Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

MVP

Başarılı
Yer
Los Angeles
Merhaba arkadaşlar,

İyi bir sisteme sahibim. Asagida goruntuleyebilirsiniz. Indirim varken The Last of Us Part 1 alayim dedim, ancak almaz olaydim. Oyunu actigimda fanlar Max Max seviyede aşırı gurultulu calismaya basliyor. Birdenbire CPU sicakligi 100'lere cikiyor, CPU kullanimi 100 oluyor ve PC donuyor. Anlam veremedim. Benimle ayni sisteme ait baskalarininin YouTube'da oyun videolari var. Bilgisayarlarinin sicaklik degerleri ise benimkinden tamamen alakasiz. Ne yapmami onerirsiniz?

PC ozellikleri:

𝗖𝗣𝗨: Intel Core i9-14900KF @6GHz
𝗠𝗢𝗧𝗛𝗘𝗥𝗕𝗢𝗔𝗥𝗗: MSI MAG Z790 Tomahawk Max Wi-Fi
𝗥𝗔𝗠: G.Skill Trident Z RGB 32 GB DDR5 7200MHz.
𝗚𝗣𝗨: Gigabyte Aero RTX 4080 OC.
𝗦𝗦𝗗: Samsung 980 Pro NVMe M.2 SSD 2TB.
𝗣𝗦𝗨: Be Quiet! 1200W ATX Power Supply
𝗖𝗣𝗨 𝗖𝗢𝗢𝗟𝗘𝗥: Arctic Liquid Freezer II 420mm.
𝗖𝗔𝗦𝗘: Fractal design meshify 2 XL.

MSI Center'dan sicaklik degerini gosteren bir goruntu de paylasiyorum. Simdiden teşekkürler!

Ha bu arada bilgisayari 2023 Ekim ayi gibi almistim. Oyle 1 yildan uzun termal macun degisimi olmadan vs kullanmam gibi bi durum da olmadi henuz.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2024-03-15 at 00.41.07_f2d75082.webp
    WhatsApp Image 2024-03-15 at 00.41.07_f2d75082.webp
    131,4 KB · Görüntüleme: 365
Çözüm
Disable Turbo yapip tekrar deneyin ornegin. Undervolt icin de ise yarar ThrottleStop ancak ona bilgili biri yazsa daha iyi olur.
Shader building aşamasındayken mi oluyor? Eğer öyleyse sorun oyunda, işlemcide değil çünkü aynısı ben de yaşadım.

Daha henuz oyuna bile girmeden oluyor. En basta donen madalyonun oldugu kisimda degerler artmaya basliyor ve fanlar hizlaniyor. Menuye gelip oyuna baslamadan once ekran ayarlarini vs yapacakken PC donuyor bu kez.

Daha henuz oyuna bile girmeden oluyor. En basta donen madalyonun oldugu kisimda degerler artmaya basliyor ve fanlar hizlaniyor. Menuye gelip oyuna baslamadan once ekran ayarlarini vs yapacakken PC donuyor bu kez.
Ana menüdeyken ekranın sağ alt kısmında ''Building Shaders %'' yazısını görüyor musunuz?

Ben bu oyun yüzünden Kernel Power (41) bile yedim.

Cinebench R23 testinde görmediğim eziyeti bu oyunda gördüm.

Oyunu açtıktan sonra hiçbir şey yapmadan sağ alttaki loading bitene kadar beklemen lazım.
Ardından her şey düzelecek.
Oyunu bitirmeden önce bir kez bile olsun ekran kartı sürücüsünü güncellerse, oyunu yeniden açtığında yine shader building yapmak zorunda kalacak. Kaç kez yaşadım. 🫠

Buraya geldiğim esnada donuyor PC. Power switchten kapatmak zorunda kalıyorum.

Ekran görüntüsü:

Dosya Ekleri

• 25542d52-78d1-403c-a583-1c383ccb6d74.webp
    25542d52-78d1-403c-a583-1c383ccb6d74.webp
    83,3 KB · Görüntüleme: 387
BIOS içinde güç tüketimini limitleyin, çünkü sizin için oyun bunu yapmayacağından shader building boyunca bütün çekirdeklere %100 yüklendiğinden donma/crash yaşarsınız.
Bunu yapmak kolay mı? MSI anakart için videosu var mı ya da tarif etmeniz mümkün mü?

Shader building vs yazmıyor bu arada ekranda. PC donduktan sonra fanlar yavaşlayıp normal hızına dönüyor. Ekran donuk şekilde kalıyor ama PC de kapanmıyor. 1 dk bekledim, kendisi kapanmayınca korkup kendim kapattım 😁

Peki böyle bi kısıtlama yaptığımızda da işlemcinin genel kullanımını kisitlayacagimizdan performans dusuklugu vs yaşamaz mıyım? PC konularına çok hakim değilim, bunu toparlayana kadar da canım çıkmıştı zaten 😁 lütfen yardımcı olun, teşekkürler.

Oyunu bitirmeden önce bir kez bile olsun ekran kartı sürücüsünü güncellerse, oyunu yeniden açtığında yine shader building yapmak zorunda kalacak. Kaç kez yaşadım. 🫠
Evet bende yaşadım, can sıkıcı bir durum.
Buraya geldiğim esnada donuyor PC.
Dostum oyuna girdiğinde şöyle bir ekran olacak, sadece bekle hiçbir şeye dokunma.
Oyunun optimizasyonu o kadar kötü ki, en ufak bir şey yaptığında patlıyor sistem.
maxresdefault.webp

Shader building vs yazmıyor bu arada ekranda.
Biraz bekleyince o yazı çıkıyor.

Peki böyle bi kısıtlama yaptığımızda da işlemcinin genel kullanımını kisitlayacagimizdan performans dusuklugu vs yaşamaz mıyım?
İşlemci normalden daha düşük performans verecektir ancak last of us gibi bir oyunda bir önemi yok.

Peki böyle bi kısıtlama yaptığımızda da işlemcinin genel kullanımını kisitlayacagimizdan performans dusuklugu vs yaşamaz mıyım? PC konularına çok hakim değilim, bunu toparlayana kadar da canım çıkmıştı zaten 😁 lütfen yardımcı olun, teşekkürler.
Hocam kısaca ''undervolt'' yaparsanız eğer shader building işlemini tamamlayabilirsiniz diye düşünüyorum, ben öyle yapmıştım. Sadece bu işlem için işlemciyi kısıtladıktan sonra varsayılan değerlere geri çekebilirsiniz.

Sizin anakartınız için youtube üzerinde rehber arattım ama çıkmadı. Başka anakartlar için olan undervolt rehberleri eşliğinde kendiniz için uygulayabilirsiniz hocam. Yine de video atın derseniz örnek bir video bulmaya çalışırım.