Merhaba arkadaşlar, bu makalede sanal RAM diye tabir ettiğimiz özelliği kullanmalı mıyız, kullanırsak bizden götürüsü ne olur? Ondan bahsedeceğim sizlere, başlayalım. Şu an kullandığım cihaz 8 GB Swap'e kadar desteklemekte. Ne güzel toplamda 16 GB oluyor daha ne istiyorsun diyebilirsiniz ama o iş öyle değil.

Screenshot_2024-01-08-10-34-14-07_fc704e6b13c4fb26bf5e411f75da84f2.webp

Cihazında 8 GB LPDDR5 RAM bulunmakta. LPDDR5 RAM'lerin çıkabildiği hız ise:51.2 GB/s , depolama birimim ise UFS 3.1, cihazımı 2021 Mart ayında almıştım R/W hızlarım ektedir:

Screenshot_2024-01-08-10-39-38-38_367e8fcd28706a16ece0695415b57d6a.webp

Yani depolama biriminiz ne olursa olsun RAM'in hız değerlerine yetişemeyecek. Cihazınız çok yavaş çalışacak, ve sürekli R/W: Depolama üzerinde okuma, yazma, silme işlemi yaptığı için bu UFS/eMMC'nizin yavaşlamasına ve özellikle eMMC çipi kullanan cihazlarda EMMC'nin ömrünü daha çabuk doldurmasına sebep olacaktır.

Son olarak şunu belirtmekte fayda var. Hiçbir cihazımda swap kullanmadım size de tavsiye etmiyorum, kapatırsanız cihazınızdaki hız farkını ve ömür farkını özellikle eMMC kullanan cihazlarda anlarsınız. Bu özellik bana göre göz boyama ve gereksiz, zaten mobil cihazlar için 8 GB oldukça yetiyor şu an. Düşüncelerinizi aşağıda belirtmeyi unutmayın,
Bir sonraki makalede görüşmek üzere kendinize iyi bakın, esen kalın. :)

Son düzenleme:
Android de ZRAM ve swap gibi Linux'un sunduğu (ki Android özünde Linux) bellek genişletme tekniklerinden faydalanıyor. Swap alanı Çinli telefon üreticilerinin kullanıcılara soktukları bir şey. 8 + 4 gibi saçma sapan isimlerle satabilir hale geldiler telefonu. Önceden MP ile satılan telefonlar şimdi GB RAM ile satılıyor. Neyse biz asıl konuya dönelim:

Linux'ta swapin tekniğini ayarlamak mümkün ancak Android'de değil, root lazım. Kullanıcılar olarak telefonlarımızda bu sanal RAM mevzusunu açarsak telefon neredeyse boşta dahi swap yapmaya başlıyor. Telefonunuzun hantallaştığını görebilirsiniz. Kapattığınızda daha hızlı çalışacaktır. Android sizin için uygulamayı açınca gerekli boşaltmaları yapacaktır. Bilgisayardaki gibi telefonda swapin de bir önemi yok, bellek kalmayınca telefonunuz kilitlenmez, yani hiçbir zaman ben o duruma düşüremedim telefonumu.

Android, bol bellek tüketen bir sistemdir. Android'deki bütün uygulamalar Kotlin ve dolayısıyla da Java altyapısıyla kurulmuştur. Java ise kendi sanal makinesi üzerinde çalışan bir dildir, aynı mantıkla çalışan Python ve C# vardır bilindik. Sanal makine üzerinde çalışması düşük seviye diller kadar bellek kontrolünün mümkün olmamasına sebep olur. Bu da aynı işi yapan programların çok daha yavaş çalışıp bellek harcamasına sebep olur. Bu sebeple de yüksek bellekli bir Android cihaz almak mantıksız değildir.

Kısaca, Android telefonlarda swap gerekli değil, bilgisayarda olduğu gibi telefonunuzu kilitlemekten kurtarmaz ve multitasking deneyiminizi iyileştirmez. Açsanız da arkada sekmeler kapanacaktır her türlü. Bununla beraber Android yapısı yüzünden bellek yemeye meyillidir, daha iyi multitasking için yüksek bellekli bir cihaz tercih edilmelidir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Android'de ZRAM ve Swap gibi Linux'un sunduğu(ki Android özünde Linux) bellek genişletme tekniklerinden faydalanıyor. Swap alanı Çin'li telefon üreticilerinin kullanıcılara soktukları bir şey. 8 + 4 gibi saçma sapan isimlerle satabilir hale geldiler telefonu. Önceden MP ile satılan telefonlar şimdi GB RAM ile satılıyor. Neyse biz asıl konuya dönelim:

Linux'da swap'ın tekniğini ayarlamak mümkün ancak Android'de değil, root lazım. Kullanıcılar olarak telefonlarımızda bu sanal RAM mevzusunu açarsak telefon neredeyse boşta dahi Swap yapmaya başlıyor. Telefonunuzun hantallaştığını görebilirsiniz. Kapattığınızda daha hızlı çalışacaktır. Android sizin için uygulamayı açınca gerekli boşaltmaları yapacaktır. Bilgisayardaki gibi telefonda swap'ın da bir önemi yok, bellek kalmayınca telefonunuz kitlenmez, yani hiçbir zaman ben o duruma düşüremedim telefonumu.

