Merhaba arkadaşlar, bu makalede sanal RAM diye tabir ettiğimiz özelliği kullanmalı mıyız, kullanırsak bizden götürüsü ne olur? Ondan bahsedeceğim sizlere, başlayalım. Şu an kullandığım cihaz 8 GB Swap'e kadar desteklemekte. Ne güzel toplamda 16 GB oluyor daha ne istiyorsun diyebilirsiniz ama o iş öyle değil.

Screenshot_2024-01-08-10-34-14-07_fc704e6b13c4fb26bf5e411f75da84f2.webp

Cihazında 8 GB LPDDR5 RAM bulunmakta. LPDDR5 RAM'lerin çıkabildiği hız ise:51.2 GB/s , depolama birimim ise UFS 3.1, cihazımı 2021 Mart ayında almıştım R/W hızlarım ektedir:

Screenshot_2024-01-08-10-39-38-38_367e8fcd28706a16ece0695415b57d6a.webp

Yani depolama biriminiz ne olursa olsun RAM'in hız değerlerine yetişemeyecek. Cihazınız çok yavaş çalışacak, ve sürekli R/W: Depolama üzerinde okuma, yazma, silme işlemi yaptığı için bu UFS/eMMC'nizin yavaşlamasına ve özellikle eMMC çipi kullanan cihazlarda EMMC'nin ömrünü daha çabuk doldurmasına sebep olacaktır.

Son olarak şunu belirtmekte fayda var. Hiçbir cihazımda swap kullanmadım size de tavsiye etmiyorum, kapatırsanız cihazınızdaki hız farkını ve ömür farkını özellikle eMMC kullanan cihazlarda anlarsınız. Bu özellik bana göre göz boyama ve gereksiz, zaten mobil cihazlar için 8 GB oldukça yetiyor şu an. Düşüncelerinizi aşağıda belirtmeyi unutmayın,
Bir sonraki makalede görüşmek üzere kendinize iyi bakın, esen kalın. :)

Son düzenleme:
Rehber için teşekkürler, ellerinize sağlık.

Bende de +4 GB genişletme mevcutmuş, sizin anlattıklarınızı görünce kapattım. Bir süre de böyle kullanayım. Öncesinde anlam veremediğim yavaşlıklar oluyordu, belki bundan dolayıdır.

Telefonum Xiaomi Redmi Note 12 Pro. Fark edilir derecede hızlanma olduğunu hissediyorum. Arayüzde bazı gıcık takılmalar oluyordu, onlar yok gibi artık. Uygulamalar da daha hızlı açılıyor.

Uzun vadede bir eksisini görürsem, unutmazsam haberdar ederim. Şimdiye kadar acayip işe yaradı gibi, nefes alıyor telefon. 🙏

Merhaba arkadaşlar, bu makalede sanal RAM diye tabir ettiğimiz özelliği kullanmalı mıyız, kullanırsak bizden götürüsü ne olur? Ondan bahsedeceğim sizlere, başlayalım. Şu an kullandığım cihaz 8 GB Swap'e kadar desteklemekte. Ne güzel toplamda 16 GB oluyor daha ne istiyorsun diyebilirsiniz ama o iş öyle değil.

Eki Görüntüle 8155

Cihazında 8 GB LPDDR5 RAM bulunmakta. LPDDR5 RAM'lerin çıkabildiği hız ise:51.2 GB/s , depolama birimim ise UFS 3.1, cihazımı 2021 Mart ayında almıştım R/W hızlarım ektedir:

Eki Görüntüle 8157

Yani depolama biriminiz ne olursa olsun RAM'in hız değerlerine yetişemeyecek. Cihazınız çok yavaş çalışacak, ve sürekli R/W: Depolama üzerinde okuma, yazma, silme işlemi yaptığı için bu UFS/eMMC'nizin yavaşlamasına ve özellikle eMMC çipi kullanan cihazlarda EMMC'nin ömrünü daha çabuk doldurmasına sebep olacaktır.

Son olarak şunu belirtmekte fayda var. Hiçbir cihazımda swap kullanmadım size de tavsiye etmiyorum, kapatırsanız cihazınızdaki hız farkını ve ömür farkını özellikle eMMC kullanan cihazlarda anlarsınız. Bu özellik bana göre göz boyama ve gereksiz, zaten mobil cihazlar için 8 GB oldukça yetiyor şu an. Düşüncelerinizi aşağıda belirtmeyi unutmayın,
Bir sonraki makalede görüşmek üzere kendinize iyi bakın, esen kalın. :)
Xiaomi'nin neden Sanal ram uzantısını 8 yaptığı anlaşıldı :P

Arayüzde bazı gıcık takılmalar oluyordu, onlar yok gibi artık. Uygulamalar da daha hızlı açılıyor.
Bu MIUI romunun hatası hocam.
Ben lineageOS kullanıyorum pili güzel performansı güzel sadece 1 yıldır aralıksız MIUI kullandığım için alışması zor geldi.

Bu MIUI ROM'unun hatası hocam.
Ben LineageOS kullanıyorum pili güzel performansı güzel sadece 1 yıldır aralıksız MIUI kullandığım için alışması zor geldi.

Sosyal'de takıldıkça bu custom ROM kullanımı ilk dikkatimi, sonra ilgimi çekmeye başladı. Bir ara belki denemeyi düşünürüm, bilgilendirdiğiniz için sağ olun. :)

Yani tekrar etmiş olacağım ama "Bellek uzantısı"nı kapattığımda dediğim gibi bir hızlandırma sezdim. Mesela uygulama tepsisini açıp aşağı kaydırdığımda ilk birkaç milisaniye takılıyordu, artık takılmıyor gibi. Gerçekten ROM'la alakalı bir problem varsa orasını bilmiyorum.

Bu özellik bana göre göz boyama...
Kesinlikle katılıyorum. Bu sanal RAM mantığına göre düşünürsek amiral gemisi telefonlara 12 GB RAM koymaya gerek yok, 2-3 yeterli olur sonra 10 GB sanal RAM eklenirdi. Firmalar da zaten biliyor bu özelliğin çok kullanışsız olduğunu ama dediğiniz gibi sırf pazarlama amaçlı.

O telefon bayağı sıkıntılı, 28nm idi işlemcisi sanırsam. Benim de anneannemde var arayüzde bazen donuyor.