, lütuf etmek” insani özellikler olmasına rağmen kutsal kitaplarda bu sözler bir çok kez geçmektedir.
Ayrıca Tanrı Merhametli olmak veya iyi olmak zorunda değildir, zorunda olsa zaten Tanrı olmazdı. Bu durumda Tanrıya iyi veya kötü diyemeyiz çünkü bunlar insani özelliklerdir, Tanrı için ahlak ve etik ilkeler yoktur Tanrı bunların hiç birine yakışamaz.
Ama kutsal kitaplarda aynı zamanda Tanrının “sinirlendiği ve ceza verdiği” kısımlardan bahsedilir örnek: Nuh tufanı.
Bu durumda Tanrının gücü sınırlıdır Tanrı insani kalıplara girer ve Tanrısal güç aslında yoktur, veya Tanrı bizi kandırmaktadır.
Yanlış bir bakış açısı bence hocam, çünkü zorunda olduğu için değil her şeyi en iyi bildiği için merhametin en iyisi olduğunu dabilir ve bu yüzden merhametlidir.
Peygamberle aynı cennete gireceğim neticede. Düz pragmatist şekliyle bakarsak ben Peygamberden daha avantajlıyım diyebilirim. Peygamberin insanlara İslamı yayma, davet etme sorumluluğu vardı, benim yok. Peygamberin haftada 2-3 defa oruç tutma, gecenin 3'te birini ibadet ile geçirmek gibi bir zorunluluğu vardı, ben 5 vakit ile sorumluluğumu tamamlıyorum. Yani dinde normal insanlar zaten Peygamber aleyhisselamdan daha az sorumluluk altında, neden ayrımcılık olsun?Efendim, Tanrı o zaman kulları arasında ayrımcılık yapıyor. Ben, sen, O, bu, şu veya peygamber arasında bulunan fark nedir? Sonucunda beni Tanrı yarattı. Peki peygamber? O da tanrının yaratımı değil mi? O zaman Tanrı peygambere ayrıcalık tanıyorsa ancak diğer kullarına bunu yapmıyorsa sence Tanrı gerçek midir?
O zaman hepimize geçmiş olsun hocam.Efendim, Tanrı o zaman kulları arasında ayrımcılık yapıyor. Ben, sen, O, bu, şu veya peygamber arasında bulunan fark nedir? Sonucunda beni Tanrı yarattı. Peki peygamber? O da tanrının yaratımı değil mi? O zaman Tanrı peygambere ayrıcalık tanıyorsa ancak diğer kullarına bunu yapmıyorsa sence Tanrı gerçek midir?
Peki, merhamet en iyisi değilse ne olacak?
Peygamberle aynı cennete gireceğim neticede. Düz pragmatist şekliyle bakarsak ben Peygamberden daha avantajlıyım diyebilirim. Peygamberin insanlara İslam'ı yayma, davet etme sorumluluğu vardı, benim yok. Peygamberin haftada 2-3 defa oruç tutma, gecenin 3'te birini ibadet ile geçirmek gibi bir zorunluluğu vardı, ben 5 vakit ile sorumluluğumu tamamlıyorum. Yani dinde normal insanlar zaten Peygamber aleyhisselamdan daha az sorumluluk altında, neden ayrımcılık olsun?
Tanrı aramızdan bir elçi seçip bize dinini anlattırmazsa, biz Tanrı'nın öğretilerini, dinini, hükümlerini nasıl öğreneceğiz?