Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Cezzâr

Uzman
Selam, elimde birbirinden farklı 4 tane DDR4 RAM'i var, bunları kasaya taktim ve ekran gelmedi, üstüne bir de sadece 8 GB bile taksam ekran yine gelmiyor. DRAM ışığı başta bir yanıyor, sonra sönüyor, ne yapmam lazım?

Fotoğrafta olduğu gibi.

Dosya Ekleri

• IMG_2572.webp
    IMG_2572.webp
    151,5 KB · Görüntüleme: 114
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
BIOS'unu sıfırla ve önceden hangi RAM'i kullanıyorsan onu takarak test et.

BIOS sıfırlamak için:

-BIOS pilini söküp ortalama 8-10 saniye bekledikten sonra pili yeniden tak. Sonra önceden sorunsuz çalışan RAM'i takıp sistemi başlatıp test.

-Anakart üzerindeki CLEAR CMOS pinlerine aynı anda temas edecek şekilde bir tornavidayı temas ettir. Ortalama 1-2 saniye bekle. Sonra önceden sorunsuz çalışan RAM'i takıp sistemi başlatıp test.
@Cezzâr , APU sistem mi kullanıyorsun yoksa ekran kartın var mı? Ekran kartın varsa DP veya HDMI kabloyu ekran kartı portlarına taktığından emin ol.

Ayrıca eğer ekran kartın varsa anakartın üzerindeki diğer PCIe portlarına da takıp dener misin?

@Cezzâr, APU sistem mi kullanıyorsun yoksa ekran kartın var mı? Ekran kartın varsa DP veya HDMI kabloyu ekran kartı portlarına taktığından emin ol.

Ayrıca eğer ekran kartın varsa anakartın üzerindeki diğer PCI-e portlarına da takıp dener misin?

Bilgisayara güç gelmiyor ki APU sistemi olarak kullanıyorum bugün ekran kartını ve RAM'leri takayım dedim sonuç bu oldu sanırım anakart kısa devre yaptı. Güç kaynağı 750W yetmemezlik yapamaz GTX 1650 takıyorum işlemcim i7 9700K.

Bilgisayara güç gelmiyor ki APU sistemi olarak kullanıyorum bugün ekran kartını ve RAM'leri takayım dedim sonuç bu oldu sanırım anakart kısa devre yaptı. Güç kaynağı 750W yetmemezlik yapamaz GTX 1650 takıyorum işlemcim i7 9700K.
Şimdiye kadar yaptığın denemelerde nasıl bir reaksiyon alıyorsun?

Güç tuşuna bastığında sanki elektrik yokmuş gibi fanlar dahi çalışmıyor mu yoksa mesela fanlar çalışıyor ama sadece bilgisayara görüntü mü gelmiyor?

Şimdiye kadar yaptığın denemelerde nasıl bir reaksiyon alıyorsun?

Güç tuşuna bastığında sanki elektrik yokmuş gibi fanlar dahi çalışmıyor mu yoksa mesela fanlar çalışıyor ama sadece bilgisayara görüntü mü gelmiyor?

Elektrikler kesilmiş gibi 0 reaksiyon veriyor ama güç kaynağın kablosunu taktığımda cızırtı sesi geliyor.

Aynı olay diğer bilgisayarımı da olmuştu onda BIOS pilini çıkarıp taktığımda düzeldi.

Elektrikler kesilmiş gibi 0 reaksiyon veriyor ama güç kaynağın kablosunu taktığımda cızırtı sesi geliyor.
O halde sorunlu olan parça PSU. Böyle durumlar genelde PSU kaynaklıdır. Başka bir PSU ile deneme imkânın varsa onunla dene. Ama her denemende tek modül RAM ile dene.

Eğer bilgisayara güç geliyor ama görüntü gelmiyor olsaydı o zaman yine RAM'den şüphelenmeye devam edecektik ve RAM ile ilgili denemeleri bitince yavaş yavaş ekran kartından şüphelenecektik. Şu an sorun PSU olarak görünüyor.

O halde sorunlu olan parça PSU. Böyle durumlar genelde PSU kaynaklıdır. Başka bir PSU ile deneme imkânın varsa onunla dene. Ama her denemende tek modül RAM ile dene.

Eğer bilgisayara güç geliyor ama görüntü gelmiyor olsaydı o zaman yine RAM'den şüphelenmeye devam edecektik ve RAM ile ilgili denemeleri bitince yavaş yavaş ekran kartından şüphelenecektik. Şu an sorun PSU olarak görünüyor.

PSU Gigabyte G750h 750W bir modeli.

Bilgisayarcıya götürmek mantıklı mı yoksa böyle tek tek uğraşmama değer mi yeterli ekipmanım ve parçam var.

@Cezzâr , Yeterli ekipmanın varsa elbette kendin dene. Son çare olarak bilgisayarcıya gidersin.

• Öncelikle sorunsuz çalıştığı kesin olan bir PSU ile test et.
  • Hala olmuyorsa yine sorunsuz çalışan PSU takılı iken, daha öncesinde sorunsuz çalışan tek modül olan RAM'in pinlerini önce silgi ile sil, sonra anakarttaki bütün slotlarda tek tek dene.

@Cezzâr, yeterli ekipmanın varsa elbette kendin dene. Son çare olarak bilgisayarcıya gidersin.

• Öncelikle sorunsuz çalıştığı kesin olan bir PSU ile test et.
  • Hala olmuyorsa yine sorunsuz çalışan PSU takılı iken, daha öncesinde sorunsuz çalışan tek modül olan RAM'in pinlerini önce silgi ile sil, sonra anakarttaki bütün slotlarda tek tek dene.

Elimde 500W bir Power Supply var bundaki pin girişleri anakarta yeterli gelmemeyebilir.

Kasa genel olarak böyle.

Elimde 500W bir Power Supply var bundaki pin girişleri anakarta yeterli gelmemeyebilir.
24pin güç kablosu varsa (ki vardır) ve CPU güç kablosu varsa (ki vardır) yeterli. Ekran kartı için yeterli pine sahip kablo çıkmıyorsa PSU'dan, APU olarak sistemi test edebilirsin.

24pin güç kablosu varsa (ki vardır) ve CPU güç kablosu varsa (ki vardır) yeterli. Ekran kartı için yeterli pine sahip kablo çıkmıyorsa PSU'dan, APU olarak sistemi test edebilirsin.

İlgin için teşekkürler sanırım yarın bilgisayarcıya götüreceğim saat geç olduğu için eve gitmem gerekiyor yoksa yapmak isterdim.