Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

HAKANAS

Çalışkan
DDR5 RAM XMP Profile konusunda stabilite kararsızlık sorunlarını ben de yaşamaya başladım ve buradan yazayım dedim.
  • Windows 11 24H2
  • Intel i7-12700KF işlemci
  • TUF GAMING Z790-Plus anakart
  • 2x32 GB DDR5-6000MHz RAM kullanmaktayım

Intel sitesinde i7-12700 işlemci için Max. DDR5-4800MHz destekler diyor. ASUS Z790 anakart ise 4800'den 5600'e kadar normal 6000'den 7200'e kadar OC DDR5 destekler diyor.

Ekim 2024'ten beri gayet sorunsuz stabil (BIOS'tan XMP Profile 1 seçili OC 6000MHz'de) kullanıyordum, ki ne olduysa iki gündür sistem durup dururken (boşta veya oyunda) kitlenmeye kendi kendine kapanıp açılmaya hiç sebep yokken oyunlardan atmaya başladı. İki gün öncesi yayınlanan son Windows 11 24H2 güncellemesini yapmıştım, ardından da uzun süreden beri hiç yapmadığım (en güncel haziran 2025 olan) ASUS BIOS güncellemesini yapıp DDR5-6000MHz XMP-I seçmiştim o kadar başıma dert oldu.

Oyunda olmasak sistem boşta masaüstü durumda bile ekran kilitleniyor, klavye+mouse bile işlemiyor kasadan kapayıp-açmak zorunda bırakıyor, yine durup dururken sistem kendiliğinden kapanıp-açılıyor, oyunlarda yine defalarca denesem de oyundan atıyor.

Çözüm:
BIOS'a girdim, XMP Profile XMP-I (yani RAM'ler OC 6000MHz'de her şeyini ASUS optimize etsin) ayarını XMP Profile XMP-II (RAM üreticisinin default ayarlarında OC 6000MHz'de bıraksın) yerine ben Auto yaptım 4800MHz'e düşürdüm. Sabahtan bu yana sistemde kilitlenme yeniden başlatma oyunlarda atma sorunu olmadı.

Şimdi sorum şu:

i7-12700 CPU'da Max. DDR5-4800MHz destekler diyorken ASUS Z790 anakart 4800'den 5600'e kadar normal 6000'den 7200'e kadar "OC" DDR5 destekler yazıyor, ben OC sınırına en yakın kalan 5600MHz manuel yapmak istesem bunu BIOS'tan nasıl yapabilirim? Tekrar sistem kararsızlığı kitlenmeler oyundan atmalar yaşamak istemiyorum da yani 5600MHz sonrası 6000'den 7200'e kadar hepsi OC'li. Bana ne önerirsiniz? Böyle DDR5-6000MHz destekleyen RAM'leri en alt sınır değerinde default 4800MHz kullansak mesela ne gibi zararı olur?

XMP-I Profile / XMP-II Profile dışında ASUS BIOS'da "XMP Tweaked" var bunun anlamı nedir? Yine RAM'leri OC'leyip 6000MHz mi yapıyor ne yapıyor bu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
BIOS'da XMP-Tweaker seçsek sonra aynı ekranda RAM frekansını 5600MHz yapsak, yalnız o BIOS sayfasında alt satırlarda sanırım iki farklı yerden daha 5600MHz seçmek mi lazım nedir pek anlayamadım oralarını.
Tek bir yerden seçmek yeterli. Memory Frequency olması lazım.

DDR5-6000MHz'lik RAM'leri alt sınırında 4800MHz kullanmanın ne gibi zararı olur? Oyunlarda bir şey fark eder mi? Bunu nasıl anlarız? En azından DDR5-6000MHz RAM'leri XMP-Tweaker seçerek 5600MHz (en azından OC değil bu) yapsak içim rahatlayacak ama çekiniyorum bir yandan.
Bir zararı yok. Oyundan oyuna değişir ama devasa fark olmaz.

RAM’leri bir söküp takın. Sonra da düz XMP Tweaked açıp deneyin. Olmazsa frekansı adım adım yine XMP Tweaked açılı halde aşağı çekersiniz.
XMP-I Profile / XMP-II Profile dışında ASUS BIOS'da "XMP Tweaked" var bunun anlamı nedir? Yine RAM'leri OC'leyip 6000MHz mi yapıyor ne yapıyor bu?
XMP Tweaked ASUS'ûn kendi uyguladığı ideal ayarlar ki onu kullanmanızı öneririm.

OC sınırına en yakın kalan 5600MHz manuel yapmak istesem bunu BIOS'tan nasıl yapabilirim?
XMP Tweaked açın, sorun olursa elle, yine XMP açıkken frekansı 5600 MHz yaparsınız.

