1. Bölüm
Bağlaç olan de/da ayrı yazılır:

Bağlaç olan de/da ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar.

Örnek(ler):
• O da bunun farkında.
• Kendisi de bunu istiyor.
• Sen de mi kardeşim?
• Zor da olsa kolay da olsa başaracağım.
• Sen de onun gitmesini istiyorsun.

Size bazı istisnaları olsa da kolay bir yöntem söyleyeyim. Cümleden de/da'yı çıkarınca eğer ki cümle anlamlı oluyorsa de/da ayrı yazılır fakat bazı istisnalarımız var:
• Kimilerine göre muhteşem olsa da ben sevemedim.
• Yarın gelse de oraya gitmeyeceğim.

Bu istisnalar genelde zıtlık durumlarında oluyor. Bu yüzden bir yöntem daha: Cümleyi okurken de/da'da duraksıyorsanız de/da ayrı yazılmalıdır:
• Buralara gelip de bana selam vermeden gitti.
• Yarın ben de size geleceğim.

DİKKAT: Ayrı yazılan da/de hiçbir zaman ta/te biçiminde yazılmaz:
• Seni çok sevdiğini söyleyip de gitti. (Söyleyip te olmaz.)

DİKKAT: Ya sözüyle birlikte kullanılan "da" ayrı yazılır: Ya da.

DİKKAT: Da/de bağlacını kesme işaretiyle ayırmak yanlıştır:
• Onun da geldiğini söyledi. (Onun'da olmaz.)

Bağlaç olan ki ayrı yazılır:
Ki'nin yazımında küçük ama işinize yarayacak bir yöntem var: Ki'den sonra "ler" ekleyip kelimeyi okumak. Eğer ki kelime anlamlıysa "ki" birleşik yazılır. Anlamlı değilse ayrı yazılır.

Örnek(ler):
• Sen yeter ki çalış, sana her şeyi alırız. (Yeterkiler, olmadı.)
• Evdeki hesap çarşıya uymadı. (Evdekiler, oldu.)

DİKKAT: Birkaç kelimede "ki" bağlacı birleşik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.

Şüphe ve pekiştirme anlamıyla kullanılan "ki" ayrı yazılır:
Sen de mi geliyorsun ki?
Geleceğine emin misin ki?

2. Bölüm
Noktalama işaretleri:

Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakılmaz, sonrasında bir boşluk bırakılır (kesme işareti hariç):
• Her gün oyun oynuyor, hiç ders çalışmıyor.

Nokta (.):
• Cümlenin sonuna konur: Seni çok seviyorum.

Virgül (,):
• Sıralı cümleler arasına koyarız: Okula gitti, derslerini dinledi, eve döndü.

Noktalı Virgül ( ; ):
• Cümle içinde virgüllerle ayrılmış olan grupları birbirinden ayırmak için kullanırız: Pazardan meyve olarak elma, armut, ayva; sebze olarak domates, biber, patlıcan aldı.

• Ögeler arasında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için kullanırız: At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır.

• İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir: Yeni usul şiirimiz; zevksiz, köksüz, acemice görünüyordu.

İki Nokta ( : ):
• Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlenin sonuna koyarız: Moderatörlerinizin birkaçını sıralayalım: Ma'at, Enes3078, uintptr, Yener K.

• Kendisiyle ilgili açıklama verilecek cümlenin sonuna koyarız:
İnsanların psikolojileri çok kötü: Kendilerini asmak, yok etmek istiyorlar.

Üç Nokta (…):
• Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna koyarız: O kadar yoruldum ki...

DİKKAT: Ünlem ve soru işaretinden sonra üç nokta yerine iki nokta konulması yeterli olur:
Eyvah!..

Soru İşareti (?):
• Soru anlamı içeren cümlelerin sonuna koyarız: Benim için mi geldin?

DİKKAT: Mı/mi ekini alan cümlede eğer ki soru anlamı yoksa sona nokta koyarız:
Ne demek istediğini anlamadım.

Ünlem İşareti (!):
• Duyguları belirten cümlelerin sonuna koyarız: Seni çok seviyorum!

• Küçümseme, alay etme, kinaye cümlelerinde (!) kullanırız: Çok zeki (!) biriymiş.

Tırnak İşareti (“ ”):
• Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözleri tırnak içine alırız: "İstisnalar kaideyi bozmaz." demiş Sagopa.

