Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

FRAGX

Yetkin
İyi günler,

2 adet Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30 RAM aldım. Eski RAM'i çıkarıp yenilerini taktığımda sisteme görüntü gelmiyordu. BIOS sıfırlayarak vs. çözdüm ve şu an sistem 2 RAM'i de tanıdı ve 32 GB olarak görüyor ama sistem çok geç açılıyor, Memory Context Restore ayarını açtığımda ise mavi ekran yiyorum. BIOS güncel, Chipset güncel.

Ne yapabilirim? @Ayhan Dönmez
  • GPU: Zotac RTX 4070 Super Twin Edge.
  • CPU: Ryzen 5 7500F.
  • Kasa ve PSU: Thermaltake S200 TG 650W.
  • RAM: Patriot Viper Venom 16x2 GB 6000 MHz CL30
  • Anakart: ASUS Prime A620M-K.
  • SSD: Kioxia Exceria Plus 1 TB.

Çözüm
@FRAGX A620 hiç almasanız daha iyi ama, minimum b650m-r almanız lazım, o da giriş seviyesi ama idare ediyor. Nitro ayarları varsa MCR-PDM enable yaparken onları da uygulu BIOS içinden bu lokasyonda:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-1 Tx-3 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x

Yok hocam bu sorun için test etmiyorum öyle genel olarak sorun bulacak mı diye, gerek yoksa iptal edeyim.
İptal et, windows test aracı iyi bir araç değil, memtest86 da bir yıl sürüyor, Testmem 1usmus profili edersin, önce verdiğim ayarları uygula.

Mavi ekran yeme sebebin 2 ayarın çakışması. RAM'lerde problem yok.

Dosya Ekleri

• ram.webp
    ram.webp
    12,6 KB · Görüntüleme: 46
  • CPU.webp
    CPU.webp
    32,5 KB · Görüntüleme: 44
Tamamdır hocam, daha fazla sıkıştıramayız değil mi veya yapmaya değer mi?
Sıkıştırırsın, 6400 de zorlarsın da A620 için çok gerekli değil. İlk etapta soğutucu değiş, termaller düzelsin o daha önemli. Oyunlarda boostlayamaz doğru düzgün bu haldeyken.

Sıkıştırırsın, 6400 de zorlarsın da A620 için çok gerekli değil. İlk etapta soğutucu değiş, termaller düzelsin o daha önemli. Oyunlarda boostlayamaz doğru düzgün bu haldeyken.

Tamamdır hocam, çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

Hocam testmem üzerinden test yaparken "pages per second" değeri 200-250 civarına çıkıyor normal mi? Birde bugün Forza Horizon 5 oynarken bu hatayı verdi.

Tamamdır hocam, çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

Hocam testmem üzerinden test yaparken "pages per second" değeri 200-250 civarına çıkıyor normal mi? Birde bugün Forza Horizon 5 oynarken bu hatayı verdi.

"Pages per second" 800'e kadar çıktı hocam.

Dosya Ekleri

• IMG-20251020-WA0001.webp
    IMG-20251020-WA0001.webp
    51,9 KB · Görüntüleme: 28
Son düzenleme:
Ona bakmayacaksın, testmemde errors kısmına bakacaksın. 0 olması lazım. Hata verirse zaten testi otomatik durduruyor.

Deneyeyim hocam müsait olduğum zaman, HWiNFO'dan bakayım dedim de H-die yazınca şaşırdım bi' an, ondan sordum. Sistem açılmadığı zaman BIOS sıfırlamam gerek değil mi?
Evet sıfırlayınca düzeliyor. 6000'deyken tRFC1 400 yazınca sistem açıyorsa A-Die'dir. Açılmazsa M-Die olarak kabul et.