10 yıldır Z87'den beri ASUS anakart kullanıyorum. BIOS'lardaki "XMP-I, XMP-II, XMP Tweaked" ayarının 'gerçek' anlamını bilmeden hep "XMP-I" seçip geçerdim, işte üst mesajımda belirttiğim durup dururken sistem boştayken oyundayken kilitlenme çakılıp kalması kapanıp/açılması vb sonrası bunun RAM kaynaklı olduğunu XMP-I XMP-II'nin ne anlama geldiğini öğrenmiş oldum. Z790 için en güncel BIOS haziran 2025 güncellemesinden sonra belli ki 6000MHz bizim DDR5 RAM'lere yaramadı XMP-I yerine "Auto" (4800MHz) bırakmak zorunda kaldım.

Asılında buraya sizin de belirttiğiniz ASUS'un "XMP Tweaked" olayını soracaktım (Auto yerine) Tweaked seçsem ne olur diyecektim. Oyun anında veya masaüstü boştayken sistemin bir anda elektrik kesilmiş gibi kapanıp/açılması kilitlenip çakılıp kalmasıyla tekrar uğraşmak istemiyorum gerçekten çok sinir bozucu kötü oluyor.

Bir de DDR5-6000MHz olarak üretilmiş RAM'leri BIOS'tan default (Auto seçili) 4800MHz kullanırken bunu nasıl manuel 5600MHz'e çekebiliriz en kolay en basit yolu nedir? ASUS Z790 anakarta göre 5600 sonrası için 6000-7200MHz arası hepsi OC olmaktaymış.

Haziran 2025 tarihli son ASUS BIOS güncellemesine kadar sorunsuz DDR5-6000MHz kullandığım RAM'leri mecburen default 4800MHz kullanıyorum şimdi rahatım. Peki DDR5-6000MHz'den 4800MHz'e düşmüş RAM'ler oyunlara nasıl bir etkisi olur? Mesela böyle RAM MHz düşürme sonrası AC: Shadows'da çok az mini (pek rahatsız etmez sayılır) takılmalar olmaya başladı, Kingdom Come: Deliverance II, S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl gibi oyunlarda bir sorun yok. Oyun başlangıçlarında olan Shader yüklemeleri hızı süresinin RAM'lerle alakası var mıdır?

@Recep Baltaş

Bir de DDR5-6000MHz olarak üretilmiş RAM'leri BIOS'tan default (Auto seçili) 4800MHz kullanırken bunu nasıl manuel 5600MHz'e çekebiliriz en kolay en basit yolu nedir?
Yukarıda dediğim yol. XMP Tweaked açıp frekansı elle 5600 MT/s seçmek.

Ayrıca ben bir videoda bütün XMP modlarını açıkladım.

Yukarıda dediğim yol. XMP Tweaked açıp frekansı elle 5600 MT/s seçmek.

Ayrıca ben bir videoda bütün XMP modlarını açıkladım.

Recep Baltaş Hoca'm teşekkürler. Bu bilgiler iyi oldu, faydalı da fakat şu videoyu özellikle "XMP-Tweaker" özelinde daha bir ayrıntılı birkaç dakika daha uzun yapsaymışsınız keşke, yakışırmış.

Aklıma takılan:
Bendeki "DDR5-6000MHz" RAM'ler ASUS XMP-I seçiliyken (son 1 yıldır sorunsuzdu) sorun çıkarmaya başladı. BIOS'tan XMP-I 6000MHz yerine "Auto" yaptım. Şu an 4800MHz default ayarda kullanıyorum. RAM'ler DDR5-6000MHz üretilmiş, Intel i7-12700K ise maks DDR5-4800MHz desteklerim diyor, ASUS Z790 Anakart ise 4800'den 5600'e kadar normal değerler, 6000'den 7200MHz'e kadar OC olarak desteklermiş.

BIOS'da XMP-Tweaker seçsek sonra aynı ekranda RAM frekansını 5600MHz yapsak, yalnız o BIOS sayfasında alt satırlarda sanırım iki farklı yerden daha 5600MHz seçmek mi lazım nedir pek anlayamadım oralarını.

RAM Frekanslarını Voltaj Timing/CAS vb. değerlerini el ile manuel girmek falan hiç anlamam, korkarım bunlardan. DDR5-6000MHz'lik RAM'leri alt sınırında 4800MHz kullanmanın ne gibi zararı olur? Oyunlarda bir şey fark eder mi? Bunu nasıl anlarız? En azından DDR5-6000MHz RAM'leri XMP-Tweaker seçerek 5600MHz (en azından OC değil bu) yapsak içim rahatlayacak ama çekiniyorum bir yandan.

Tek bir yerden seçmek yeterli. Memory Frequency olması lazım.

DDR5-6000MHz'lik RAM'leri alt sınırında 4800MHz kullanmanın ne gibi zararı olur? Oyunlarda bir şey fark eder mi? Bunu nasıl anlarız? En azından DDR5-6000MHz RAM'leri XMP-Tweaker seçerek 5600MHz (en azından OC değil bu) yapsak içim rahatlayacak ama çekiniyorum bir yandan.
Bir zararı yok. Oyundan oyuna değişir ama devasa fark olmaz.

RAM’leri bir söküp takın. Sonra da düz XMP Tweaked açıp deneyin. Olmazsa frekansı adım adım yine XMP Tweaked açılı halde aşağı çekersiniz.

Çözüm