DİKKAT: Noktalama işaretleri de alıntının içerisine yazılır:
• “Senden daha güzeli yok." diyorlar.

DİKKAT: Tırnak içindeki sözlerden sonra gelen eklerini ayırmak için kesme işaretini kullanmayız:
Onun "Kalp sözleri"nde de dediği gibi...

Yay Ayraç ( ):
• Cümle dışı ek bilgiler için kullanırız. Bu bilgiler cümlenin anlamını da tamamlarlar. Ayrıca yay ayraç içindeki cümleye de gerekli noktalama işareti konur: Onun evine (Ev derken utanıyorum.) gittim.

Kesme İşareri ('):
• Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayırırız: Defne'nin, Ahmet'in, Atatürk'ün, TBMM'nin, Selma'ya, Karabaş'ım vb.

• Sıra sayılarında kesme işareti kullanırız: 2'nci, 10'uncu, 50'nci vb.

• Ek getirildiğinde "Avrupa Birliği"ni kesme işareti ile kullanırız: Avrupa Birliği'ne vb.

DİKKAT: Sonunda 3. tekil kişi iyelik eki olan özel ada, bu ek dışında başka bir iyelik eki getirildiğinde kesme işareti koymayız:
Boğaz Köprümüz.

DİKKAT: Kurum ve kuruluş adlarına gelen ekler ayrılmaz:
Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumuna, Tofaş Fen Lisesine, Yıldız Teknik Üniversitesinden vb.

DİKKAT: Sonu "k" ile biten kelimelere ünlü harfle başlayan ek gelirse "k" yumuşar:
• Başbakanlığa, kavşağa vb.

DİKKAT: Özel isimlere getirilen yapım ve çokluk eklerinden sonra gelen ekleri ayırmayız:
• Türkçülük, Türkçemiz vb.

DİKKAT: Sonunda p, ç, t, k ünsüzlerinden biri bulunan Ahmet, Çelik, Halit, Şahap; Bosna Hersek; Kerkük, Sinop, Tokat, Zonguldak gibi özel adlara ünlüyle başlayan ek getirildiğinde kesme işaretine rağmen Ahmedi, Halidi, Şahabı; Bosna-Herseği; Kerküğü, Sinobu, Tokadı, Zonguldağı biçiminde son ses yumuşatılarak söylenir.

DİKKAT: Özel adlar yerine kullanılan "o"yu küçük yazarız ve gelen ekleri kesme işaretiyle ayırmayız.

3. Bölüm
Bazı hatalı yazımlar
Yanlış ❌Doğru ✅
Hiç birHiçbir
HiçkimseHiç kimse
DirekDirekt
HerkezHerkes
İlla kiİllaki
MalesefMaalesef
OrjinalOrijinal
OrdaOrada
SüprizSürpriz
HerşeyHer şey
MaffolmakMahvolmak
YalnışYanlış
YanlızYalnız
ŞarzŞarj
AsvaltAsfalt
Oysa kiOysaki
Ön görüÖngörü
EvsaneEfsane
FaliyetFaaliyet
Şu anŞu an
Alt yapıAltyapı

4. Bölüm
Büyük harflerin kullanıldığı yerlerden birkaçı:

Cümleler büyük harf ile başlar:
Makale yazmak çok zormuş.

Özel isimler büyük harf ile başlar:
Gelin, size Ahmet'i tanıtayım.
İki noktadan sonra cümle varsa o cümle büyük harf ile başlar:
Hakem kararını açıkladı: Ofsayt yok.
DİKKAT: İki noktadan sonra cümle veya özel ad yoksa cümle küçük harf ile başlar:
Manavdan bazı meyveleri aldı: elma, armut, portakal.
Belirli bir tarih bildiren (içinde sayı olan) ay ve gün adları büyük yazılır:
Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı.
Okullar 14 Eylül tarihinde açılacak.

DİKKAT: Tam tarih belirtmeyen ay ve gün adları küçük yazılır:
Okullar eylülün ikinci haftasında açılacakmış. (İkinci haftasının hangi günü?)

Son düzenleyen: Moderatör:
Mesela zamir yapan -ki var, ona değinilmemiş. Birleşik yazılırlar.
  • Onunkiler benimkilerden daha kaliteli duruyor.
Sifat yapan -ki var, yine birleşik yazılır. Genelde de -daki şeklinde cümle içinde bulunur.
  • Şuradaki kitapları uzatsan hiç fena olmaz.
"Ki"yi biraz özet geçtim. Genel olarak "ki" olan kelimeye "ler" eki eklenip bakıldığında ayrı veya birleşik yazılacağı belli oluyor. Türlerinden çok nasıl yazılacağını anlatmak istedim yani. Teşekkür ederim mesajınız için.

