Protein değeri yüksek olan ucuz besinleri tüketebilirsin. Yumurta, lor peyniri, tavuk ciğeri bunlara en iyi örnekler. Fakat özellikle tavuk ciğerini aşırıya kaçmadan tüketin. Onun haricinde 50-60 gram proteinle de bir şeyler inşa edersiniz fakat sağlık açısından konuşuyorum, dediğimi yapmanız daha mantıklı. 70-75 gram olsun en azından.

Ben de zaten; lor peyniri, ton balığı, yumurta, yulaf tarzı şeyler yemeyi düşünüyordum. Hesaplayınca zaten 50g-60g protein falan ediyor günde.

Bir çoğumuz günlük almamız gereken protein miktarını alamıyoruz. Bu gelişime engel değil, ama hem daha uzun sürüyor hem de 3 set yerine 5 set yapman gerekiyor.

Mümkün olduğunca açığı kapatmaya çalış, lor peyniri ve yeşil mercimek çok ucuz protein açısından zengin gıdalar. Pilava mercimek, sabah kahvaltına lor dahil ederek daha iyi beslenebilirsin.

Her gün yenecek şey değil, ayrıca tavuktan daha pahalı.

Biliyorum işte. Bende o yüzden böyle konu açtım. Benim için mesela günlük 3000 kalori ile 120g protein almam lazım bu siteye göre.
Kalori hesabı siteleri yanlış bilgi verir. Deneme yanılma yoluyla kalori ihtiyacını anlarsın. Siteler küçük bir referans olabilir sadece. Yani; orada yazan değerden 30-50 (örnek) daha fazla veya daha az protein ihtiyacı olabilir. Zamanında yaptım, deneme yanılma olmadan bilemiyorsun haberin olsun.

Bir çoğumuz günlük almamız gereken protein miktarını alamıyoruz. Bu gelişime engel değil, ama hem daha uzun sürüyor hem de 3 set yerine 5 set yapman gerekiyor.
Hayır, engel.

Yaptığınız idmanda çalıştığınız bölgelerdeki kaslar idmandan sonra ağrımıyorsa kaslarınızda gelişme olmaz. İdman esnasında kas hücrelerini parçalarsınız ve araları açılır. Ardından tükettiğiniz proteinler ile vücudunuz açılan boşlukları yeni kas hücreleriyle doldurur. Eğer yeterli miktarda protein tüketmiyorsanız açılan boşlukların yerine yeni kas hücreleri sağlanamaz ve kaslarınızda da bir büyüme olmaz. Eğer idman esnasında kaslarınızı hiç zorlamazsanız da boşluklar açılmaz ve yine ne kadar protein tüketirseniz tüketin kaslarınızda bir büyüme olmaz.

Kas kütlesi arttıktan sonra mevcut kas kütlesini korumak için de protein ağırlıklı ve nispeten yüksek kalorili beslenmeye devam etmeniz gerekir. Yeteri kadar beslenemeyen kas hücreleri zamanla ortadan kaybolur ve kas kütlenizde azalma meydana gelir.

Hocam sen bana boyunu, kilonu ve fiziksel durumunu (spor geçmişi, vücut durumu, vs.) söylersen ben de sana yardımcı olayım. Yaşını sormuyorum onu sonrasında belirtmişsin zaten.
Yaş 18, boy 175, kilo 67, 2 yıl önce 4-5 ay düzensiz spora gitmiştim. Onun dışında şu an tüm gün evde oturuyorum, ara sıra ayağa kalkıyorum işte. Bu siteye göre yağ oranım 18 ama ben daha fazla olduğu düşünüyorum. Hafif göbek var, yanaklar kilolu, kalça epey kilolu. Spora başlamayı düşünüyorum. Hafta da 4-5 gün gitmeyi düşünüyorum.

Mümkün olduğunca açığı kapatmaya çalış, lor peyniri ve yeşil mercimek çok ucuz protein açısından zengin gıdalar. Pilava mercimek, sabah kahvaltına lor dahil ederek daha iyi beslenebilirsin.

Her gün yenecek şey değil, ayrıca tavuktan daha pahalı.

Her gün yemeyi düşünmüyorum zaten hafta da 3 gün yerim.

@Ali De Niro "yaptığınız idmanda çalıştığınız bölgelerdeki kaslar idmandan sonra ağrımıyorsa kaslarınızda gelişme olmaz" bu bilgi yanlış hocam. Dpt gelişimi, illa ağrı olmasını gerektirecek bir durum değildir.

@Neixtro vücüt yağ ölçümünde siteleri referans alma. Vücüt yağı öyle ölçülmez. Ayrıca bdm değeri de önemsizdir. Yüzde 20 yağ oranına sahip iki kişinin bütün fiziksel özellikleri farklıdır.

Yağ yakımı yalnızca kalori hesabıyla olur. Spor ise sadece yardımcı olur. İlk önce deneme yanılma yoluyla aldığın kaloriyi biraz düşür. 1 hafta sonra baktığında kilo vermemiş durumdaysan kaloriyi biraz daha düşürmen gerek. Bu şekilde kilo verilir veya alınır.
Referans noktan: Zaman ve kalori ayarlamasıdır.

Son düzenleme:
Hayır, engel.

Yaptığınız idmanda çalıştığınız bölgelerdeki kaslar idmandan sonra ağrımıyorsa kaslarınızda gelişme olmaz. İdman esnasında kas hücrelerini parçalarsınız ve araları açılır. Ardından tükettiğiniz proteinler ile vücudunuz açılan boşlukları yeni kas hücreleriyle doldurur. Eğer yeterli miktarda protein tüketmiyorsanız açılan boşlukların yerine yeni kas hücreleri sağlanamaz ve kaslarınızda da bir büyüme olmaz. Eğer idman esnasında kaslarınızı hiç zorlamazsanız da boşluklar açılmaz ve yine ne kadar protein tüketirseniz tüketin kaslarınızda bir büyüme olmaz.

