"İzledikten sonra oynanmaz" korkusunu ben kendim uydurmadım. Konuyu okuduktan sonra cevap yazın mümkünse. Yayıncıların çoğu sırf Türk oyunu diye, oyunu adam akıllı oynamadan, değerlendirmeden arşa çıkarıyor, boş boş övüyor. Oyun güzel bile olsa yayıncıların hâl, hareketleri yüzünden kimse almıyor.
Ben mesajımı sizi yargılamak için bırakmadım. Dediğinizde haklı olabilirsiniz, fakat oyun ilgi çekici ve güzel olduktan sonra boş boş övülmüş olmuyor zaten. Haketmiş oluyor övgülerini. Yayıncıların sağladığı Indie yapımcılar için büyük marketing potansiyelini hiçe saymak doğru değil.

Kahkaha atan arkadaşın ne işle uğraştığını gerçekten çok merak ediyorum :D. 2019'dan beri oyun geliştirmeyle uğraşıyorum. Yıllardır sektörün içindeyim. Bana kahkaha emojisi bırakan kişinin ne işle uğraştığını merak ettim. Aynı sektörle uğraşıyorsak konu üstüne tartışabiliriz, zevk duyarım.

Yayıncıların potansiyeli zaten var, evet. Ama eleştirileri doğru yapmayıp övmekten başka bir şey bilmeyen yayıncılar da var, onu söylüyorum. Adam utanmasa yürüyebildiği için övecek oyunu. O tür övgüler yarardan çok zarar getirir.

Enis Kirazoğlu'na (çok severim kendisini) The Witcher 3'ü inceletmek gibi mesela.

Ama bir yandan da insan birkaç saatlik bir korku deneyimini ( oyun hikayeli singleplayer ) izledikten sonra niye alsın ki demeden de edemiyor.
Hiç kimsenin görmemesinden iyidir diye düşünüyorum. Ayrıca geliştirici halihazırda ekleyeceği mekaniklerle oyuncuya oyunu oynama isteğini empoze etmeli. Bunu nasıl yapacağını kendileri bulmalı elbette.

Örneğin Undertale oyununda 3 farklı son var. Ben "Genocide" sonu bir yayıncıdan izleyip "Pacifist" sonu oynayarak yapabilirim. Hala elimde "Neutral" son kalır, gibi gibi.

@riokoyos
Geliştirdiğiniz bu oyunla alakalı önceden bir öneri vermiştim. Şimdi sana söyleyeceğim adam o fikirlerin esas sahibi aslında. Ki ben onun söylediklerinin %1 kadarını bile yazmamıştım oraya.

Chris Zukowski. Peygamber ya resmen adam. Valadria gibi farklı farklı kanallara konuk oluyor onları gözden kaçırma. Bu iş için ücretsiz olarak bir rehber yayınladığı sitesi de mevcut, ayrı olarak onu izleme fırsatım olmadı daha tabii. Burada kim ne dediyse çöpe at çabuk o adamın tüm videolarını izle :)

Hiç kimsenin görmemesinden iyidir diye düşünüyorum. Ayrıca geliştirici halihazırda ekleyeceği mekaniklerle oyuncuya oyunu oynama isteğini empoze etmeli. Bunu nasıl yapacağını kendileri bulmalı elbette.

Örneğin Undertale oyununda 3 farklı son var. Ben "Genocide" sonu bir yayıncıdan izleyip "Pacifist" sonu oynayarak yapabilirim. Hala elimde "Neutral" son kalır, gibi gibi.

@riokoyos
Geliştirdiğiniz bu oyunla alakalı önceden bir öneri vermiştim. Şimdi sana söyleyeceğim adam o fikirlerin esas sahibi aslında. Ki ben onun söylediklerinin %1 kadarını bile yazmamıştım oraya.

Chris Zukowski. Peygamber ya resmen adam. Valadria gibi farklı farklı kanallara konuk oluyor onları gözden kaçırma. Bu iş için ücretsiz olarak bir rehber yayınladığı sitesi de mevcut, ayrı olarak onu izleme fırsatım olmadı daha tabii. Burada kim ne dediyse çöpe at çabuk o adamın tüm videolarını izle :)
Chris abimiz baya iyiymiş. Gerçekten çok teşekkürler. Sömürmeye başlıyorum.

