gladyotör

Başarılı
Arkadaşlar ön bilgi: Elimdeki işlemci, anakart ve RAM'i satacağım için bu yükseltme bana toplamda yaklaşık 4.000-5.000 TL'ye mâl oluyor. Bu yüzden AM5'e geçiş fikri cazip geldi.

Uzun zamandır kullandığım sistem:

• Ryzen 5 5600
  • ASUS Prime A320M-K
  • 32 GB (2x16) DDR4 3200 CL16
  • RTX 4070 12 GB
  • 2K (2560x1440) 210 Hz monitör

Kullanım amacım rekabetçi FPS değil. Genellikle 2K çözünürlükte AAA ve hikâye odaklı oyunlar oynuyorum. Oynadığım/oynayacağım oyunlar arasında GTA 6, Kingdom Come: Deliverance II, Crimson Desert, RDR2, Ghost of Tsushima, Indiana Jones, Cyberpunk 2077, ETS2/ATS (ProMods vb. modlarla) bulunuyor.

AM5 platformuna geçme kararı aldım ve şu parçaları sipariş ettim:

• Ryzen 5 7600
  • Gigabyte B650M DS3H
  • 16 GB (1x16) DDR5 5600 CL36 Kingston RGB

Asıl kafama takılan konu RAM oldu. Bütçe nedeniyle şimdilik 1x16 GB ile başladım. İleride aynı RAM'den bir tane daha alıp 32 GB yapmayı düşünüyorum ancak DDR5 fiyatlarının ileride daha da artmasından çekiniyorum.

Sizce 5600 + 32 GB DDR4'ten, 7600 + 16 GB DDR5'e geçmek 2K AAA oyunculuğu için doğru bir karar mı? Özellikle GTA 6, Kingdom Come: Deliverance II ve Crimson Desert gibi oyunlarda işlemci kazancı, 32 GB'tan 16 GB'a düşmenin dezavantajını telafi eder mi?

Siparişi hâlâ iptal etme şansım var. Siz olsanız bu maliyetle AM5'e geçer miydiniz, yoksa mevcut sistemle devam mı ederdiniz? Özellikle benzer geçiş yapan arkadaşların deneyimlerini merak ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tamamen gereksiz harcama yapmışsın.
Hikayeli oyunlar için ekran kartına maksimum bütçe ayırılıp, darboğaz yapmayacak bir AM4 işlemci seçmen fazlasıyla yeterliydi.
Yapabiliyorsan iptal et.
Not: Eğer AM4 satılıp yapıldıysa fiyat çok iyi.

Tamamen gereksiz harcama yapmışsın.
Hikayeli oyunlar için ekran kartına maksimum bütçe ayırılıp, darboğaz yapmayacak bir AM4 işlemci seçmen fazlasıyla yeterliydi.
Yapabiliyorsan iptal et.
Not: Eğer AM4 satılıp yapıldıysa fiyat çok iyi.
Evet, AM4 için alıcım var, tam ₺4.500'ye geçmiş oldum; ancak RAM kafayı kurcalıyor.

Ben olsam R7 + ikinci elden dopdolu bir anakart alırdım, bir de daha üst ekran kartı alırdım. Bence gereksiz; DDR4 zaten yeterli.

Nasıl yani, ekran kartı falan daha çok maliyet tutar ve DDR4 için mi R7, anlamadım.

RAM ile beraber 4500 TL harcadıysan geçilir.

Her şey dahil aldım.

Ryzen 5 7600.
Gigabyte B650M DS3H.
16 GB (1x16) DDR5 5600 CL36 Kingston.

Bunu iptal etmeyeyim mi yani? RAM 16 diye zaten kafam kurcalandı ama bu şartlarda anca 16 maliyeti bu düzeyde tutuyor. Toplu alınca adam 16.200'e verdi burayı.
AM4 için 12.000'den alıcı var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Elinde 32 GB DDR4 RAM varsa, bozma, anakart ve işlemciyi sat, kendine Z690, B760 DDR4 anakart al, i5 14600K, i7 13700K-14700K tarzı işlemciler alıp hikayeli oyunlarda uzun süre sorunsuz oynayabilirsin.

Ben olsam geçmezdim. Ram fiyatları eskisi gibi olsa geçilirdi zaten ama şu anki fiyatlarla zor biraz. Elinizde DDR4 ramlar olsa da 32 gb olması 16 gb DDR5'e göre çok daha iyi bence. Birçok oyunda sistemde ram tüketimi 20 gb üzerinde görüyorum. 4070'i 2k'da beslemek için de 5600 fena işlemci değil bence.

Bence ekran kartını yükseltme niyetiniz olduğunda o zaman sistemi DDR5'e güncelleyin. Fiyatlar gelecekte ne olacak bilemeyiz ama sonuçta eskiyen bileşenlerin fiyatlarının artması çok daha mantıklı değil. Yani işlemci ve anakart anlamında söylüyorum bunu. RAM olarak zaten fiyatlar çok yüksek. 2 sene sonra normale dönecek veya dönmeye başlayacak deniyordu fiyatlar. 2 sene de rahat gideri var bence 4070'li bir sistemin.

Elinde 32 GB DDR4 RAM varsa, bozma, anakart ve işlemciyi sat, kendine Z690, B760 DDR4 anakart al, i5 14600K, i7 13700K-14700K tarzı işlemciler alıp hikayeli oyunlarda uzun süre sorunsuz oynayabilirsin.
Aldım zaten konuda belirttim iptal edeyim mi

Ben olsam geçmezdim. RAM fiyatları eskisi gibi olsa geçilirdi zaten ama şu anki fiyatlarla zor biraz. Elinizde DDR4 RAM'lar olsa da 32 GB olması 16 GB DDR5'e göre çok daha iyi bence. Birçok oyunda sistemde RAM tüketimi 20 GB üzerinde görüyorum. 4070'i 2K'da beslemek için de 5600 fena işlemci değil bence.

Bence ekran kartını yükseltme niyetiniz olduğunda o zaman sistemi DDR5'e güncelleyin. Fiyatlar gelecekte ne olacak bilemeyiz ama sonuçta eskiyen bileşenlerin fiyatlarının artması çok daha mantıklı değil. Yani işlemci ve anakart anlamında söylüyorum bunu. RAM olarak zaten fiyatlar çok yüksek. 2 sene sonra normale dönecek veya dönmeye başlayacak deniyordu fiyatlar. 2 sene de rahat gideri var bence 4070'li bir sistemin.

Öyle ama 5600 bile ben aldığım zamandan çok daha arttı ve bu sistem GTA 6 da ne kadar gider diye düşündürdü GTA 6 için de 9070 XT almak istesem 5600 sınırı aşıyor RAM kurtarsa da DDR5 de de tam tersi ne yapayım iptal mı etsem çıkmamış oyun için değil de daha çok önü açık olsun diye biraz da örnek vermek istedim aslında hem dolar hem kriz lafları korkuttu hemen bulup yapıştırıp öyle konu açayım dedim öbür türlü pişman olmaktan iyidir...

Bir de A320M-K'ya Max 5700X takılabiliyor ona da 6500-7000 isteniyor 2.elde bile ve fark gördüğüm kadarı ile 8/16 oluşu ipc mimari 5600 le aynı bildiğim kadarıyla.