rabid

Uzman
Overclock konusuna bayağı bir uzağım. İşleyişini biliyorum fakat deneme yanılma yöntemiyle yapıldığı için her zaman çekincelerim olduğundan hiç bu işe girişmek istemedim.
şu an BIOS'un CPU Boost seçeneği açık bir şekilde kullanıyorum fakat hem MHz'yi sabit vermiyor hem de sıcaklığını daha da artmış olarak görüyorum.
Ben bu işlemciyi genel olarak soğutmada zaten hep sorun çektim zaten. Orası da ayrı mesele.
Konulardan gördüğüm kadarıyla ve sizde de bu işlemcinin olduğundan dolayı bazı kişilere de yardım etmişsiniz. En azından sistemi yenileyene kadar beni bir süre daha götürsün istiyorum. Müsait olduğunuz zamanda benim PC'ye de bir el atabilir miyiz acaba? @AceTeq

CPU: R5 5600X
GPU: RTX 3060 Ti
PSU: 750W Gold
Sıvı soğutma: Cooler Master ML240L
Motherboard: MSI B550A Pro (giriş segment dandik bir şey)

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bende de CPU Boost açık CPB. Zaten bu kapalı olursa işlemciyi normal gücünde kullanmamış olursunuz. Ve buna rağmen R23 skorunuz çok düşük. Isıyla da ilgili olabilir zira ısı çok fazla. Belki daha yüksek sıcaklığa çıkıyor ve işlemci frekans düşürüyor o yüzden düşük skor alyorsunuz. Yani sorun "ısı" olabilir. Sıvı soğutucuyla o dereceler çok zor. Belki OC yapsanız ısı yükselebilir de sizde o da yok.

OC yapmaya ç alıştıysanız BIOS ayarları bozulmuş olabilir default yapın.
Sıvı soğutucuyu nasıl test edebilirim ki? Peki ne yapmam gerekiyor. Ne yapabiliriz? Genel anlamda soruyorum bu arada.
MSI Center ile Biostaki soğutma yüzdelerinin çakışma ihtimali falan var mı peki? Bu aklıma gelen bi seçenek.

Sıvı suğutucuyu nasıl test edebilirim ki? Peki ne yapmam gerekiyor. Ne yapabiliriz? Genel anlamda soruyorum bu arada.
MSI Center ile BIOS'taki soğutma yüzdelerinin çakışma ihtimali falan var mı peki? Bu aklıma gelen bir seçenek.

Hocam ısının çok büyük nedeni BIOS ayarlarıyla oynamışsınız normalde o işlemci 125watt çekmiyor standart ayarlara getirin. Isı bayağı düşecektir.

Hocam ısının çok büyük nedeni BIOS ayarlarıyla oynamışsınız normalde o işlemci 125watt çekmiyor standart ayarlara getirin. Isı bayağı düşecektir.
Yazıda belirttiğim gibi ayarlarından anlamadığım için hiç bir ayara ellemedim. Sadece XMP ve CPU boost açık.
Ama denemekten zarar gelmez.
Bios ayarlarını sıfırlayıp XMP ve CPU boostu açıp tekrar mı teste sokmalıyım o halde?

Yazıda belirttiğim gibi ayarlarından anlamadığım için hiçbir ayara ellemedim. Sadece XMP ve CPU Boost açık.
Ama denemekten zarar gelmez.
BIOS ayarlarını sıfırlayıp XMP ve CPU Boost'u açıp tekrar mı teste sokmalıyım o halde?

Evet yani o işlemci o kadar güç çekmiyor 75watt civarı çeker tam yükte. CPU Boost'u ellemeyin otomatik açıktır o farklı bir şeyi açıyor olabilirsiniz Core Performance Boost bu açılır otomatik, XMP açın.

Evet yani o işlemci o kadar güç çekmiyor 75watt civarı çeker tam yükte. CPU Boost'u ellemeyin otomatik açıktır o farklı bir şeyi açıyor olabilirsiniz Core Performance Boost bu açılır otomatik, XMP açın.

CPU Boost dediğim şey XMP tuşunun yanında olan simge. Şu an sacede XMP açık. 10 dakikalık tekrar testi başlatıyorum.

Manuel OC mi yoksa Curve Optimizer ile mi yaptınız hız aşırtmayı? Yazmamışsınız göremedim

Bir ara denemiştim fakat şu an Curve Optimizer ile ilgili hiçbir şey yok PC'de. Format attıktan sonra tekrar yüklemedim.

Şu an testi yapıyor ekte gönderdiğim CPU simgesinin işareti kapattıktan sonra sıcaklık değerleri şu şekilde. @vurkan

Dosya Ekleri

• 20250109_201935.webp
    20250109_201935.webp
    330,5 KB · Görüntüleme: 58
  • multi2.webp
    multi2.webp
    175,6 KB · Görüntüleme: 45
Son düzenleyen: Moderatör:
CPU Boost dediğim şey XMP tuşunun yanında olan simge. Şu an sacede XMP açık. 10 dakikalık tekrar testi başlatıyorum.

Bir ara denemiştim fakat şu an Curve Optimizer ile ilgili hiçbir şey yok PC'de. Format attıktan sonra tekrar yüklemedim.

Bence hem R23 skoru yükselecek, hem de ısı ciddi düşecek. OC'ye yavaş yavaş başlayın birden bir şeyler yapınca hem performans düşebilir, hem ısı yükselebilir, açılmama durumları olabilir, donabilir vs. Co iyidir.

Bence hem R23 skoru yükselecek, hem de ısı ciddi düşecek. OC'ye yavaş yavaş başlayın birden bir şeyler yapınca hem performans düşebilir, hem ısı yükselebilir, açılmama durumları olabilir, donabilir vs. co iyidir.

Dediğim gibi hocam OC hakkında hiçbir fikrim yok @AceTeq hocamın birkaç kişiye daha yardım ettiğini gördüm. Bende yardım almak istedim.

Dediğim gibi hocam OC hakkında hiçbir fikrim yok @AceTeq hocamın birkaç kişiye daha yardım ettiğini gördüm. Bende yardım almak istedim.

CPU Boost açınca her durumda işlemciden yüksek performans alacağınız anlamına gelmez. Açmışsınız ama yüksek ısıdan dolayı frekans kısınca R23 10binli seviyelere düşmüş. Yani hem aşırı yüksek ısı oluşuyor, hem performans düşüyor. @AceTeq hoca ile halledersiniz :)

CPU Boost açınca her durumda işlemciden yüksek performans alacağınız anlamına gelmez. Açmışsınız ama yüksek ısıdan dolayı frekans kısınca R23 10binli seviyelere düşmüş. Yani hem aşırı yüksek ısı oluşuyor, hem performans düşüyor. @AceTeq hoca ile halledersiniz :)
Score 1k kadar düştü fakat sıcaklık 60 dereceyi geçmedi. Anakartıma dandik deyince sinirlendirdim sanırım biraz hocamı :) Mesajları görünce geri dönüş yapar sanırım. Müsait değil sanırım kendisi.

Dosya Ekleri

• multii2.webp
    multii2.webp
    42,8 KB · Görüntüleme: 60
  • multi2.webp
    multi2.webp
    175,6 KB · Görüntüleme: 53