Güzel rehber ama her üye güzel rehber deyip o yanlışları yapmaya devam edecek.

Son düzenleyen: Moderatör:
1. bölüm
Bağlaç olan de/da ayrı yazılır:

Bağlaç olan de/da ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar.

örnek(ler):
• O da bunun farkında.
• Kendisi de bunu istiyor.
• Sen de mi kardeşim?
• Zor da olsa kolay da olsa başaracağım.
• Sen de onun gitmesini istiyorsun.

Size bazı istisnaları olsa da kolay bir yöntem söyleyeyim. Cümleden de/da'yı çıkarınca eğer ki cümle anlamlı oluyorsa de/da ayrı yazılır fakat bazı istisnalarımız var:
• Kimilerine göre muhteşem olsa da ben sevemedim.
• Yarın gelse de oraya gitmeyeceğim.

Bu istisnalar genelde zıtlık durumlarında oluyor. Bu yüzden bir yöntem daha: Cümleyi okurken de/da'da duraksıyorsanız de/da ayrı yazılmalıdır:
• Buralara gelip de bana selam vermeden gitti.
• Yarın ben de size geleceğim.

dikkat: ayrı yazılan da/de hiçbir zaman ta/te biçiminde yazılmaz:
• seni çok sevdiğini söyleyip de gitti. (söyleyip te olmaz.)

dikkat: ya sözüyle birlikte kullanılan "da" ayrı yazılır: Ya da.

dikkat: Da/de bağlacını kesme işaretiyle ayırmak yanlıştır:
• Onun da geldiğini söyledi. (onun'da olmaz.)

bağlaç olan ki ayrı yazılır:
Ki'nin yazımında küçük ama işinize yarayacak bir yöntem var: Ki'den sonra "ler" ekleyip kelimeyi okumak. Eğer ki kelime anlamlıysa "ki" birleşik yazılır. Anlamlı değilse ayrı yazılır.

örnek(ler):
• Sen yeter ki çalış, sana her şeyi alırız. (yeter kiler, olmadı.)
• Evdeki hesap çarşıya uymadı. (evdekiler, oldu.)

dikkat: birkaç kelimede "ki" bağlacı birleşik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, madem ki, meğerki, oysa ki, sanki.

Şüphe ve pekiştirme anlamıyla kullanılan "ki" ayrı yazılır:
Sen de mi geliyorsun ki?
Geleceğine emin misin ki?

2. bölüm
Noktalama işaretleri:

Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakılmaz, sonrasında bir boşluk bırakılır (kesme işareti hariç):
• Her gün oyun oynuyor, hiç ders çalışmıyor.

nokta (.):
• Cümlenin sonuna konur: seni çok seviyorum.

virgül (,):
• Sıralı cümleler arasına koyarız: okula gitti, derslerini dinledi, eve döndü.

noktalı virgül (; ):
• Cümle içinde virgüllerle ayrılmış olan grupları birbirinden ayırmak için kullanırız: pazardan meyve olarak elma, armut, ayva; sebze olarak domates, biber, patlıcan aldı.

• Ögeler arasında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için kullanırız: at ölür, meydan kalır; Yiğit ölür, şan kalır.

• İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir: yeni usul şiirimiz; zevksiz, köksüz, acemice görünüyordu.

iki nokta :) ):
• Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlenin sonuna koyarız: moderatörlerinizin birkaçını sıralayalım: Ma'at, Enes3078, uintptr, yener k.

• Kendisiyle ilgili açıklama verilecek cümlenin sonuna koyarız:
insanların psikolojileri çok kötü: Kendilerini asmak, yok etmek istiyorlar.

üç nokta (…):
• Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna koyarız: o kadar yoruldum ki...

dikkat: ünlem ve soru işaretinden sonra üç nokta yerine iki nokta konulması yeterli olur:
eyvah!

soru işareti (?):
• Soru anlamı içeren cümlelerin sonuna koyarız: benim için mi geldin?

dikkat: Mı/mi ekini alan cümlede eğer ki soru anlamı yoksa sona nokta koyarız:
ne demek istediğini anlamadım.

