Makaleler
5
Arkadaşlar selamlar, 4 yıldan fazla kullandığım telefonu, yaşadığım sorunları, iyisiyle kötüsüyle anlatacağım.

2025 yılına girdiğimizden itibaren telefon yaklaşık olarak 6 yaşına bastı. Öncelikle belirtmek isterim.

Custom OS ve Recovery desteği​

Telefonun custom os olanağı bence aşırı geniş. Bir sürü OS'u rahatlıkla unofficial ya da official şekilde bulabiliyorum; bu da custom os sevenler için bence bir artı.

Recovery konusunda da aynı şekilde zorlanmadan uyumlu unofficial ya da official recovery bulunabiliyor.

MIUI sürümü global olarak en son sürüm 12.5.8. Oyun oynarken Pixel olsun, birçok custom os denedim; oyun oynamayı bırakınca orijinal ROM'a dönüş yaptım.

Darbe dayanıklılığı​

Bu konuda sanırsam biraz şanslıyım çünkü telefonu kapsız korumasız kulak hizasından mermere düşürdüm, sadece kasası içine göçtü. Birçok kez cihazı içine katlamaya çalıştım, sağlam çıktı; telefonu sürekli fırlattım, tozlu ortamlarda bıraktım, hala sağlam yaşıyor.

Isınma​

Arkadaşlar, herkesin bildiği gibi bu telefon ısınıyor. Güneşin altında telefonu kullanırken 70 dereceleri gördüm. Telefon ara sıra cebimde ısınıyor, anlam veremediğim bir şekilde. Oyun oynarken arkadaşlarım bana hep soğutucu kullanmamı söylüyordu, ben kullanmıyordum. Ekstra olarak custom ROM kurup, root atıp cihazın sınırlarını daha çok zorluyordum. :D

Batarya ömrü​

Telefonun bataryası oyun oynadığımdan kaynaklı mı bilemiyorum, 3. yılında ömrünü doldurmaya başlamıştı. 1 günü çıkartmıyordu. Bataryayı değiştirdim. İlk günkü performansını yakaladı. Full parlaklık kullanırsam sabah evden çıkınca akşama kadar yetiyor. Evde olduğum zamanlar telefonu pek kullanmıyorum, +50 saati geçiyor.

Ekran parlaklığı ve kalitesi​

Güneşin altında zorluyor ama yetersiz de diyemem. Ortalama. Ekran kalite olarak yeterli düzeyde. Hala kullanılabilir durumda.

Tamir durumu​

Cihaz maalesef kötü telefoncuların elinden geçti. Kulaklık jack'ı bozulmuştu, değiştirtmeye gittim. Cihaz şarj süresi 24 saatten fazla olmuştu, tekrar tekrar 5-6 kere götürdüm. Adam şarjı hızlandırıyor, kulaklığı bozuyor; kulaklığı tamir ediyor, şarj olurken hoparlörden ses geliyor. Hoparlör sorunu da yaşadım. Cihazın hoparlörü video izlerken bir anda gitti. Aşırı kısık ve cızırtılı geliyordu. Tabii ki iş bilmez telefoncu "hoparlör değişelim sonra bakarız, gene arızalanırsa" dedi. :D Hoparlör değişince 1 hafta idare etmişti ama tekrardan bozulduğunda bu sefer flexi kablosunu değişelim dedi. Deneme yanılma ile yapması beni rahatsız ettiği için farklı telefoncuya götürdüm. Telefonun hoparlörlerinin devre yolları kopmuş. Onarımı gerçekleştirildi, 3-5 aydır da sorun yaşamıyorum :D.
İş bilmez telefoncunun verdiği hasarlardan kaynaklı büyük ihtimal bluetooth antenleri zarar gördü. Parmağım önünden geçince bluetooth bağlantısı kopuyor. Maliyeti ucuz ama ben yine bluetooth ile işim olmayacağı için değiştirtmedim.

