Yazılım için üniversite önerisi

Vasıfdan kastığınız nedir?

Full stack. Şöyle ilerlemeyi hedefliyorum. HTML, CSS, Javascript, React, Node.js, Vue.js, React Native.

Heh işte hocam bende ondan bahsediyorum. Çok iyi bir üniversitenin yazılım bölümünü tutturmasam bile benim yazılıma olan yeteneğim, problem çözme yeteneğim ve işe olan isteğim beni ön plana çıkarır diye düşünüyorum. Mesela ben 16 yaşındayım. Üniversiteye kadar boş durmayıp hep yazılım ile ilgili hazırlık yapmışım, teknik bilgi öğrenmişim, dil öğrenmişim. Ama diğeri sadece ben üniversitede yazılım okurum diyor. O üniversiteye gelince anlaması zor olacak filan ve benden baya geride olucak. Ama ben öğrendikleriminde üstüne katıcam.

Üniversite diploması şart. Neden peki. Şimdi iş başvurlarını linkedin veya kariyer.net gibi sitelerden yaparsan filtrelere takılacaksın. Yani başvurun IK'cının önüne düşmeyecek bile. Yani onlar seni farketmeyecek bile. Genelde en az 300-500 kişi başvuru yaptığından hepsine tek tek bakmayacaklar. O yüzden filtreleme kullanılıyorlar.

Burada iyi firmalar, üniversitenin adına göre de filtreleme yapar kimisi de üniversite diye filtreler. O yüzden başlangıçta iş bulmak için üniversite şart mı evet bu sebeplerden ötürü şart.

"Yani diyorsun ki yazılımda yetenekli olacaksın ama işveren diploma yüzünden almayacak". Evet kurumsal firmanın böyle bir kuralı var ise işe almayacaktır. Yani sen yeteneklisin diye senin gibi başka yetenekli ama üni mezunu birini bulamayacaklar mı zannediyorsun? İş hayatında duygusallığa yer yoktur. Ben çok yetenekliyim beni kesin tercih ederler gibi bir yaklaşıma yer yoktur.

Diğer türlü eski usul ben kapı kapı giderim firmalara CV bırakırım diyebilirsin. Lakin iş bulmakta zorlanacaksın. Hiç mi bulamayacaksın hayır bulabilirsin ama zor. Bu zoru nasıl atlatabilirsin. Firmaların projelerinde staj/gönüllü çalışarak. Kendin bulduğun bir problemi yazılım ile çözerek. CV'ni bu şekilde güçlendirerek. Yani lise mezunu olarak hadi bana iş verin ben bu alanda çalışmak istiyorum şeklinde gidersen sana kimse iş vermeyecek.Çünkü kimse iş hayatında bir personeli sıfırdan eğitmek istemezler. Bu yüzden eğitim sürecini nasıl planlayacaksın önemli. Yani ben biraz pyhton öğreniyim biraz C++ biraz java gibi bir yaklaşım yaparsan zamanını boşa harcamış olacaksın.

lise 3'e gidyorsun. 2 sene sonra mezunsun. Şimdi iyi bir üniversite kazanmak yerine yazılıma çalışmaya başladın. Peki internetten bulduğun eğitimlerle mi çalışacaksın? Bir mentorün olacak mı? Seni yönlendirecek birisi olacak mı? Bunlar olmaz ise sen sektörde neye ihtiyacın olduğunu bilmeden hareket etmiş olcaksın. Ve bu da senin iş bulmanı zorlayacak. junior - Mid arasında olabilmen gerek ki fark koyup tercih edilebilir olmalısın. Çünkü iş hayatında sana kimse eğitim vermeyecek. Liseden sonra 1-2 sende daha kendini geliştirmek için çalışırım diyebilirsin ama bu seferde ailen buna sıcak bakacak mı? Seni başarısız olarak görecek mi? Bak akranların ünide şu an sen hala bilgilsayar başında öyle oturuyon diyecekler mi? Hem kendi kendine yaptığın stresi(acaba yanlış mı yaptım keşke derslerime çalışsaydım vb keşke ve pişmanlıkları) hem de ailenin senin üzerinde ki baskıyı kaldıracak mental yapın var mı?

Şimdi bir toplum var ve bu toplumda herkesin yaptığı bir şeyler var ve sen bu toplumda herkesin yaptığı şeylerin dışına çıkarak farklı olmak istiyorsun. Ama bunun için gerçekten çok farklı olmalısın ki tercih edilebilir olasın.

Mesela kaç tane yazılım firmasının IK müdürü ile konuştun veya kaç tane yazılım departmanı müdürü ile konuştun ve bu çizmiş olduğun rotana karşı geri dönüş aldın? Veya istediğin alanda halihazırda çalışan kaçtane mid senior yazılımcı ile görüştün ve fikir aldın?

Hayır, düşündüğüm şey dil bilgimle bir iki dil daha öğrenip AI kodlamaktı.
Dostum sen sağlık turizmi istemiyor muydun?

Son düzenleme:
Yazılım sıralamalarına baktım. Yerlerde sürünüyor.

Bilgisayar mühendisliğine ise ilk 1.000 istiyor. Yukarıda da dediğim gibi. O üç üniversite haricinde iş bulmak gerçekten çok zor.

O üç üniversite harici zor diye bir şey yok. Ama iyi üniversite şart. Üniversite okurken kendini geliştirmen de yetmiyor. Doğru geliştirmen gerekiyor. Yazılım sıralamasının yerlerde sürünmesinin sebebi ise insanların yazılımın bittiğini düşünmesi. Onun yerine yapay zeka mühendisliği yazması. Bilgisayar mühendisliği sıramaları da düşüşte. Yazılım mühendisliğinde çok üniversite olmadığı için ve bilgisayar mühendisliği kadar popüler olmadığı için daha fazla düşüşte.

Ama iyi üniversite şart.

İyi bir üniversite olmadan da yapılır bir şeyler. Ama daha zor.

Üniversiteye kadar eline mouse değmeyen birisi için zor olur. Ama mouse tutmayı bilmeyen biri ODTÜ kazanıyor ve profesör oluyor. Üstelik yurtdışında çalışmaları oluyor. Bunu hesaba katmak gerekiyor.

Yazılımda artık frontend, backend kalmadı. Hepsinde yapay zeka var. Bir yazılımcı artık hepsi hakkında bilgisi olması lazım. 2019'da tam tersi bir yere yönel derlerdi ama artık hepsi hakkında yatkınlık olması lazım. Sektör muhtemelen 3-5 yıl daha böyle devam edecek. Mevcut şartlarda şu sektörün biraz nefeslenmesi bile 5 yılı vardır ama yapay zeka da gelişiyor. Döngüye bağlanıyor ufaktan. İstiyorsan başla hayatsız gibi çalışmaya. Koç, ODTÜ filan kazanıp çevre kasman lazım. Bilgisayar bölümünün olayı network kasmakta. Tabii okumadan network kasanlar da var adam google developers day günlerine gidiyor mesela. Yazılımcılar her sene buluşur birbirlerine yardımcı olmaya, ileriye gitmeye çalışırlar yani. Orada kendilerine yatırımcı bile buluyorlar.

İşin can alıcı kısmı senin ne kadar bilgin olduğunda. Bilgin yoksa okuyacaksın. Okumadan bu sektörde olanlar adam 9 yaşında kodlama yazıyormuş mesela. Birisiyle tanışmıştım adam 10 yaşında JS yazdığı fotoğrafı vardı. Sen bu durumda değilsen okuyacaksın.

Hocam, bilgisayar mühendisliği popüler ama adamakıllı yer tutturamayan biri işe giremiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…