rabid

Uzman
Overclock konusuna bayağı bir uzağım. İşleyişini biliyorum fakat deneme yanılma yöntemiyle yapıldığı için her zaman çekincelerim olduğundan hiç bu işe girişmek istemedim.
şu an BIOS'un CPU Boost seçeneği açık bir şekilde kullanıyorum fakat hem MHz'yi sabit vermiyor hem de sıcaklığını daha da artmış olarak görüyorum.
Ben bu işlemciyi genel olarak soğutmada zaten hep sorun çektim zaten. Orası da ayrı mesele.
Konulardan gördüğüm kadarıyla ve sizde de bu işlemcinin olduğundan dolayı bazı kişilere de yardım etmişsiniz. En azından sistemi yenileyene kadar beni bir süre daha götürsün istiyorum. Müsait olduğunuz zamanda benim PC'ye de bir el atabilir miyiz acaba? @AceTeq

CPU: R5 5600X
GPU: RTX 3060 Ti
PSU: 750W Gold
Sıvı soğutma: Cooler Master ML240L
Motherboard: MSI B550A Pro (giriş segment dandik bir şey)

Son düzenleyen: Moderatör:
Yani pek bir şey aklıma gelmiyor açıkçası, temiz kurulum düşünüyorum ama boş bir hdd/ssd vs olacak. Test etmek için. Varsayılan BIOS ayarlarında iyi bir puan alması lazım, Core Performance Boost direkt açık oluyor zaten. 5600X in OC siz puanı bayağı yüksek R23'te. Isıyla ilgil isorun yok sizde. 125W'ta en iyi soğutucu bile o ısılara çıkar.
PC'ye yeni format attım. 1 ay olmamıştır. Acaba bu sorun 24H2 kaynaklı olabilir mi?

R5 5600 ile 240'lık kullanan bir arkadaş dafault ayarlarda, tam yükte 45 dereceyi geçmiyordu. Anakartı A520 olduğu için OC yapamamıştk. Skorun normal ama sıcaklıkta bir sorun var. İşlemci throttle olacak kadar ısınmıyor ama sıcaklığı sıvı soğutmaya göre fazla. @vurkan stokta 10400-10500k civarı alması normal, OC yapınca 12K civarına çıkıyor. Bazen Cinebench saçmalıyor testi tekrar yapınca daha düzgün sonuç veriyor. Açıkası soğutmadan işkillendim ben.

R5 5600 ile 240'lık kullanan bir arkadaş dafault ayarlarda, tam yükte 45 dereceyi geçmiyordu. Anakartı A520 olduğu için OC yapamamıştk. Skorun normal ama sıcaklıkta bir sorun var. İşlemci throttle olacak kadar ısınmıyor ama sıcaklığı sıvı soğutmaya göre fazla. @vurkan stokta 10400-10500k civarı alması normal, OC yapınca 12K civarına çıkıyor. Bazen Cinebench saçmalıyor testi tekrar yapınca daha düzgün sonuç veriyor. Açıkası soğutmadan işkillendim ben.
Hocam yanlış hatırlamıyorsam yazın aylarında PC'yi baya yoran bir oyunda (hem GPU hem CPU) klimasız bir evde 75 derece civarı sıcaklığı görüyordum. Ama dediğim gibi oynadığım oyun GPU'nun neredeyse %100'ünü kullanan bir oyun. Tabi haliyle işlemci de yoruyor. Sıvı soğutma 2 yılını daha yeni dolduruyor. Siz soğutmadan işgillendiniz, @vurkan hocam sizde soğutmada problem yok Benchmark değerlerin düşük diyor. Benim kafam iyice karıştı.
Peki aklınızdaki kötü olasılıkları/olumsuzlukları eleyebilmek için ne yapılabilir?
Ha derseniz yedekte kule tipi soğutucum var. Sıvı soğutmayı söker onu takar, tekrar Benchmark alırım problem yok fakat, @vurkan hocamında da dediği gibi Default ayarlarda ısı yükseklere zaten çıkmayacak. Ben @vurkan hocamın dediğinden yazılımsal kaynaklı bir sıkıntı olabileceğini anladığımdan 24H2 kaynaklı bir sıkıntı olabilir mi diye sormuştum ya da işlemci kaynaklı bir problem olabilir mi? Bunları bir şekilde test edip eleyebilir miyiz hocam? @AceTeq

Son düzenleyen: Moderatör: