Uzun süredir Android cihazlar kullanan birisi olarak, akıllı telefonlarda sevmediğim bazı şeyleri sizinle paylaşacağım.

1- Çentik

2017'den beri hayatımızda olan ve telefon dünyasındaki en kötü olay olabilir. Her zaman berbat trendleri yaratmada usta olan Apple'dan geliyor bu. Kısa bir süre sonra da sanki çok güzel bir şeymiş gibi, diğer firmalar takip etti bu olayı.

Çentiğe göre yapılmayan çoğu programı bozdu bu olay. Çoğu programda yan tarafta simsiyah bir alan görmeniz olası. Ayrıca telefonu yatay tutarsanız da çentik bölgesi genelde siyah kalıyor. Ben de soruyorum "Zaten simsiyah bir alan olacaksa ne anlamı var?" diye.

Ama iyi ki son zamanlarda çentikler iyice küçüldü ve gidici duruyorlar. Kamerayı telefonun ekranının arkasına koyan modeller bile var.

Başlıksız.webp
132972-1_large.webp

2- Kocaman kameralar

Telefonu düz bir yere koyduğunuzda, altında kaldıraç var gibi kalkmadığı günleri özlüyor musunuz? Şahsen ben özlüyorum. Firmalar "Kimde en büyük kamera var?" gibi bir yarışa girmişler gibi duruyor. Telefonun düz zeminde düz durması için kılıf lazım. Kılıf yoksa operasyon yaparak telefonunuzu masaya koyabilirsiniz. Bu da bence bayağı saçma bir trend.

oneplus-11-header5-scaled.webp

3- En boy oranı

Telefonlar 2017 döneminden sonra aşırı derecede uzamaya başladılar. Şimdi telefonların çoğu 18:9 ile 20:9 arası bir en boy oranında geliyor. Bu en boy oranının tek güzel yanı, Instagram'da gezerken daha fazla fotoğraf görmeniz. Onun dışında telefonda herhangi bir iş yapacaksanız, tüp gibi ekran bayağı kötü bir deneyim sunuyor. Gereksiz uzunluk nedeniyle taşıma zorluğu da cabası.

0 6p3KVX15kDj6ap1U.webp

4- Yatay ekran desteği

Benim gibi cihazları yatay ekran kullanmaya alışkın biriyseniz, tabletler haricinde mobilde yatay ekran deneyimi berbat. Çoğu zaman programları yatay ekranda kullanmak için ek program kullanmanız lazım. Öyle yaparsanız da çoğu programın kullanımı bayağı kötüleşiyor. Benim gibi dikey ekranda yazı yazmayı sevmeyen biriyseniz, sürekli dikey ile yatay arasında geçiş yapmanız olası.

360_F_520824468_D2BqSAwjrkLycycnSXCowaYg0c0w0Hf6.webp

Kapanış

Bunlar akıllı telefonlar hakkında sevmediğim bazı şeylerdi. Peki sizin de sevmediğiniz şeyler var mı? Ya da bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Belirtirseniz sevinirim. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Çentik olayi için herhangi bir olumlu veya olumsuz görüşüm yok ancak artık ön kameranın ekran altında olması gerektiği kanaatindeyim, Redmagic 9 Pro cihazında örneği mevcut.

Bir de büyük ekranı sevmiyorum, taşıması zor ve kullanımı pratik olmuyor. Artık telefon tutmaktan serçe parmağımın kemiği büküldü resmen. 😂

2- Kocaman kameralar

Telefonu düz bir yere koyduğunuzda, altında kaldıraç var gibi kalkmadığı günleri özlüyor musunuz? Şahsen ben özlüyorum. Firmalar "kimde en büyük kamera var?" gibi bir yarışa girmişler gibi duruyor. Telefonun düz zeminde düz durması için kılıf lazım. Kılıf yoksa operasyon yaparak telefonunuzu masaya koyabilirsiniz. Bu da bence bayağı saçma bir trend.
Büyük kamera lensleri ile ışığın kırılımına bağlı olarak dâhâ iyi sensör deneyimi amaçlanıyor, konuya koyduğun Oneplus 12'nin ait olduğu BBK grubu ise dediğin gibi bu işi çok çirkin yapıyorlar.
Yine benzeri kaba bir kamera tasarımını Honor 100 ve Vivo V30 gibi orta sınıf cihazlarda da görüyoruz ama olsun fiyat-performans dengesi iyi. 😂

