Dediğim gibi ilk etapta haftada en az 5 gün kardiyo yapın. Hatta kardiyo yapmadığınız diğer 2 günde de çıkın gezin yürüyün. Tempolu yürüyüşler yapın. Haftada 2 gün Full body veya haftada 3 gün split yapabilirsiniz ama split ilk etapta Full body kadar etkili olmaz. Buradaki amacımız biraz da vücuttaki bütün kasların rehavetini atmasını sağlamak ve antrenmana alıştırmak. O yüzden ben Full body öneriyorum.

Bu süreç dediğim gibi 3-6 ay gibi bir sürede sona erdiği zaman aldığınız kalori ve protein miktarını arttırarak bölgesel idmanlara başlayın. Ona ayrı bir program yapmak lazım burada şunu yaparsın bunu yaparsın desem sadece boş konuşmuş olurum. Bölgesel idmanlarda da haftada en az 4-5 gün yapmazsanız çok geç sonuç alırsınız.

Tereyağı ve bitkisel yağlardan (zeytinyağı hariç) olabildiğince uzak durun. Düzenli antrenman yapılan dönemlerde ek protein olsun diye tüketilen kuruyemişlerin yağlarından pek zarar gelmez ama abartmamak lazım. Şekeri, hamur işini ve abur cuburu komple kesin. Ayda yılda bir yemenizden zarar gelmez tabii ama komple kesin derken bu besinleri tüketme alışkanlıklarınızı bırakın manasında söylüyorum.

Ev yemeklerinde genellikle ne çok kalori oluyor ne de çok protein veya yağ oluyor. O yüzden ev yemeklerini yemeyi bırakıp da annenizi üzmenize gerek yok. Sadece çok yağlı olduğunu düşündüğünüz yemekler yapıldıysa fazla yemeyin. Ev yemeklerini yemeyi bırakmak ve sadece tavuk pilav yemeye başlamak çok sonrasının işi.

Cheat Day'de olması gerekiyor. Bağırsaktaki yararlı maya ve Bacter'lerin mhv durumu; Ptr'ye geçerse kilo bile alınabilir. Aslında bağırsakta yaşayan Bacter'ler hangi besin bütününü sever ise, beyine o besin bütününün (carb, yağ, protein) "yemesi" için mesaj gider.

Ayrıca hamur işleri kesince kilo vermeyecek ki. Bunlar size öğretilen yanlış bilgiler. Kalori hesabının tümünü ele almak gerekir. Ayrıca spor yapmak sadece yardımcı olur yağ yakma konusunda. Asıl faktör diyettir. Bir kova dolusu sebze ile bir kova dolusu hamur işi yiyen bir insan, ikisi de aynı kalori miktarında olsa ve alması gereken kaloriden fazla olursa kilo alacaktır. Besleyici veya yararlı olma durumu tamamen konu dışı.

Ben kardiyoya karşıyım. Yağ yakımı desteklemek için yalnızca ağrılık çalışması yeterlidir. Split (bölerek) veya Full body çalışmak arasında first part başlayan için önemi yoktur.

Zannediyorum ki tıp okuyorsunuz veya okumasanız bile bu konulara ekstra bir ilginiz var ama hayatınızda pek spor yapmamışsınız. Belki de yanılıyorumdur ama spor yapmış olan bir insanın spora başlayacak bir insana yön gösterirken bu şekilde kardiyo zaten az kalori yakıyor sen kas çalışsan da kalori yakacaksın gibi yüzeysel yorumları ne kadar sağlıklı? Tartışılır.

"Kardiyo" yapmak basitçe faizle Türk lirası borç vermek gibidir, birine borç verirsin bir süre kendinde o para bulunmaz ama sonra o borç geri getirilip verilince değeri enflasyondan dolayı biraz azalmış olsa bile faiziyle geri almış olursun. Kas hücresi artırmak da dolar faize yatırmak gibidir, hem dolar dolar olarak durur hem de az da olsa faizini alırsın ve borç veren adama kıyasla sen 10 yıl sonra çok daha iyi durumda olursun. Bu kadar basit değil fakat anlatılabilecek en basit yol bu, kimse faizle borç vererek zengin olmaz ama herkes doğru yatırımla iyi yerlere ulaşabilir. Yeni başlayan biri diye dandik yolu gösterip ayağını alıştırmak falan mantıklı değil çünkü burası kumarhane değil bir başladı mı mümkün olduğunca uzun süre spor yapması gerek ve bunun için de uzun vadeye uygun iş yapması gerek.

Cheat day'de olması gerekiyor. Bağırsaktaki yararlı maya ve bacter'lerin mhv durumu; ptr'ye geçerse kilo bile alınabilir. Aslında bağırsakta yaşayan bacter'ler hangi besin bütününü sever ise, beyine o besin bütününün (carb, yağ,protein) "yemesi" için mesaj gider..
Unutmuşum. Ekleme yaptığınız için teşekkür ediyorum.

