"Artık neredeyse diplomaya değil, ne geliştirdiğine bakıyorlar."
Bu yalanı kim beyinlerinize yerleştirdi bilmiyorum ama doğrusunu söyleyeyim. Artık diplomaya ve ne geliştirdiğine bakıyorlar. Çünkü senin yapacağın kendini geliştirmeyi daha iyi imkanlar altında, daha iyi bir üniversitede, daha iyi bir akademik kadro yardımı ile yapacak üstelik senden sayısal olarak daha potansiyelli olduğunu belgeli şekilde kanıtlamış yüzlerce kişi zaten her sene mezun oluyor. Sen nasıl kendini geliştirmeyi planlıyorsan senden daha iyi üniversitelerde bunu yapmayı planlayan ve düzenli çalışma konusunda senden daha başarılı olmuş kişiler olacak. Yani şu kendini geliştirme muhabbetini doğru yorumlamanızı öneririm.
Üniversite kampüsüne gittiğin ilk sene herkes "ben kendimi geliştiriyorum" "Udemy kodu var mı" "bilmem ne konferansı varmış" diye dolanır. İlk vize döneminden sonra ise alayınız patlar. Çünkü çevren ne ise sen ona dönüşürsün. Büyük ihtimalle bu dediğimi ciddiye almayacaksın çünkü daha görmediniz ama yaşayınca anlayacaksınız demek istediğimi.
Neyse sorunuza gelirsek. Ben 2 yıllık yazacak birisinin şehir değiştirmesini önermem. Mümkünse şehrinizde, değilse de komşu şehirleri yazmanızı öneririm. Ailenizin ₺60.000+bilgisayar vaadi varsa o para ile mümkünse yaşadığınız şehirde burslu bir üniversiteye gidin derim. En azından düzeninizi bozmazsınız.