Uzun süre 16:10 bir cihaz kullandığımdan, uzun en boy oranları içimi daraltmıyor desem yalan olur.
Ben yeniliklere son derece acik birisiyim ama YouTube gibi cok kullandigim platformlarda 20:9'un hala tam olarak odak noktasi olamamasi beni delirtiyor. 20:9 telefon aliyoruz, YouTube'da video izlerken hem 1920x1080 izliyoruz hem 16:9'dan oturu black bar goruyoruz. Sacmaligin daniskasi. Ekran govde oranini 20:9 video izlemedigin surece verimli kullanamiyorsun. Ustelik bu 20:9 gibi olcekler yeni de gelmedi, neredeyse 6-7 senedir piyasada yaygin.

Ben yeniliklere son derece acik birisiyim ama YouTube gibi cok kullandigim platformlarda 20:9'un hala tam olarak odak noktasi olamamasi beni delirtiyor. 20:9 telefon aliyoruz, YouTube'da video izlerken hem 1920x1080 izliyoruz hem 16:9'dan oturu Black bar goruyoruz. Sacmaligin daniskasi. Ekran govde oranini 20:9 video izlemedigin surece verimli kullanamiyorsun. Ustelik bu 20:9 gibi olcekler yeni de gelmedi, neredeyse 6-7 senedir piyasada yaygin.

İki standartın kapışması var burada. Genelde PC'de kullanılan standart 16:9, videoların çoğu da PC'de çekiliyor. Bu yüzden çoğu video 16:9 oluyor. Genelde telefonlarda veya kameralarda çekilen videolar daha uzun en boy oranına sahip oluyor.

İki standartın kapışması var burada. Genelde PC'de kullanılan standart 16:9, videoların çoğu da PC'de çekiliyor. Bu yüzden çoğu video 16:9 oluyor. Genelde telefonlarda veya kameralarda çekilen videolar, daha uzun en boy oranına sahip oluyor.
Iste ilk mesajimda bahsettigim gibi bir cozum gerekiyor. Ya YouTube icerisine boyle bir yapay zeka gelmeli ya da telefon ureticilerinin arayuzunde 16:9 to 20:9 gibi bir stretched ayari olmali.

En boy oranını tam anlayamadım ancak gerisine katılıyorum. Benim nedense en boy oranı çok yüksek olmayan, donanımsal tuşlara sahip olan ve çentiksiz telefonlar çok hoşuma gidiyor. S7 Edge gibi.

En boy oranı aşırı uzun olunca, telefonda programların kullandığı alan bayağı dar oluyor. Sosyal medya kullanırken kötü değil, ama başka şeyler yaparken pek rahat değil.

Mesela fotoğraf düzenlemekten örnek verilebilir. Çoğu programda ekranı üstten alttan kırptığından dolayı, yatay ekran deneyimini kötü yapması da cabası.

Annemin kullandığı A7 2018 cihaz var çentiksiz çok estetik duruyor. Çentik kadar saçma bir şey yok bence. Şahsen A21s kullanıyorum sol üstte siyah bir nokta duruyor. Onun yerine üst kısmın ekranından az bir kısım alın düzgün gözüksün.

Annemin kullandığı A7 2018 cihaz var çentiksiz çok estetik duruyor. Çentik kadar saçma bir şey yok bence. Şahsen A21s kullanıyorum sol üstte siyah bir nokta duruyor. Onun yerine üst kısmın ekranından az bir kısım alın düzgün gözüksün.
Sony tam olarak sizin istediginiz gibi bir tasarim kullaniyor :D

sony-xperia-1-v-1.webp