Undergraduate yok mu lisans denkliği nedir?
Japonya Büyükelçiliği'nin Mext bursu için belirttiği kıstas Lisans veya lisansa denk bir diploma olması.

@SF26, hayir. Zenginlige bagli. Fransa'daki sistem, okullarin belli bir fiyata kadar harc belirleyebileceklerini belirtiyor. Illa bu fiyati alacaksiniz yonunde degil. Zaten bunu istemesi bile cogu universiteyi birkac hafta ders isleyemeyecek konuma getirdi. Isyan cikardilar, klasik Fransa halki.

Paris cok talep aldigi icin Paris'teki cogu universite de buna uyuyor. Ama ilk 500'de olan baska universiteler de var ve daha dusuk fiyatlara kabul aliyorlar.
Mesela UGA (Grenoble Universitesi) AB disi ogrencilerden bile 178 euro istiyor bu sene:
Master'da da muafiyet alabiliyorsunuz.
Montpellier Universitesi de ucret ayrimi yapmiyor mesela.

Ikisi de top 500 universiteler. Strasbourg Universitesi de bu seneye kadar 600 euro aliyordu sadece. Daha az talep goren universitelerde de ucuza bulmak mumkun. Cunku Fransizca bilen ogrenci sayisi fazla degil ve devlet baskisi nedeniyle Ingilizce bolumler cok yaygin degil. Fiyatlari artirma konusunda uzun sure cekimser davranildi. Fransiz ekonomisi de sikintiya dusunce fiyatlar artmaya basladi son zamanlarda ama hala cok universite var.

Bu arada Fransa'da CAF adinda kira destegi var, neredeyse her ogrenci elde edebiliyor. Kiraya gore 100-400 euro kadarini devlet karsilayabiliyor. Kira en buyuk belalardan birisiyken guzel nimet.
Burstan kastım ekonomiydi aslında da yanlış anlatmışım.
Bahsi geçen durumlar için Fransızcanın en kötü ihtimalle B2 olması gerek değil mi?

@SF26, genelde hala B2 isteniyor ama C1 isteyen bolumlerin sayisinda artis var. Zaten bozuk Fransizcayla Fransa'ya gelmek bir tik sikintili. Halkin genelinde bir dil milliyetciligi var. Yeni nesil boyle degil. Sirf dili nasil konustuguna gore gordugun muamele muazzam degisiyor. Bordeaux gibi guneydeki sehirler genelde daha cana yakindir. Fransa icinde bile "Parisliler" diye ayri bahsedilen bir topluluk vardir mesela. Aksanin bozuksa iyi ihtimalle Ingilizceye gecerler aksi takdirde yuzune bile bakmazlar. Fransizlara atfedilen klasik kibir tabularini da bu kesim yerlestiriyor cogunlukla. Yine de asiri sag deli gibi yukselirken dili en iyi sekilde ogrenmek sart.

Biraz uzattim da, dil icin uyarmis olayim. Akademik acidansa evet, B2 ama gordugum kadariyla C1'e gecis var. Iyi bolumler C1 isteyebiliyor. E-posta ya da Campus France uzerinden bolum-universite bazli ogrenmek sagliklisi olur.

@SF26, genelde hala B2 isteniyor ama C1 isteyen bolumlerin sayisinda artis var. Zaten bozuk Fransizcayla Fransa'ya gelmek bir tik sikintili. Halkin genelinde bir dil milliyetciligi var. Yeni nesil boyle degil. Sirf dili nasil konustuguna gore gordugun muamele muazzam degisiyor. Bordeaux gibi guneydeki sehirler genelde daha cana yakindir. Fransa icinde bile "Parisliler" diye ayri bahsedilen bir topluluk vardir mesela. Aksanin bozuksa iyi ihtimalle Ingilizceye gecerler aksi takdirde yuzune bile bakmazlar. Fransizlara atfedilen klasik kibir tabularini da bu kesim yerlestiriyor cogunlukla. Yine de asiri sag deli gibi yukselirken dili en iyi sekilde ogrenmek sart.