Kardiyonun ve ağırlık çalışmasının sürelerinden ve şiddetlerinden bağımsız olarak hangisinin diğerine oranla daha fazla kalori yaktıracağı hakkında yorum yapmak pek doğru değil.
282 saat ağırlık kaldırıp 30 dakika bisiklet sürmüyorsa baya yorum yapmak doğru.

Kalori yakmak eşit değildir yağ yakmak.

Yağ metabolizmasını bir öğren derim ayrıca, yağ tüketimini azaltırsan sağlam testo düşürebilirsin. Yağ tüketmek hangi süreçte olursan ol şart.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dediğim gibi imkan olsa zaten ben de her gün tavuk pilav yerim. Ton balığını daha ucuz diye dedim. Ayrıca aile evinde olduğum için her gün tavuk yiyemem. Evde çok fazla et ve tavuk yenmiyor malum fiyatlardan dolayı.
Hocam ton balığı daha ucuz değil, daha pahalı. Protein tozu alacağım diye konu açmışsın o yüzden emin olamıyorum ekonomik durumundan.

200gr tavuk dediğimiz şey diş kovuğuna sığmaz zaten. A101'deki küçük paketlerden al içinde iki parça olur bir parçasını ye, ötekini dondurucuya at. Ailen anlayış gösterir ki. Günlük gidecek olan para 36TL.

Ama gerçekten imkan yoksa anlarım. Ev yemekleriyle elinden geleni yapman gerekir o zaman. Hiç yapmamaktan daha iyidir.

Aslında bağırsakta yaşayan bacter'ler hangi besin bütününü sever ise, beyine o besin bütününün (carb, yağ,protein) "yemesi" için mesaj gider..
Bunu Kurzgesagt'tan hatırlıyor gibiyim. Bu video olmalı, izleyebilir bilmeyenler.

Nereyi daha çok geliştirmek istiyorsan oralara odaklan, aynı gün farklı günler fark etmez ilk aşamada. Bir kas grubunu dinlenip ağrısı çok büyük oranda geçince tekrar çalışabilirsin yoksa çalışma iyi değil kötü etki bile yapar. Bu işi 2 gün yapıp salmayacaksın o zaman pek bir etkisini görmezsin uzun süreler çalışman lazım ve bu uzun süre boyunca da kıl tüyle uğraşırsan kendine işkence edip komple bırakırsın göbek salarsın diğer yanlış yönlendirilen herkes gibi. Kendi isteğin doğrultusunda çalış, ilk dönem biraz bi kas hücresi oluşana kadar hareketleri 3 kg 5 kg gibi milletin beğenmediği "dandik" ağırlıklarla yap, beslenmede paketin üstünü oku 100 gramı 500 kalori ve %30'u falan yağ olan proteinsiz bir şey değilse ayarında ye geç kendine yasak koyma, yumurta ve tavuk yemeye kendini alıştır eğer sevmiyorsan, bulgur ve makarnaya çok yüklenme ondaki protein "gluten" denen buğday proteni de hesaplanarak yazılıyor Türk insanının bağırsağına iyi gelmez bizim atalarımız pirinççi olduğundan daha o kadar genetik direnç kazanamadık glutene, pirinç tercih et.

Bir şey merak edersen sırf o şeyle ilgili konu aç böyle konularda araya kaynamasın ve Ali de Niro gibi her şeye düşündürücü atıp 1800'lerde insanların bilimden haberi yokken inandığı hurafelere dayalı öneri yapanlar varken insanlar biraz gerçek bilgi görsün faydalansın. 2006 gibi vücut geliştirmeye merak saldım, başladım ama İngilizce bilmediğim için hep Türk milletinin yalan dolan "bilgi"lerine uydum doğru bilgiye anca İngilizce öğrenince ve biyoloji kimya gibi bilimlerle ilgilenmeye başlayınca ulaştım. Biyoloji öğretmenlerine, diyetisyenlere bile güvenme bu tip şeylerde çünkü onların çalıştığı kitaplarda bile yanlış bilgi var ve kendilerini sırf vücut geliştirme beslenmesi hareketleri üzerine geliştirmiyorlar. Bazılarına biceps femoris kası kolda bulunur değil mi desen ilk kelime biceps diye atlayıp evet der halbuki biceps femoris bacak kasıdır, sazan avı olarak kullanabilirsin bu basit bilgiyi bile. Biyoloji kitabında da maya %75'e kadar alkol üretir yazıyor ama gerçekte %15 alkol gören mayalar bile özel çaprazlanıyor daha üstünde maya ölür.