Android, bol bellek tüketen bir sistemdir. Android'deki bütün uygulamalar Kotlin ve dolayısıyla da Java altyapısıyla kurulmuştur. Java ise kendi sanal makinesi üzerinde çalışan bir dildir, aynı mantıkla çalışan Python ve C# vardır bilindik. Sanal makine üzerinde çalışması düşük seviye diller kadar bellek kontrolünün mümkün olmamasına sebep olur. Bu da aynı işi yapan programların çok daha yavaş çalışıp bellek harcamasına sebep olur. Bu sebeple de yüksek bellekli bir Android cihaz almak mantıksız değildir.
Peki abi, şimdi 16GB RAM'li bir bilgisayarda swap veya zram kullansak olur mu? Bence gerek yok.

Peki abi, şimdi 16GB RAM'li bir bilgisayarda swap veya zram kullansak olur mu? Bence gerek yok.
Bilgisayar ve telefon arasında fark var. Bilgisayarda swap bulundurmayı isteriz. Ben mesela çok büyük programlar derlerken swap koymassam bilgisayarım bellek yetersizliğinden donuyor, 16 GB yetmiyor bu durumda. Bununla beraber Linux swap'ı ayarlamaya izin veriyor. Ne zaman swap yapacağını kendin belirleyebilirsin ki bellek tamamen dolana kadar bilgisayarında hiçbir sorun yaşamazsın, lazım olunda swap kullanılır sadece.

Android içinde OOM Killer mekanizması var. Android'de swap açarsan daha bellek dolmadan diske başvuruyor ve telefonu tepkisizleştiriyor. Uygulama öldürülse dahi kendi anlık takılmayla da olsa cache'den kalkabiliyor yani değişen bir şey yok. Swap açtığında kaybettiğin depolama ve tepkiselliğin azalması haricinde bir şey kazanmıyorsun.

Kullanıcılar olarak telefonlarımızda bu sanal RAM mevzusunu açarsak telefon neredeyse boşta dahi Swap yapmaya başlıyor. Telefonunuzun hantallaştığını görebilirsiniz.

Çokça yararlandığım bir rehber oldu bu. Bu Swap çok illet şeymiş, en azından benim telefonumda. Ben telefonu neredeyse 1 yıldır bu ayar açık kullanıyordum, biliyor musunuz? "Telefon çok kasıyor." diye şikayet ediyordum. Hiç gerek de olmuyor ki, ağır şartlar altında kullanmıyorum telefonumu.

Size de teşekkür ederim.

Çokça yararlandığım bir rehber oldu bu. Bu Swap çok illet şeymiş, en azından benim telefonumda. Ben telefonu neredeyse 1 yıldır bu ayar açık kullanıyordum, biliyor musunuz? "Telefon çok kasıyor." diye şikayet ediyordum. Hiç gerek de olmuyor ki, ağır şartlar altında kullanmıyorum telefonumu.

Size de teşekkür ederim.
Kendi deneyimini de paylaşırsan çok güzel olur. Ben çok uzun zamandır Samsung telefon kullanıyorum ve hep aynı şeyi fark ettim Swap düzenlenebilen telefonlarımda. Eğer başka telefonunuz varsa Samsung'dan başka deneyiminizi paylaşırsanız daha güzel olur.

Kendi deneyimini de paylaşırsan çok güzel olur. Ben çok uzun zamandır Samsung telefon kullanıyorum ve hep aynı şeyi fark ettim Swap düzenlenebilen telefonlarımda. Eğer başka telefonunuz varsa Samsung'dan başka deneyiminizi paylaşırsanız daha güzel olur.

Bir önceki sayfada kısa vadeli (sadece bugün) deneyimlerimi paylaşmıştım, tekrar sunayım size:

Telefonum Xiaomi Redmi Note 12 Pro. Fark edilir derecede hızlanma olduğunu hissediyorum. Arayüzde bazı gıcık takılmalar oluyordu, onlar yok gibi artık. Uygulamalar da daha hızlı açılıyor.

Uzun vadede bir eksisini görürsem, unutmazsam haberdar ederim. Şimdiye kadar acayip işe yaradı gibi, nefes alıyor telefon. 🙏

Tek telefonum Xiaomi Redmi Note 12 Pro.

Bilgisayar ve telefon arasında fark var. Bilgisayarda swap bulundurmayı isteriz. Ben mesela çok büyük programlar derlerken swap koymassam bilgisayarım bellek yetersizliğinden donuyor, 16 GB yetmiyor bu durumda. Bununla beraber Linux swap'ı ayarlamaya izin veriyor. Ne zaman swap yapacağını kendin belirleyebilirsin ki bellek tamamen dolana kadar bilgisayarında hiçbir sorun yaşamazsın, lazım olunda swap kullanılır sadece.

Android içinde OOM Killer mekanizması var. Android'de swap açarsan daha bellek dolmadan diske başvuruyor ve telefonu tepkisizleştiriyor. Uygulama öldürülse dahi kendi anlık takılmayla da olsa cache'den kalkabiliyor yani değişen bir şey yok. Swap açtığında kaybettiğin depolama ve tepkiselliğin azalması haricinde bir şey kazanmıyorsun.
Telefonda zram için de geçerli mi bu söyledikleriniz?