Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ALCYONEUS

Uzman
Laptop bakımıyla ilgili bir konu açmıştım. Biraz araştırdıktan sonra yağsız kontak temizleyici sprey aldım. Sorum şu:

Laptopu söktüm, anakart şu an önümde duruyor. Spreyin üzerinde elektronik bileşenlerde kullanılabileceği yazıyor. Ancak internette araştırınca farklı bilgilerle karşılaştım. Kimileri kullanılabileceğini, kimileri ise sadece potansiyometrelerde, soketlerde vb. yerlerde kullanılabileceğini söylüyor.

Ek olarak, yapay zekaya sorduğumda işlemci tarafına sıkmamın tehlikeli olduğunu, termal macunu (eski macunu) çıkarmayacağını, bunun yerine izopropil alkol (IPA) kullanmam gerektiğini belirtti. Bunu zaten en başından beri biliyordum. İlk başta temizleyici olarak almak istediğim ekipman da IPA’ydı. Ancak internette gezinirken bu spreyi gördüm. Sprey hakkında “işlemcide kullanılmaz” şeklinde bir uyarı da görmedim. Hatta sorulan sorulara genelde “tabii ki elektronik cihazlarda kullanabilirsiniz” denmiş. Bu nedenle biraz ikilemde kaldım ve sonunda ilk düşündüğüm şeye, yani IPA kullanmaya karar verdim.

Yalnız aklımda şu sorular kaldı:
  1. Yağsız kontak temizleyici sprey, soketler veya potansiyometreler haricinde ne işe yarar?
  2. Termal macun temizliğinde kolonyanın gerçekten bir faydası var mı? Buna göre IPA aramak yerine evdeki kolonyaların içeriğini kontrol edeceğim.
Not: IPA yerine yağsız kontak spreyini yalnızca laptop temizliği için değil, ihtiyaç duyduğumda farklı amaçlarla da kullanmak istiyorum. IPA’yı tedarik etmem biraz zor olduğu için böyle bir seçim yaptım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Yagsiz kontak sprey uzerinde kir birikmis mekanik hareketli aksamin temizlenmesi icin gelistirilmistir. CPU pinleri gibi tozun birikmesinin mumkun olmadigi bir yerde kullanmayin. Anakarttaki toz vb temizligi icin IPA ( isopropil alkol ) ve antistatik firca kullanabilirsiniz.

Elektronik kartlarin temizliğinde kolonya kullanmayin. Kolonya buharlastiginda ardinda artik madde birakir. Ozellikle soket, pin gibi yerlerde bu tabaka temassizliga neden olabilir. Israrla IPA onerilmesinin nedeni kurudugunda hic artik madde birakmiyor olusudur.
Yagsiz kontak sprey uzerinde kir birikmis mekanik hareketli aksamin temizlenmesi icin gelistirilmistir. CPU pinleri gibi tozun birikmesinin mumkun olmadigi bir yerde kullanmayin. Anakarttaki toz vb temizligi icin IPA ( isopropil alkol ) ve antistatik firca kullanabilirsiniz.

Elektronik kartlarin temizliğinde kolonya kullanmayin. Kolonya buharlastiginda ardinda artik madde birakir. Ozellikle soket, pin gibi yerlerde bu tabaka temassizliga neden olabilir. Israrla IPA onerilmesinin nedeni kurudugunda hic artik madde birakmiyor olusudur.

Son düzenleme:
Çözüm
Normalde kullanılıyor hocam, bu sprey sağ olsun anakartı bolca yıkıyordum. Yağsız olduğu içinde iz bırakmıyor. Arkadaş 'Elektronik Devre Kart Temizleyici' bahsediyor ise sıkıntı çıkarmaz. Hızlıca kuruyor zaten. Kurumasa da sıkıntı çıkarmaz, iletken değil bunlar. Ama yine de kurumasını beklesin.

Normalde kullanılıyor hocam, bu sprey sağ olsun anakartı bolca yıkıyordum. Yağsız olduğu içinde iz bırakmıyor. Arkadaş 'Elektronik Devre Kart Temizleyici' bahsediyor ise sıkıntı çıkarmaz. Hızlıca kuruyor zaten. Kurumasa da sıkıntı çıkarmaz, iletken değil bunlar. Ama yine de kurumasını beklesin.
Eser miktarda da artik madde birakiyor. Potansiyometre gibi kaba bir parcada onemli olmaz ama CPU pini gibi bir yerde sorun yaratabilir.

Artik birakip birakmadigini soyle test edebilirsiniz. tamamen parlatilmis celik bir yuzeye sikin. Kurudugunda farkli acilardan baktiginizda cok az bile renk degisikligi goruyorsaniz artik birakiyordur. IPA ise kesinlikle artik birakmaz, Korozyona da neden olmaz. Bu yüzden en garantilisi her zaman IPA'dir.

Eser miktarda da artik madde birakiyor. Potansiyometre gibi kaba bir parcada onemli olmaz ama CPU PIN'i gibi bir yerde sorun yaratabilir.

Artik birakip birakmadigini soyle test edebilirsiniz. Tamamen parlatilmis celik bir yuzeye sikin. Kurudugunda farkli acilardan baktiginizda cok az bile renk degisikligi goruyorsaniz atik birakiyordur. IPA ise kesinlikle atik birakmaz, korozyona da neen olmaz. Bu yüzden en garantilisi her zaman IPA'dir.
Yani, işlemciye de ekran kartıya da anakartın her yerini temizlemiştim bununla. Kuruduğunda iz bıraktığı görmemiştim, dikkatli bakmadığım için olabilir neyse. Ama sonuçta ürünler sıkıntısız çalışıyor. Evet, IPA garantili yöntem. Haklısınız.

IPA ile kolonya fiyat farkı önemsiz miktardadır. Özellikle de 10 yılda bilgisayar temizliği için kullanacağınız miktar düşünüldüğünde.

Elinizde IPA yoksa ve işiniz düştüyse kolonya kullanabilirsiniz. Aroma falan fark etmez. Evet, kalıntı bırakır ama işlemciyi üretmiyorsunuz, temizliyorsunuz. İsterseniz ömrünüz boyunca bile kullanabilirsiniz. Her ne kadar geneli 80 derece olsa yani %20'lik su barındırsa da etil alkol o suyu kısa sürede uçurur. Pas vb. derdiniz olmaz. Teoride su yüzünen kısa devre yapabilir ama pratikte yün halıda yuvarlanılmadığı durumlarda statik elektriğin sorun olmaması gibi bunda da olmaz.

IPA en mükemmeli diye öneriliyor. Pahalı bir şey olmaması da pek dert edilecek bir şey bırakmıyor. Uçuculukta önde. %99 alacağınız için (bulamazsanız %70 falan da iş görür ama kolonya bile iş göreceği için alacaksanız %99 alın) su derdi yok. Çözücü miktarı yüzünden termal macunu daha iyi temizler. Ne lazımsa yapıyor.