Cok iyi plan yapmaniz gerekiyor ve birkac dalda yapmaniz lazim. Ben Avrupa hakkinda konusacagim.
1- Maddiyat: Aslinda bu noktada birkac parantez acmam lazim. Cunku gideceginiz ulkeye gore cok degisken oluyor. Ornegin Ingiltere'de kiralar cok fahis. Iskandinavya'da direkt hayat cok pahali gibi gibi. Universite harclari da keza oyle. Senelik kira parasindan fazlasini dokmeniz gerekebiliyor. Bu konuda ince hesaplama yapip takipte bulunmaniz iyi olur. Atiyorum bir ulkeye gidip de sadece egitime 10 bin euro dokecek paraniz varsa bunu pas gecebiliriz ama aksi takdirde arastirma yapmaniz sart. Genelde Italya gibi burslu ulkeler onerilir ama o bursu elinizde tutmaniz pek kolay olmuyor. Senelerce mezun olamayan cok kisi gordum, burs icin de basarili olmaniz lazim. O kadar tozpembe degil. Yasam masraflari da sehirden sehre bile asiri degisen bir detay. Bazi devletlerin burs destegi oluyor, bazen universitelerin oluyor. Uzun lafin kisasi cok detayli arastirma sart. Bir de daha gitmenize var anladigim kadariyla, o zamana kadar cok sey degisebilir.
2- Universite kabul surecleri de yine degisken bir detay. Dil isteyebilir, bolumle alakali sinav isteyebilir. Mesela AP sinavlarini arastirmaya baslayabilirsiniz simdiden. Hedeflediginiz bolumle ilgili varsa bakmaya baslamaniz iyi olur. En buyuk hatam onlarin varligini cok gec fark etmek oldu. Bu da benden bir tavsiye olsun. Hala zamaniniz varken degerlendirmek cok ama cok yarariniza olur.
3- Diger zorluklar: Irkcilik gibi detaylardan cok bahsedilmis. Bati Avrupa'da ben yasayacaginizi cok dusunmuyorum, ozellikle buyuk sehirlerde. Ama kulture ayak uydurmaniz sart. Fransa'da Fransizcasi iyi olmayan birisiyle aksani duzgun birinin gordugu muamele inanilmaz farkli. Hedeflediginiz ulkenin dilini ogrenmenizin katkisi olacaktir. Hala zamaniniz bol, bu yine avantajiniz. Yine de polisin teki sizin yabanci oldugunuzu anlayip kenara cekip vaktinizi yiyebiliyor, bunlar ihtimal. Daha solcu ve kozmopolit sehirleri secmek yarariniza olur.
Ve isin sonunda kendi ayaklariniz uzerinde durmak gorundugu kadar kolay degil. Verdigi yalnizlik ve yabancilik gibi detaylari unutmamak gerekiyor. Asla motivasyon kirmak istemiyorum, ben de bu ulkede gelecegimi goremedim. Sonuna kadar desteklerim. Sadece tozpembe gosterenlere inanmamaniz yonunde uyarilarda bulunmak istiyorum. Ustesinden gelinemeyecek bir sey degil ama kolay da degil.