4lastpk

Başarılı
Merhaba, Intel i3 13100F, H610M anakart ve 16 GB RAM içeren bir sistem topladım yakın zamanda.

Bu sistem için ikinci el bir ekran kartı satın almayı düşünüyorum. Sarı sitede böyle bir ilana denk geldim fakat ne demek istediğini anlayamadım, beni aydınlatabilir misiniz?

Dosya Ekleri

• 60E7502E-A65B-4BAD-87D2-D58D565ECC4F.webp
    60E7502E-A65B-4BAD-87D2-D58D565ECC4F.webp
    46,2 KB · Görüntüleme: 134
Son düzenleyen: Moderatör:
Yazılımsal bir problem, kartta sorun yok. AMD üzerinde doğru bir sürücü kurarsanız yaşayacağınızı sanmam, ya da undervolt yapılabilir. Ekran kartının hızını ayarlayamaması sonucu oyundan atma, kendini kapatma ve siyah ekran gibi sorunlar oluyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yazılımsal bir problem, kartta sorun yok. AMD üzerinde doğru bir sürücü kurarsanız yaşayacağınız sanmam, ya da undervolt yapılabilir. Ekran kartının hızını ayarlayamaması sonucu oyundan atma, kendini kapatma siyah ekran gibi sorunlar oluyor.

Bence bu kadar kolay olsa fiyatını bu kadar kırmazdı. Bence tek sorunu WattMan değildir.

Yükske ihtimal VRAM veya başka bir arızası vardır WattMan diye iteklemeye çalışıyordur millete. Bilmeyen WattMan nedir diye araştırıp basit bir şey olduğunu zannedip alacak sonra kart elinde patlayacak.

Bazı güç kaynağında(PSU) verirken bazısında vermiyor. Tesadüfen keşfettim böyle olduğunu. Sadece ayarları varsayılana sıfırlıyor yeniden ayarlıyorsun.

Konu başlığına ithafen,

Konudaki bilgilerin tamamı yanlış. Doğrusunu yazalım:

İlk olarak Wattman arızası diye bir şey yoktur. Wattman, AMD ekran kartlarının sürücüsünün içinde bulunan ve kartın voltaj, frekans, fan tuning'ini ayarlayan otomatik bir yazılımdır. Wattman hatası veya arızası diye bir şeyin olmamasının sebebi, sorunun kendisinin Wattman olmayışıdır.

Sorun sistemdeki herhangi bir problemden kaynaklanabilir. Düzgünce yapılmamış bellek hız aşırtması, ekran kartına UV yapmak, güç kaynağından kaynaklı bir problem, herhangi bir sebepten yediğiniz mavi ekran, sürücü çökmesi, instabiliteler...

Bunlardan birisi olduğu zaman, sorunun ekran kartında olmasına gerek duymaksızın Wattman kendisini fabrika ayarlarına sıfırlar. Tıpkı sistemde bir problem olduğu zaman BIOS sıfırladığımız gibi.

Geçenlerde ses sürücümden kaynaklı olarak bir mavi ekran yedim. PC'yi açtığımda "Wattman kendisini fabrika ayarlarına döndürdü" uyarısını aldım. Sorunu çözdükten sonra da bir daha da sıfırlanmadı.

Yani sizlerin de bu hatayı aldığınızda yapmanız gereken şey sistemdeki sorunları tespit etmek, hepsini çözdüğünüze inandıktan sonra da hala almaya devam ediyorsanız da sorunun kart ile alakalı donanımsal bir problem olduğuna kanaat getirebilirsiniz.