Riot'un Tencent çöpüne bağlı olduğunu unuttun sanırsam, kötü bir şey olmasa bile verilerin hepsini çalmadıklarını nerden bilebilirsin ki?

Yazdığım yazıyı "Ancak tabi ki "Kardeşim ben Çinli bir şirketin bilgisayarıma rootkit kurmasını istemiyorum." diyebilirsiniz." diyerek bitirdim zaten. Ayrıca bunun gibi yazılımlar iç ve dış bağımsız denetimlerden geçtikten sonra yayınlanır.

Bu konuda herkesin atladığı bir şey var dediğim gibi USER YETKİLERİNE SAHİP BİR PROGRAM ZATEN SİZİN BÜTÜN VERİLERİNİZE ERİŞEBİLİR. Riot sizin verilerinize bugüne kadar zaten erişiyordu. Yani kişisel veri olarak sizin için değişen bir şey yok. Korkulacak tek durum programın kaynak kodlarının sızdırılması ve bununla birlikte bir sıfırıncı gün saldırısının yapılması. Bu yüzden bu programın 7/24 çalışmasını istemiyorsanız "Görev Yöneticisi - Başlangıç - Devre dışı bırak" diyerek başlangıçta çalışmasını durdurabilirsiniz. Oyunu oynamak istediğinizde açar, oyun bitince kapatırsınız.

Bu konuda en komik bulduğum şey herkesin Vanguard yüklemeye korkarken adını sanını bilmediği donanım üreticilerin donanımlarını 1 saniye dahi düşünmeden sistemlerine bağlamaları ve sürücülerini sistemlerine kurmaları. Bu iş aynı Whatsapp gizlilik muhabbetine döndü.

Oyunu oynamak istediğinizde açar, oyun bitince kapatırsınız.
Lanet şeyi böyle çalıştırsak bile her tekrar açmak istediğimizde bir de sistemi yeniden başlatma istemesi de ayrı saçmalık.

Korkulacak tek durum programın kaynak kodlarının sızdırılması ve bununla birlikte bir sıfırıncı gün saldırısının yapılması.
Zaten dediğim gibi veri işi çok önemli bir sorun değil çoğu kullanıcı için, midde 500K yasuo oynayan eleman çok da takılmaycaktır bu konulara. Kaynak kodlarını bile çaldırmaktan koruyamayan güzelim firmanın, çöpten varedilmiş dandik kernel seviyesi anticheat yazılımının kodları da tamamen çalınırsa işte, o zaman sorun büyük.

30 milyar verip bir MacBook alıp güncellemeden kurtulabilirmişsiniz hocam, videoda öyle diyor.
MacBook'a tamamen destek kesilmeyecek mi ya, tekniken Vanguard yok.

Videodaki olaylar doğru ve anlatılanlar hiç imkansız şeyler değil. İki tarafı da keskin bıçak diyelim, neresinden tutarsanız zarar. Siz yukarıya çıkmazsanız hileciler o seviyeye çıkıp oyun keyfinizi baltalıyor, sizin de güvenliğiniz olumsuz olarak etkileniyor. Hangisi sizin için önemliyle onu seçin.

Ben sıkıntı yaşamadım fakat program gerçektende sistem dosyası seviyesinde çalışıyor. Sisteme yerleşip programları tek tek kontrol edip valorant üzerinde düzenleme yapan cheat enginedir bilmemnedir var mı diye kontrol ediyor. Çok ağır bir yazılım bence abartılmış.

Cin devletinin tüm şirketlerden verilerin onlara verilmesini şart koştuğunu duymuştum. Bu doğruysa zaten çinliler tarafından yapılmış bir uygulama kullanıyorsanız, verileriniz Çinli dayıların elinde.

Tencent'te Çin hükümetiyle bayağı yakın bir firma.

Ben şahsen böyle sistemin alt seviyelerinde çalışan bir yazılım içeren oyun kullanmam. Sadece çevrimiçi iken çalışan oyunlara bile kıl oluyorum ve almıyorum. Onu geçtim arkada boş boş sistem yiyor.