ünlem işareti (!):
• Duyguları belirten cümlelerin sonuna koyarız: seni çok seviyorum!

• Küçümseme, alay etme, kinaye cümlelerinde (!) kullanırız: çok zeki (!) biriymiş.

tırnak işareti (“ ”):
• Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözleri tırnak içine alırız: "istisnalar kaideyi bozmaz." demiş sagopa.

dikkat: noktalama işaretleri de alıntının içerisine yazılır:
• “Senden daha güzeli yok." diyorlar.

dikkat: tırnak içindeki sözlerden sonra gelen eklerini ayırmak için kesme işaretini kullanmayız:
onun "kalp sözleri"nde de dediği gibi...

yay ayraç ( ):
• Cümle dışı ek bilgiler için kullanırız. Bu bilgiler cümlenin anlamını da tamamlarlar. Ayrıca yay ayraç içindeki cümleye de gerekli noktalama işareti konur: onun evine (ev derken utanıyorum.) Gittim.

kesme işareri ('):
• Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayırırız: Defne'nin, Ahmet'in, Atatürk'ün, TBMM'nin, Selma'ya, karabaş'ım vb.

• Sıra sayılarında kesme işareti kullanırız: 2'nci, 10'uncu, 50'nci vb.

• Ek getirildiğinde "Avrupa Birliği"ni kesme işareti ile kullanırız: Avrupa Birliği'ne vb.

dikkat: sonunda 3. tekil kişi iyelik eki olan özel ada, bu ek dışında başka bir iyelik eki getirildiğinde kesme işareti koymayız:
boğaz köprümüz.

dikkat: kurum ve kuruluş adlarına gelen ekler ayrılmaz:
Türkiye büyük millet meclisine, Türk dil kurumuna, Tofaş fen lisesine, yıldız teknik üniversitesinden vb.

dikkat: sonu "k" ile biten kelimelere ünlü harfle başlayan ek gelirse "k" yumuşar:
• Başbakanlığa, kavşağa vb.

dikkat: özel isimlere getirilen yapım ve çokluk eklerinden sonra gelen ekleri ayırmayız:
• Türkçülük, türkçemiz vb.

dikkat: sonunda p, Ç, T, k ünsüzlerinden biri bulunan Ahmet, çelik, halit, şahap; Bosna Hersek; kerkük, Sinop, tokat, Zonguldak gibi özel adlara ünlüyle başlayan ek getirildiğinde kesme işaretine rağmen ahmedi, halidi, şahabı; bosna-herseği; kerküğü, sinobu, tokadı, zonguldağı biçiminde son ses yumuşatılarak söylenir.

dikkat: özel adlar yerine kullanılan "o"yu küçük yazarız ve gelen ekleri kesme işaretiyle ayırmayız.

3. bölüm

Bazı hatalı yazımlar
Yanlış ❌Doğru ✅
Hiç birHiçbir
Hiç kimseHiç kimse
DirekDirekt
HerkesHerkes
İlla kiİllaki
MalesefMaalesef
OrjinalOrijinal
OradaOrada
SüprizSürpriz
Her şeyHer şey
MaffolmakMahvolmak
YalnışYanlış
YalnızYalnız
ŞarzŞarj
AsvaltAsfalt
Oysa kiOysa ki
Ön görüÖngörü
EvsaneEfsane
FaliyetFaaliyet
Şu anŞu an
Alt yapıAltyapı

4. bölüm
büyük harflerin kullanıldığı yerlerden birkaçı:

cümleler büyük harf ile başlar:
makale yazmak çok zormuş.

özel isimler büyük harf ile başlar:
gelin, size ahmet'i tanıtayım.
iki noktadan sonra cümle varsa o cümle büyük harf ile başlar:
hakem kararını açıkladı: ofsayt yok.
dikkat: iki noktadan sonra cümle veya özel ad yoksa cümle küçük harf ile başlar:
manavdan bazı meyveleri aldı: elma, armut, portakal.
belirli bir tarih bildiren (içinde sayı olan) ay ve gün adları büyük yazılır:
Atatürk, 19 mayıs 1919'da Samsun'a çıktı.
Okullar 14 eylül tarihinde açılacak.

dikkat: tam tarih belirtmeyen ay ve gün adları küçük yazılır:
okullar eylülün ikinci haftasında açılacakmış. (ikinci haftasının hangi günü?)

Bu konuda bile yazım yanlışı uyarısı alan olursa tebrik etmek isterim :D