Kas kütlesi arttıktan sonra mevcut kas kütlesini korumak için de protein ağırlıklı ve nispeten yüksek kalorili beslenmeye devam etmeniz gerekir. Yeteri kadar beslenemeyen kas hücreleri zamanla ortadan kaybolur ve kas kütlenizde azalma meydana gelir.

Hocam peki yağ yakmadan yeterli proteini alsak büyüme olur mu? Yağ yakmak şart mı?

Hayır, engel.

Protein sadece dışarıdan alınmıyor, ki alınanın da tamamı kullanılmıyor. Vücut belli bir miktar protein üretme yeteneğine sahip, ama yeterli olmadığı için takviye ediyoruz.

Olumsuz etkiliyor kesinlikle ama bir miktar açıkla bile kas kütlesi elde edilebiliyor.

Her gün yemeyi düşünmüyorum zaten hafta da 3 gün yerim.

Kaliteli markaları seç o zaman. Ucuzlarda daha fazla cıva var.

Yaş 18, boy 175, kilo 67, 2 yıl önce 4-5 ay düzensiz spora gitmiştim. Onun dışında şu an tüm gün evde oturuyorum, ara sıra ayağa kalkıyorum işte. Bu siteye göre yağ oranım 18 ama ben daha fazla olduğu düşünüyorum. Hafif göbek var, yanaklar kilolu, kalça epey kilolu. Spora başlamayı düşünüyorum. Hafta da 4-5 gün gitmeyi düşünüyorum.

Yağ oranın seni rahatsız edecek seviyede ise yalnızca kas çalışmanın vücudunun genel görüntüsü açısından pek bir faydası olmaz. Senin kardiyo idmanları da yapman gerekiyor. Ayrıca senin durumundaki bir insanın yağ ve şeker yemeyi neredeyse sıfıra indirmesi gerekiyor. Karbonhidrat ve protein ağırlıklı besinler tüketerek günlük 2000-2500 arası bir kalori ve 50-75 gram protein alman sana yeterli olur.

Hemen her şey olmak zorunda diye bir fikrin olmasın. Öncelikle 3-6 ay arası bir süre düzenli olarak bu şekilde beslen ve kardiyo idmanlarına ek olarak haftada 2 gün full body yap. Gözle görülür şekilde vücudundaki yağ oranlarında azalma görene kadar bu şekilde devam etmen lazım. O yüzden 3-6 ay diyerek süreci esnek bıraktım.

Bu sürecin ardından vücudundaki istemediğin yağlardan kurtulduktan sonra kardiyo yapıp yapmamak sana kalmış. Atletik bir vücut istiyorsan kardiyo özellikle de bisiklet yapmaya devam et ama benim atletik bir vücut derdim yok ben kaslı bir vücut istiyorum diyorsan bölgesel idmanlara başlayacaksın. O zamana 60 kilo seviyelerine ineceğini düşünürsek, aldığın kalorinin 3000 seviyelerine çıkması ve günlük aldığın toplam protein miktarının da minimum 100-125 gram seviyelerine çıkması gerekiyor. Aksi takdirde ekstra bir büyüme göremezsin. İstersen 48 saat aralıksız hammer curl çalış sadece kolunu yıpratırsın. Kasların büyümez.

Hocam peki yağ yakmadan yeterli proteini alsak büyüme olur mu? Yağ yakmak şart mı?
Tabii olur. Yeterli miktarda protein aldığınız ve doğru idmanları yaptığınız sürece vücudunuz ne kadar yağlı olursa olsun kaslarınız gelişir. Strongman'ler buna en iyi örnektir.

Protein sadece dışarıdan alınmıyor, ki alınanın da tamamı kullanılmıyor. Vücut belli bir miktar protein üretme yeteneğine sahip, ama yeterli olmadığı için takviye ediyoruz.

Olumsuz etkiliyor kesinlikle ama bir miktar açıkla bile kas kütlesi elde edilebiliyor.
Belli bir eşiğe ulaştıktan sonra üzerine kas kütlesi eklemeniz pek mümkün değil hocam. Eşiğe gelene kadar kaslarınız gelişir ona zaten bir şey demiyorum ama yeteri kadar protein almayan bir insan için o eşik oldukça düşüktür.

En azından 90 gram proteine falan çıkmaya çalış. Türk ailelerimiz genelde ye tosunum ye kafasındadır, mutfakta yardımcı olmuyorlar mı sana?

UCUZ PROTEİN KAYNAKLARI​
Lor Peyniri100gr başına15gr Prot
Yeşil Mercimek100gr başına26gr Prot
Makarna100gr başına13gr Prot
Yumurta1 adet (60gr)7.5gr Prot

Tavuk göğsünün t harfi bile olamaz yukarıdakiler elbette. Ya ne kadar kötü olabilir ki durumun ama? En azından şu aşağıdakileri yiyemez misin?

ÖRNEK​
Tavuk Göğsü200gr48gr Prot
Yumurta4 adet (240gr)30gr Prot
Lor Peyniri (yumurta ile ye veya shake yap)100gr15gr Prot
Toplamları:93gr Prot

Bak bir süredir fiyatları takip etmiyorum ama yukarıdakilerin hepsi en fazla 60 TL falan tutmalı. O hesaba daha makarnadan, pilavdan gelecek protein eklenecek. Günde 50gr protein ne kardeşim Gulag kampında mı yaşatıyorlar seni?