Ben 16 yaşındayım. Lise 3'e gidiyorum. Sayısal seçtim. Yazılıma ilgiliyim. Hayatımda severek yapacağım tek meslek ve pişman olmayacağımı düşündüğüm tek meslek: "Yazılım". Ama yazılımcı olarak bir şirkete girmek için üniversite diploması şart mı? Veya ortalama bir üniversitede yazılım mühendisliği okumak boşuna mı? Yani yazılımda yetenekli olacaksın, işverenin istediği yeteneklere sahip olacaksın ama diploma yok diye seni almiycak... Çok inandırıcı gelmiyor. Bilgisi olan varsa beni aydınlatabilir mi?
Detaylar
Kim cevapladı?Behzatinho
Yetkin
Türkiye'deki hiçbir üniversite sana iş garantisi vermez. Bir dönem böyle olduğunu dile getirenler var. Ama üniversitenin farkı nasıl olur şöyle.. İstanbul Ankara Kocaeli İzmir gibi şehirlerin iyi üniversitelerinde Yazılım veya Bilgisayar Mühendisliği bölümlerini bitirmek herhangi bir Anadolu şehrinin üniversitesinden bitirmeye göre çok daha iyi. Bu süreçte bulunduğun çevre, yaşadığın şehirdeki sektörel durum, en önemlisi senin bu iş ne kadar çaba sarfettiğin belirleyici olur. Üniversite tarafına gelirsek eğer özellikle İstanbul içinde kaliteli bir üniversitede olmak avantaj sağlar. Her türlü teknolojik etkinliğe, seminere, hackathon vs.. ortamına yakın olursun. Tanışabileceğin, ilham alabileceğin, birlikte ortaya bir şeyler koyabileceğin sayısız insanla tanışma imkanın var. Ama bana kalırsa sadece Türkiye odaklı düşünme.. Yaşın henüz 16, yabancı dilini iyice geliştirmen sana çok faydalı olur. Eğer imkanın da varsa yurt dışındaki kaliteli üniversitelerin mühendisliklerini kovala. Oralarda iyi bir eğitim alırsan çok başka bir hayatın olur. Bakış açın değişir.Ben 16 yaşındayım. Lise 3'e gidiyorum. Sayısal seçtim. Yazılıma ilgiliyim. Hayatımda severek yapacağım tek meslek ve pişman olmayacağımı düşündüğüm tek meslek: "Yazılım". Ama yazılımcı olarak bir şirkete girmek için üniversite diploması şart mı? Veya ortalama bir üniversitede yazılım mühendisliği okumak boşuna mı? Yani yazılımda yetenekli olacaksın, işverenin istediği yeteneklere sahip olacaksın ama diploma yok diye seni almiycak... Çok inandırıcı gelmiyor. Bilgisi olan varsa beni aydınlatabilir mi?
Akademisyenlik olabilir ama isterse. Devlet burs veriyor ama geriye dönme şartıyla gönderiyor. Kendini kanıtlarsa bir şeyler olabilir. Büyük bir şirkette çalışmak için ODTÜ/İTÜ/BOUN üniversitelerinden birini tutturması lazım. Bu üç üniversitedeki hocaların yurt dışı deneyimi var.Eğer imkanın da varsa yurt dışındaki kaliteli üniversitelerin mühendisliklerini kovala. Oralarda iyi bir eğitim alırsan çok başka bir hayatın olur.
Behzatinho
Yetkin
Aynen size katılıyorum. Ama Türkiye'de kalmaya niyetliyse dediğiniz gibi bu üç üniversite önceliği olsun; belki bunlara bir iki tane daha ekleme yapabiliriz o kadar.Akademisyenlik olabilir ama isterse. Devlet burs veriyor ama geriye dönme şartıyla gönderiyor. Kendini kanıtlarsa bir şeyler olabilir. Büyük bir şirkette çalışmak için ODTÜ/İTÜ/BOUN üniversitelerinden birini tutturması lazım. Bu üç üniversitedeki hocaların yurt dışı deneyimi var.
Son düzenleyen: Moderatör:
@Behzatinho, dikkat etmek gerekir. Full istiyor neredeyse. İlk 1.000'e girmek her yiğidin harcı değil. Donuk, ruhsuz, robot gibi çalışıyorlar.
SF26
Üstün
Ülkenin en iyi teknik veya vakıf okullarından nitelikli mezun olarak çıktığın sürece ilerlersin kariyer olarak.Ben 16 yaşındayım. Lise 3'e gidiyorum. Sayısal seçtim. Yazılıma ilgiliyim. Hayatımda severek yapacağım tek meslek ve pişman olmayacağımı düşündüğüm tek meslek: "Yazılım". Ama yazılımcı olarak bir şirkete girmek için üniversite diploması şart mı? Veya ortalama bir üniversitede yazılım mühendisliği okumak boşuna mı? Yani yazılımda yetenekli olacaksın, işverenin istediği yeteneklere sahip olacaksın ama diploma yok diye seni almiycak... Çok inandırıcı gelmiyor. Bilgisi olan varsa beni aydınlatabilir mi?
Yurt dışında master yaparım diyorsan da uluslararası akreditesi olan okullardan iyi bir ortalamayla mezun olman lazım.
Yazılım ama ne yazılımı?
Yazılım dediğin şeyde alanlar çok. Front-endçi olursun back-endçi olursun veya full stackçi. Ya da yazılımın mühendisliğine vesaire inersin.
Hedefin ne üzerine? Öncelikle onu öğrenmeliyiz.
Yazılım dediğin şeyde alanlar çok. Front-endçi olursun back-endçi olursun veya full stackçi. Ya da yazılımın mühendisliğine vesaire inersin.
Hedefin ne üzerine? Öncelikle onu öğrenmeliyiz.
Behzatinho
Yetkin
Orası öyle hocam. Yani bizim buralarda bir tabir var "hayatsız gibi çalışmak." işte buralara girmek de şu devirde öyle bir çalışma gerektiriyor@Behzatinho, dikkat etmek gerekir. Full istiyor neredeyse. İlk 1.000'e girmek her yiğidin harcı değil. Donuk, ruhsuz, robot gibi çalışıyorlar.
Ne biçim irade varsa kazananlarda. Orayı kazanmakta zor okumakta. Mezun birisine sordum ve kazık soru soruyorlar diyor.Orası öyle hocam. Yani bizim buralarda bir tabir var "hayatsız gibi çalışmak." işte buralara girmek de şu devirde öyle bir çalışma gerektiriyor![]()
Yazılım okuma önermiyorum. İyi kötü üniversite farketmeksizin önermiyorum. Tecrübeliler bile zor iş buluyor iyi üniversite güzellemesi yapmayalım. Çok istekliysen boş zamanında kendi kendine öğrenirsin, proje de geliştirirsin.