Chris abimiz baya iyiymiş. Gerçekten çok teşekkürler. Sömürmeye başlıyorum.
Hocam bu arada kusura bakma taksit taksit yazıyorum. Bu adam kadar kaliteli içerikler üreten birkaç kanal daha önermek istiyorum sana. Sevdim sizin stüdyoyu :)

Lost Relic Games - Kickstarter ile alakalı videolarını Steam için uyarlayabilirsiniz. Tüm analiz videolarını izleyin.
Tim Ruswick - Bu playlist biraz eskidir ama hala iş görür. Kanalındaki videolar ayrıyeten kaliteli bilgiler verir.
Game Maker's Toolkit - Reklamlamadan ziyade teknik bilgiler verir. Mesela Zelda'nın açık dünyası nasıl tasarlandı gibi.
Razbuten - Keza aynı şekilde teknik bilgiler verir.
BiteMe Games - Genel bilgiler içerir. Steam sayfası nasıl tasarlanmalı gibi gibi.

Hocam bu arada kusura bakma taksit taksit yazıyorum. Bu adam kadar kaliteli içerikler üreten birkaç kanal daha önermek istiyorum sana. Sevdim sizin stüdyoyu :)

Lost Relic Games - Kickstarter ile alakalı videolarını Steam için uyarlayabilirsiniz. Tüm analiz videolarını izleyin.
Tim Ruswick - Bu playlist biraz eskidir ama hala iş görür. Kanalındaki videolar ayrıyeten kaliteli bilgiler verir.
Game Maker's Toolkit - Reklamlamadan ziyade teknik bilgiler verir. Mesela Zelda'nın açık dünyası nasıl tasarlandı gibi.
Razbuten - Keza aynı şekilde teknik bilgiler verir.
BiteMe Games - Genel bilgiler içerir. Steam sayfası nasıl tasarlanmalı gibi gibi.
Valla hocam ilginiz için çok teşekkürler, maddi zorluklar falan nedeniyle kısa, basit yapımları yapmak bile günümüzde çok zorladığından hala çıkışımızı gerçekleştiremedik. Oyunun şu anki halinden memnun değilim açıkçası çünkü planlama aşamasındaki şeylerin %80'ini kesmek zorunda kaldık. En basitinden Face ID'si çalışan iPhone bulamadık ya çevreden bile şaka gibi :). Neyse içimi de hafiften döktüğüme göre tekrardan çok teşekkür ederim. Fırsatım oldukça bu kanalların hepsine taksit taksit bakacağım. Doğru düzgün kamera vesaire olsa ben de düşünüyorum açıkçası sosyal medyaya da girişmeyi.

Selamlar! Ben ve arkadaşım bir süredir bir korku oyunu üzerine çalışıyoruz. Sanat dizaynı olarak realizme yakın çalışıyoruz. Bir kaç oyun boyunca sürecek bir hikaye serisi yazdık. Tabii ki her oyun kendi hikayesini bitiriyor. Dizi gibi değil yani film serisi olarak düşünebilirsiniz. Oyunlarımızda olabildiğince son teknolojileri kullanıyoruz ve daha fazlasını da kullanmayı planlıyoruz. Aşağıya görsel olarak nasıl gözükeceğiyle ilgili bir ekran görüntüsü bırakıyorum, final versiyonu değil. Oyunu kısmet olursa mart-nisan gibi piyasaya sürme düşüncemiz var.

Şimdi sormak istediğim şey şu, bir oyunun marketingi nasıl yapılır? İkimiz de üniversite öğrencisiyiz ve zaten kıt kanaat geçiniyoruz. Eğer başarılı olursak oyun geliştirme alanında devam etmek istiyoruz. Ama reklama verecek bir paramız da maalesef yok. Reklam bütçesi yokken yapabileceğimiz şeyler nedir?

Eki Görüntüle 8532
Yayın açanlara rica da bulunursun. Yaparlar. En kötü biz yayın açarız oynarız.