Bugün bir PC denemek için Valorant indirdim ve 2 el attım. Oyunla ilgili fikir edinmem için yeterli oldu. İlk oyunda yaşı küçük olup "ben 18 yaşındayım len m?" diyen bir veletten küfür yememizle geçti. İkinci oyunda ise daha düzgün çocuklar vardı ve iletişim iyiydi. İlk oyunu kaybedip ikinci oyunu kazanmamız da bu iki durumda etkendir mutlaka. Kısaca oyunun kitlesi rezalet. Yaşla da alakası var elbette ama oyuna girer girmez sesli sohbeti kapatmak veya direkt 5 kişi girmek en güzel çözüm.

Teknik tarafa bakacak olursak teknik anlamda oyun çok iyi çalışıyor. İstanbul'da yaşıyorum ve bayağı bildiğin 8-10 ms gecikme ile oynadım. Aşırı tepkisel bir deneyimdi. Sunucuların 128 tickrate olması da elbette ciddi önemli bir özellik. Bu konuda takdir ettim gerçekten. CS'de yıllardır olması gerekenleri baştan sunmuşlar. "ben kaçtıktan sonra öldüm, hile bu ya nasıl vurdu?" gibi durumlar çok daha az yaşanacaktır CS'ye oranla.

Gelelim oyunun kendisine. Oyun DotA ve LoL'deki gibi zor olanın kolaylaştırılmış versiyonu gibi. DotA ve LoL'deki kadar belirgin olmasa da oyunu ciddi anlamda kolaylaştıran etkenler var. Örneğin hareketi kestiğin anda Sniper'da ortada çıkan kırmızı nokta, merminin çok daha yüksek isabetle nişan aldığın yere gitmesi, düşman karakterlerin CS'de sanki hileymiş gibi rengarenk kaplamalı olması gibi detaylar. Bunlar oyunu ciddi anlamda kolaylaştırıyor, alışması kolay hale getiriyor ve sanırım daha oynanabilir kılıyor.

Karakterler ve yeteneklere gelecek olursak benim için oyunu oynanmaz kılan en önemli unsur budur sanıyorum. Bir FPS oyununda uzaklardan bana roket moket atan, canını azalttığım adamın canını fullemesi, yok işte duvar muvara çekmesi... İlk deneyimde "bu ne la" tepkim olsa da temel silahlı oynanış kadar çok tercih edilmediğini görünce yine kabul edilebilir geldi. Olmasa daha iyiydi benim için ama var işte ve sevmiyorum. Şahsi fikrim. :D bu teknik altyapı ve oynanışla karakter ve yetenekler olmasa sıradan bir FPS oyunundan farksız olacaktı bu nedenle bunun neden gerekli olduğunu anlıyorum. Umarım bir gün yeteneksiz mod gelir ben de doya doya oynayabilirim. :D

Silahları ise yetersiz buldum. Bu konuda çok netim açıkçası. Daha farklı oynanışı destekleyecek daha fazla silah türü olabilirdi.

Haritalar fena değil. Çok karmaşıklaşmadan birbirine bağlanmış bölgeler. Öğrenmesi kolay.

Genel düşüncelerim bu yönde. Sadece paylaşmak istedim.

Teknik tarafa değinip de Vanguard'a değinmemek garip olmuş. Bilgisayarında çalışan Vanguard gibi bir yazılım varken çok da ilgi çekici olmuyor bence.

Son düzenleyen: Moderatör:
Riot Games'in rekabetçi oyunlarını kimseye önermem. Nedeni ise eşleştirme sistemi ve ödüllendirmesi çok kötü ama cezalandırması çok iyi. Birde böyle oyunlarda meta kavramı yüzünden daha da sevmiyorum.

20 yıllık CS mekaniklerinin üstüne ışıklı mışıklı yeteneklerin eklendiği ve milyon dolarlık pazarlama politikalarıyla oyuncu kitlesi kazanmış sıkıcı bir oyun.

Ben artık bu mekaniklerden sıkıldım, bunaldım. 7 yaşında veletken de aynıydı şimdi eşek kadar adam oldum hala ayni.

Umarım bir gün yeteneksiz mod gelir ben de doya doya oynayabilirim. :D
R6 bu dengeyi güzel sağlıyor operatörleriyle. Işıklı şekilli büyülü şeyler yerine gerçekçi hava katilmis teçhizatlarıyla nişancılığı kötü benim gibi adamı bile platin/zumrut ligde oynatıyor.