Yaşadığım sorunlar bunlar. Telefonu daha özenli kullansaydım ya da daha bilgili bir telefoncuya götürseydim bir şey değişir miydi diye düşünmüyorum değil.

Parça bulunabilirliği​

Telefonla bu kadar sorun yaşadıktan sonra onları da deneyimledim maalesef.

Kılıf, ekran koruyucu, yedek parça çok rahatlıkla bulunabiliyor, hiç sorun yaşamadım bu konuda.

Kamera performansı​

Cihazın kamerası fotoğraflarda iyi iş çıkarabilir bence. Video tarafında aynılarını söyleyemeyeceğim. Cihazda OIS olmamasından kaynaklı videolar pek iyi olmuyor. Hala günümüzde kullanılabilir bence.

Merak eden olursa teknik verileri:​

Ekran:​

6.53 inç IPS LCD ekran

1080 x 2340 piksel çözünürlük (FHD+), 19.5:9 oran, ~395 ppi

Corning Gorilla Glass 5

İşlemci ve Grafik:​

MediaTek Helio G90T (12nm)

8 çekirdekli CPU (2x2.05 GHz Cortex-A76 & 6x2.0 GHz Cortex-A55)

GPU: Mali-G76 MC4

RAM ve Depolama:​

6 GB RAM

64 GB / 128 GB / 256 GB UFS 2.1 dahili depolama

microSD kart desteği (maks. 256 GB)

Arka Kamera:​

64 MP ana kamera (f/1.9, 1/1.72", 0.8µm, PDAF)

8 MP ultra geniş açı (f/2.2, 120°)

2 MP makro (f/2.4)

2 MP derinlik sensörü (f/2.4)

Video: 4K@30fps, 1080p@30/60/120fps, 720p@960fps

Ön Kamera:​

20 MP (f/2.0)

Video: 1080p@30fps

Batarya:​

4500 mAh Li-Po

18W hızlı şarj

USB Type-C portu

Bağlantı:​

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (dual-band)

Bluetooth 5.0

GPS, A-GPS, GLONASS, BDS

FM Radyo

NFC desteği

3.5mm kulaklık girişi

2025 yılında hala kullanılır mı?​

Evet, kullanılır. Bütçe düşükse, telefon ihtiyacı varsa tercih edilebilecek bir telefon.

Eklememi istediğiniz, yanlış bir kısım gördüyseniz belirtmeyi unutmayın lütfen.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kendisini 4 sene kullandım.
Costom OS dışı doğru.
Telefonda 73 derece sıcaklıkları çok gördüm. Kısa bir süre 1-2 yıl kullanılabilir.
Son günlerinde cihaz yarım gün bile dayanmaz olmuştu.
Kamera konusunda özellikle video konusunda eksiği olan bir cihaz ama 2019 standartlarında göze batmıyor.
Ekranı güneş altında bir tık zor görülüyor. Ama neticede 2-4K arası fiyatı olan bir cihaz Xiaomi'nin nadir başarılı giriş-orta segment cihazlarındandır.

Kendisini 4 sene kullandım.
Custom OS dışı doğru.
Telefonda 73 derece sıcaklıkları çok gördüm. Kısa bir süre 1-2 yıl kullanılabilir.
Son günlerinde cihaz yarım gün bile dayanmaz olmuştu.
Kamera konusunda özellikle video konusunda eksiği olan bir cihaz ama 2019 standartlarında göze batmıyor.
Ekranı güneş altında bir tık zor görülüyor. Ama neticede 2-4K arası fiyatı olan bir cihaz Xiaomi'nin nadir başarılı giriş-orta segment cihazlarındandır.
Custom OS rahatlıkla bulunabiliyor hocam. Yanlışınız var bence.

Elimde sadece arka plastiği kırık olan ve alt metal kısımlarında küçük küçük ezilmeler olan bir Note 9S var. Kullanmiyorum, yatıyor oyle. Lazım olduğunda webcam yapıyorum.