Ben de zaten 2 yıl önce spora merak salınca baya araştırma falan yapmıştım da malum, adam akıllı besin tüketemediğim için bırakmıştım. Şimdi 18'ime girdiğim için belki işe girip adam akıllı bir beslenme programı ile fit bir vücut yapmayı düşünüyorum. Vücut geliştirme işine bayağı ilgim var.
Ayrıca merak ettiğim bir soru daha var. Diyelim ben uzun bir süre 4-5 yıl falan uğraşıp kaslı ve atletik bir vücut yaptım. Sonrasında sıkılıp bırakırsam vücuduma bir zararı olur mu? Babama göre uğraşıp kaslı bir vücut yaptıktan sonra spor yapmayı bırakırsan vücuduna büyük zararı var diyor.

Ayrıca Hamur işleri kesince kilo vermeyecek ki. Bunlar size öğretilen yanlış bilgiler. Kalori hesabının tümünü ele almak gerekir. Ayrıca spor yapmak sadece yardımcı olur yağ yakma konusunda. Asıl faktör diyettir. Bir kova dolusu sebze ile bir kova dolusu hamur işi yiyen bir insan, ikisi de aynı kalori miktarında olsa ve alması gereken kaloriden fazla olursa kilo alacaktır. Besleyici veya yararlı olma durumu tamamen konu dışı..
Benimle dalga mı geçiyorsunuz yoksa ciddi misiniz inanın anlayamıyorum. Tabii ki kalori hesabının tümünü ele almak gerekiyor. Peki bir hamur işi sizin fiziksel gelişiminiz için size bir miktar karbonhidrat ve oldukça büyük miktar yağdan başka ne veriyor? Hangi sporcu bile isteye sürekli beslendiği gıdaların içerisine hamur işi koyar? Neden bu kadar basit şeyleri bile sizlere en ince ayrıntısına kadar izah etmem gerekiyor? Hakikaten anlam veremiyorum.

Spor yapmanın sadece yardımcı olacak olmasına ve asıl faktörün diyet olduğuna karşı çıkacak ne gibi bir cümle kurdum? Aksine 1 saattir bundan bahsetmiyor muyum?

Hocam ton balığı daha ucuz değil, daha pahalı. Protein tozu alacağım diye konu açmışsın o yüzden emin olamıyorum ekonomik durumundan.

200gr tavuk dediğimiz şey diş kovuğuna sığmaz zaten. A101'deki küçük paketlerden al içinde iki parça olur bir parçasını ye, ötekini dondurucuya at. Ailen anlayış gösterir ki. Günlük gidecek olan para 36TL.

Ama gerçekten imkan yoksa anlarım. Ev yemekleriyle elinden geleni yapman gerekir o zaman. Hiç yapmamaktan daha iyidir.

Bunu Kurzgesagt'tan hatırlıyor gibiyim. Bu video olmalı, izleyebilir bilmeyenler.

Ben o konuyu açtım da sonradan düşününce vazgeçtim şimdilik protein tozundan. :rofl: O konuyu çok kaale almayın.

Bu işin bilimi çok fazla aslında. Obeziteye sebep olan bacterler bile var. Kısaca; Bağırsakta yaşayan bacter yoğunluğunun duruma göre değişir. Kimisi carb, kimisi yağ, kimisi protein sever.

"Kardiyo" yapmak basitçe faizle Türk lirası borç vermek gibidir, birine borç verirsin bir süre kendinde o para bulunmaz ama sonra o borç geri getirilip verilince değeri enflasyondan dolayı biraz azalmış olsa bile faiziyle geri almış olursun. Kas hücresi artırmak da dolar faize yatırmak gibidir, hem dolar dolar olarak durur hem de az da olsa faizini alırsın ve borç veren adama kıyasla sen 10 yıl sonra çok daha iyi durumda olursun. Bu kadar basit değil fakat anlatılabilecek en basit yol bu, kimse faizle borç vererek zengin olmaz ama herkes doğru yatırımla iyi yerlere ulaşabilir. Yeni başlayan biri diye dandik yolu gösterip ayağını alıştırmak falan mantıklı değil çünkü burası kumarhane değil bir başladı mı mümkün olduğunca uzun süre spor yapması gerek ve bunun için de uzun vadeye uygun iş yapması gerek.
Ne anlatmak istediğini 3 mesajdır anladım. Kas kütlesi arttırırsak doğal olarak vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve boşta yaktığı enerji artacağından ötürü uzun vadede kas kütlesi arttırmak kardiyo yapmaktan her konuda daha faydalı.

Ha, şu da var ki bunun aksini savunmadığını da biliyorum. Tâbi ki de kardiyo yağ yakımını destekler. Fakat dediğin gibi anlık olarak. Bugün yaptığım 50 dakikalık kardiyo yarın işime yaramaz, (metabolizma vs. dışında) ama bugün yaptığım ağırlık antrenmanı yarın da işime yarayabilir.

Şahsen ana odak her zaman ağırlık idmanı olmalı, kardiyo şart diye de bir husus yok. Kardiyo ile desteklense fena olmaz aslında.
Ödem oluşumunu ben de baya engelliyor, metabolizmayı tekrar hızlandırıyor. Olmazsa olur mu, olur tâbi.