Türkiye'de yaşayan insanların çoğu verisi internetten indirilebiliyor zaten, Türkiye böyle triplere girilebilecek bir ülke değil. He yine de istemiyorum dersin oynamazsın oyunu, tamamen senin kararın. Ancak şu gerçek ki Vanguard çok güzel çalışıyor, ücretsiz bir FPS oyununda bu kadar az hileci olmasının başka bir açıklaması yok. Çıktığından beridir oynuyorum gördüğüm hileci sayısı 5'i geçmemiştir.

Ooo Vanguard konusu alırım bir dal.
Vanguard, "vgk" ve "vgc" olmak üzere iki modülden oluşuyor.
VGK = Vanguard KERNEL driver.
VGC = Vanguard Client process.

1706234161303.webp

İnsanların korktuğu şey "vgk" olan kernel sürücüsü. Sonuçta daha Windows başlarken boot sırasında initialize ediliyor ve Windows kapanana kadar sürekli çalışıyor.

Bu kernel sürücüsünün asıl amacı, oyun başladığı zaman oyun işleminin ("VALORANT-Win64-Shipping.exe") RAM üzerinde yerleştirildiği RAM sayfalarını okuma/yazma işlemine kapatmak (Bunu Windows Kernel'inden yapıyor). Bu sayede oyuna DLL inject edemiyorsunuz, oyun içine handle alamıyorsunuz, herhangi bir şekilde RAM üzerinde tutulan değerleri user mode tarafından değiştiremiyorsunuz.

VGC (Client) işlemi ise user-mode'da çalışan sıradan bir .EXE dosyası. Aynı okuma/yazma kapatma işlemi ve yetkilendirme işlemini VGK Kernel tarafından bu VGC.EXE üzerine uyguluyor. Anti Cheat'in asıl kısmı VGC (Client) modülü üzerinde gerçekleşiyor diyebiliriz.

VGK'nin 2 amacı daha var, sistem başlarken kendisinden daha yetkili olabilecek ve bilinmeyen diğer kernel sürücülerinin yüklenmesinin önüne geçmek. (Bu sayede user-mode'da olan okuma/yazma engelini basit bir Kernel sürücüsü yazıp bypass edemiyorsunuz. Genelde "Secure Boot"un açık olduğunu kontrol etmek yeterli oluyor).

Diğer amacı ise "Hardware ID"leri almak.

Bu HWID'ler şunlardan oluşuyor:
  • Anakart üreticisi ve anakart seri numarası.
  • Hard disk / SSD seri numarası.
  • TPM 2.0 çipi üzerine üretim sırasında basılmış eK denilen "endorsement key" imzası. (spoof'u mümkün olmayan bir şey. Aşırı kanser).
  • (SM)BIOS seri numarası.
  • Disk üzerinde kurulu Windows'a ait seri numaraları.
  • nic/mac/arp (<- %100 emin değilim, direkt gözlemleyemedim)
  • Secure boot konfigurasyonu, DMA Protection konfigurasyonu vb... (sadece bazı anakartlarda var)

Ayrıca VGC'nin de topladığı bazı bilgiler var:
  • Oyun sırasında takılı olan Mouse sayısı, Mouse seri numaraları ve ProductID (pid) & VendorID (VID) gibi numaralar.
  • Takılı olan klavye bilgisi, vid&pid numaraları ve seri numarası.
  • Sistem konfigürasyonu, arkada açık diğer uygulamaların isimleri, başlıkları ("title"), çalışma yolları, imzaları ve Hash'leri. (Bilinen hile programlarını yakalamak için (?))
  • USB COM Port'larını incelemek. (Bu biraz sorun olabilir, USB port'larında gelip giden veriyi inceleyebiliyor VGC.)
  • Bilgisayara takılı olan her şey. Ethernet kablosundan tut kulaklığa kadar her şey.
  • Arkada açık olan ve oyunun ekranını yakalayan ekran kaydedici, OBS, discord gibi programlar.
  • Oyunun üzerine "overlay" basan programlar. (pop-out window, discord overlay, nvidia geforce şeyisi).