Biraz uzattim da, dil icin uyarmis olayim. Akademik acidansa evet, B2 ama gordugum kadariyla C1'e gecis var. Iyi bolumler C1 isteyebiliyor. E-posta ya da Campus France uzerinden bolum-universite bazli ogrenmek sagliklisi olur.
Bu kadar karışık bir hâldeyken Fransa'ya bulaşmak intihar olur benim adıma, biz Almanya-İtalya-İspanya üçlüsünden devam. Hiç yoksa bu kadar ayrışmış bir halkı yok.

@SF26, o ulkelerde de goreceginiz muamele farkli olmayabilir ama. Almanlarin Turklere bakis acisi malum, Italya hakkinda da sistematik cok irkcilik okudum. Polonya'dan sonra en cok irkcilik okudugum ulkedir saniyorum. YouTube'da cok var stajda sorun yasayan, sirf irki yuzunden yeterli para alamayan. Italya'nin ekonomik durumu da bariz kotu Almanya ve Fransa'ya gore. Sonrasinda kalma isi de hayal gibi zaten. Bir turlu kanim isinmiyor bu sebeplerden.

Fransa'nin en buyuk sorunu bana kalirsa suc oranlari. Avrupa'nin en cok suc orani yuksek sehirlerinde Fransa'nin epey bir sehri var. Evini basip ne var ne yok temizliyorlar mesela ve polis hicbir sey yapmiyor. Dumenden ilgilenip saliyor. Bir de protesto meseleleri var. Belli donemlerde sokaga cikmak sikintili olabiliyor. Paris sokaklari senede birkac kez alev almazsa rahat duramiyor halk. Yoksa bence ogrenci icin daha uygun cogu Avrupa ulkesinden. Kira yardimi, CROUS ile ucuza yemek imkani, ucuz egitim vs. vs.

Ispanya icin spesifik bilgim yok maalesef.

@SF26, o ulkelerde de goreceginiz muamele farkli olmayabilir ama. Almanlarin Turklere bakis acisi malum, Italya hakkinda da sistematik cok irkcilik okudum. Polonya'dan sonra en cok irkcilik okudugum ulkedir saniyorum. YouTube'da cok var stajda sorun yasayan, sirf irki yuzunden yeterli para alamayan. Italya'nin ekonomik durumu da bariz kotu Almanya ve Fransa'ya gore. Sonrasinda kalma isi de hayal gibi zaten. Bir turlu kanim isinmiyor bu sebeplerden.

Fransa'nin en buyuk sorunu bana kalirsa suc oranlari. Avrupa'nin en cok suc orani yuksek sehirlerinde Fransa'nin epey bir sehri var. Evini basip ne var ne yok temizliyorlar mesela ve polis hicbir sey yapmiyor. Dumenden ilgilenip saliyor. Bir de protesto meseleleri var. Belli donemlerde sokaga cikmak sikintili olabiliyor. Paris sokaklari senede birkac kez alev almazsa rahat duramiyor halk. Yoksa bence ogrenci icin daha uygun cogu Avrupa ulkesinden. Kira yardimi, CROUS ile ucuza yemek imkani, ucuz egitim vs. vs.

Ispanya icin spesifik bilgim yok maalesef.
Öğrenci yoğunluklu şehirlerde kalmayı doğru buluyorum ben, ayrıca İtalya'da abim yaşıyor şu an. Öyle bir sorunun olmadığı söylüyor (Padua'da kendisi).
Almanya zaten ırkçılık konusunda sıkıntılı bir ülke ama ben bu durumları umursamayan biriyim.
Fransa ise güncel sorunlarının yanı sıra dil sıkıntısından ötürü bulaşmaktan vazgeçtiğim bir yer oldu.
İspanya gayet relax bir ülke benim için, ırkçılığı yok ve Türklere karşı da antipatiklikleri yok gözlemlediğim kadarıyla.