Mesela şu an ben 30'da kullanıyorum. Ama artık o eski bir değermiş demek istediğim artık önerilmiyor. Yerine daha başka bir değer lazımmış.
M-Die bu arada RAM'ler.
Eski sistem DDR4 olsa 29 ver önemli değil, tolere edilir, kullandığın işlemci önemli tabii, 30 düşük gibi geldi bana. TCL - tRP diğer değerler de önemli, 36 36 72 gibi mesela, Ayhan hocamın rehber konuyu yanlış anlamadıysam bu şekil olması gerekli. @Ayhan Dönmez.
RAM'i merdiven basamağı gibi düşünürsek;
tRCD = basamağı çıkma süresi.
TCL = merdiven basamağını bulma süresi gibi. Rehber konuyu ben yeni yeni çalışıyorum, terimleri tam ifade edemiyorum henüz, idare edin
Eski sistem DDR4 olsa 29 ver önemli değil, tolere edilir, kullandığın işlemci önemli tabii, 30 düşük gibi geldi bana. TCL - tRP diğer değerler de önemli, 36 36 72 gibi mesela, ayhan hocamın rehber konuyu yanlış anlamadıysam bu şekil olması gerekli. @Ayhan Dönmez.
Değil, adamla zaten yıllardır süregelen kavgamızın sebebi bu. M-die 38 verilmez, 10 oyundan 5'inde Drop sebebi. IMC tarafından aktif kullanılmadığından performans getirisi yok ama götürüsü çok. Testlerde hata vermiyor hiçbir şekilde. A-die harici 30-40 arası uygun değil.
AM5'te toplam kuralları geçerli değil, tRAS=tRC ya da tRAS=126 bırakılıyor. Genelde 80 kullanılır tRAS, 1:2 modda özellikle.
tRAS 38 dediğini düşündüm. 2 yıldır herkese 38 ayarlatan ve laftan anlamayan birisi var. Verdiğim 3 değerden birini seçin, 48 de aslında riskli. Frametime bozup bozmadığı izlenmesi lazım, tRAS AM5'te problem A-die harici. BZ videosunu izleyin.