Bunar sizin mahreminiz ise Vanguard'ı silmekte fayda var.

Ayrıca, Vanguard'da "manuel inceleme" denilen bir olay var. Yüksek Elo'larda (Yüce, Immortal+) yediğiniz "hile" raporları, çok çabuk moderatörlere ulaşır. Eğer bunlar (özellikle yüksek elo'larda) belirli bir sayıyı geçerse bir Riot çalışanı, bayağı sizin mouse'ınızı oyun sırasında interrupt sinyali yollayarak "unplug" ediyor. (Bunu yapmalarındaki asıl amaç, Arduino Aimbot'larını falan yakalamak, çünkü en zor tespit edilen hile genelde Arduino pixelbotları oluyor. Unplug edince bootloader state'ine geçiyor ve boom! Exposed).

Moderatör sizin oyununuzu baştan sona izleyebilir, stat'larınızı ve geçmiş maçlarınızı analiz edebilir (ama genelde bunlara gerek kalmıyor. Vanguard tarafından zaten "flag"lenmiş oluyorsunuz). Chat'i ve Voice Chat'leri dinleyebilir.

Manuel inceleme sırasında Vanguard farklı davranabilir, ve RAM üzerinde string aratmaya kadar gidebilir bu olay. Benim denk geldiğim şey farenin unplug edilmesiydi (Arduino'mu yakaladı :(). O yüzden eğer paranoyak birisi iseniz Valorant açıkken arkada gizli işler yapmayın :)

İyi tarafından bakacak olursak oyun açık değilken "VGC" inaktif durumda oluyor. Kernel Driver'ı da "standby" moduna geçiyor. Bilgisayarda ne yaptığınızı aktif olarak izlemiyor yani. Sadece Valorant açıkken bu olay var. Aksini iddia eden de çıkarıp bunu yapan kod parçasını göstermediği sürece yalancıdır.

Vanguardın teknik kısmı çok derin, kendi başına bir rehberi hak ediyor o yüzden daha fazla detaya girmeyeceğim.
Vanguard ekibi
1706236475718.webp

Son düzenleme:
Ooo Vanguard konusu alırım bir dal.
Vanguard, "vgk" ve "vgc" olmak üzere iki modülden oluşuyor.
Vgk = Vanguard kernel driver.
Vgc = Vanguard Client process.

Eki Görüntüle 13399

İnsanların korktuğu şey "vgk" olan kernel sürücüsü. Sonuçta daha Windows başlarken boot sırasında initialize ediliyor ve Windows kapanana kadar sürekli çalışıyor.

Bu kernel sürücüsünün asıl amacı, oyun başladığı zaman oyun işleminin ("VALORANT-Win64-Shipping.exe") RAM üzerinde yerleştirildiği RAM sayfalarını okuma/yazma işlemine kapatmak (bunu Windows Kernel'inden yapıyor). Bu sayede oyuna DLL inject edemiyorsunuz, oyun içine handle alamıyorsunuz, herhangi bir şekilde RAM üzerinde tutulan değerleri user mode tarafından değiştiremiyorsunuz.

Vgc (Client) işlemi ise user-mode'da çalışan sıradan bir .EXE dosyası. Aynı okuma/yazma kapatma işlemi ve yetkilendirme işlemini vgk kernel tarafından bu vgc.EXE üzerine uyguluyor. Anti Cheat'in asıl kısmı vgc (Client) modülü üzerinde gerçekleşiyor diyebiliriz.

Vgk'nin 2 amacı daha var, sistem başlarken kendisinden daha yetkili olabilecek ve bilinmeyen diğer kernel sürücülerinin yüklenmesinin önüne geçmek. (bu sayede user-mode'da olan okuma/yazma engelini basit bir kernel sürücüsü yazıp bypass edemiyorsunuz. Genelde "Secure Boot"un açık olduğunu kontrol etmek yeterli oluyor).