Mesela Blackbeard abimizi alıp silahin üstüne kurşun geçirmez cam takınca benim gibi dede reflekslerine sahip adamın tepki verecek fazladan süresi oluyor, kafaya gelecek ilk 1-2 mermiyi cam durduruyor.

@AMG GOAT, teknik nedenler nedeniyle hayır CS2 rezalet bir oyun. Şu an sadece bilet için oynuyorum onun da son maçı. Alacağımı alıp defolup gideceğim. Neresinden tutarsan tut elinde kalan bir sürü yer oluyor. Bak sadece bu sabah başıma gelen olayın SS'i altta. Nova 1'den Silver 5'e düştüm 2 günde. Hepsi de böyle saçma olaylardan. Adamlar AFK kalıyor kafasına göre oynuyor veya oynamıyor.

cs2_RghiRUH5Df.webp

Rainbow'da da operatör mevzusu vardı değil mi?

Bende şahsi yorumlarımı ekleyeyim. Oyunu tam 2020 eylül ayları çıkmasından 3 ay geçmişken keşfettim. CS:GO'ya göre bir çekiciliği vardı. O yeni mekanikler, karakterler, ilgi çekici animasyonlu silah skinleri o kadar çekiciydi ki, oyunu uzman bir firma yaptığını anlıyordunuz. Oyunda şu an galiba 20-30 tane pahalı skine sahibim, sorsanız hiç pişman değilim. Oyunun serverleri ve oyun ortamları şöyle. Oyunda iki taraf var, bir taraf oyununu oynayıp gitmek isteyen efendiler, bir taraf hayatını bu oyuna adamış sadece level kasıp milleti toksikleyen gereksizler. Bu gereksizler oyuna geldiğinde 1 kişi dahi olsa oyun keyfinizi bozuyor. Ama efendi 1 kişi gelirse de oyun zevkiniz yükseliyor. Ki bu oyunlarda en önemli şey takımların ortamı ve mentali. Bazen girdiğim de 30 yaşlı abiler takıma geliyor gayet güzel oyun dönüyor. Ve ne zaman 30 yaşındaki abilerle maç attıysam neredeyse hiçbirini kaybetmedim. O ortamda oluşan yeterli samimiyet sizin oyun içi yapmanız gereken işleri en odaklı şekilde yapmanıza ve oyunu doğrudan kazanmanıza itiyor. Neticede de kazanıyorsunuz. Tabii toksik birisi gelince de hem keyfiniz hem maçınız gidiyor. Valorant'ta kaç vakittir bu sorunları çözmeye çalışıyor çözdük diyor ama bir adım attığı yok. Her zaman maçıma toksik geliyor ve maç gidiyor ellerimden. Hadi derecesiz olsa tamam da rekabetçi de yaşıyorum ben bunu. Ortamları bitirdiğime göre mekaniklere döneyim. Oyun CS:GO gibi kendini bir süre sonra tekerrüre bağladı ve aynı yol da ama CS2'den daha çeşitli. Tabii karakter özelliği yapacağız diye diğer karakterlerin dengesini bozabiliyorlar. Örneğin Chamber ilk çıktığından beri tam 20 kere nerf yedi. Bu biraz sıkıntısı. Ama gene de güzel oyun, turnuvaları da tekerrürlü olsa da CS2'nin turnuvalarından daha ilgi çekici. Karahan anlatırken bir heyecan alıp götürüyor insanı. Çünkü yerli takımınız önemli bir nokta da mücadele de.

Valorant'a puanım: 10/7.3

Rainbow'da da operatör mevzusu vardı değil mi?
Evet. Ayrıca silah konusunda da birbirinden ayrılıyor bu operatörler. İstediğin operatöre istediğin silahi alamıyorsun maalesef, kendi silahlari arasından seçiyorsun. Sırf silahlari için bile bazı operatörleri oynayanlar var.

Operatör muhabbetini sevmeyenler için de düz mantık operatörler bolca var. Bahsettiğim blackbeard mesela, silaha koruyucu camı tak dümdüz çatış.

R6’nın asıl sevdiğim yani kitlesi. Toksik kitle bakımından en temiz oyunlardan biri olabilir üst liglerde. Kitlesinin yaş ortalaması da oldukça büyük, CS ve Valorant’a kıyasla.