Diğer amacı ise "hardware ID"leri almak.

Bu HWID'ler şunlardan oluşuyor:
  • Anakart üreticisi ve anakart seri numarası.
  • Hard disk / SSD seri numarası.
  • TPM 2.0 çipi üzerine üretim sırasında basılmış ek denilen "endorsement key" imzası. (spoof'u mümkün olmayan bir şey. Aşırı kanser).
  • (Sm)BIOS seri numarası.
  • Disk üzerinde kurulu Windows'a ait seri numaraları.
  • nic/mac/arp (<- %100 emin değilim, direkt gözlemleyemedim)
  • Secure Boot konfigurasyonu, dma protection konfigurasyonu vb... (sadece bazı anakartlarda var)

ayrıca Vgc'nin de topladığı bazı bilgiler var:
  • Oyun sırasında takılı olan mouse sayısı, mouse seri numaraları ve productıd (pid) & vendorıd (VID) gibi numaralar.
  • Takılı olan klavye bilgisi, vid&pid numaraları ve seri numarası.
  • Sistem konfigürasyonu, arkada açık diğer uygulamaların isimleri, başlıkları ("title"), çalışma yolları, imzaları ve Hash'leri. (bilinen hile programlarını yakalamak için (?))
  • USB com Port'larını incelemek. (bu biraz sorun olabilir, USB Port'larında gelip giden veriyi inceleyebiliyor vgc.)
  • Bilgisayara takılı olan her şey. Ethernet kablosundan tut kulaklığa kadar her şey.
  • Arkada açık olan ve oyunun ekranını yakalayan ekran kaydedici, OBS, Discord gibi programlar.
  • Oyunun üzerine "overlay" basan programlar. (pop-out window, Discord overlay, NVIDIA GeForce şeyisi).

Bunar sizin mahreminiz ise Vanguard'ı silmekte fayda var.

Ayrıca, Vanguard'da "manuel inceleme" denilen bir olay var. Yüksek Elo'larda (yüce, ımmortal+) yediğiniz "hile" raporları, çok çabuk moderatörlere ulaşır. Eğer bunlar (özellikle yüksek elo'larda) belirli bir sayıyı geçerse bir Riot çalışanı, bayağı sizin mouse'ınızı oyun sırasında interrupt sinyali yollayarak "unplug" ediyor. (bunu yapmalarındaki asıl amaç, Arduino Aimbot'larını falan yakalamak, çünkü en zor tespit edilen hile genelde Arduino pixelbotları oluyor. Unplug edince Bootloader state'ine geçiyor ve boom! Exposed).

Moderatör sizin oyununuzu baştan sona izleyebilir, stat'larınızı ve geçmiş maçlarınızı analiz edebilir (ama genelde bunlara gerek kalmıyor. Vanguard tarafından zaten "flag"lenmiş oluyorsunuz). Chat'i ve voice Chat'leri dinleyebilir.

Manuel inceleme sırasında Vanguard farklı davranabilir, ve RAM üzerinde string aratmaya kadar gidebilir bu olay. Benim denk geldiğim şey farenin unplug edilmesiydi (Arduino'mu yakaladı :(). O yüzden eğer paranoyak birisi iseniz Valorant açıkken arkada gizli işler yapmayın :)

iyi tarafından bakacak olursak oyun açık değilken "vgc" inaktif durumda oluyor. Kernel Driver'ı da "standby" moduna geçiyor. Bilgisayarda ne yaptığınızı aktif olarak izlemiyor yani. Sadece Valorant açıkken bu olay var. Aksini iddia eden de çıkarıp bunu yapan kod parçasını göstermediği sürece yalancıdır.

Vanguard'ın teknik kısmı çok derin, kendi başına bir rehberi hak ediyor o yüzden daha fazla detaya girmeyeceğim.

En gelişmiş anticheat ama hile açmak isteyen kişi Arduino ile de açabilir. Tek önemli olan şey legit oynamak.