Makaleler
2
Yer
Denizli
Mesela şu an ben 30'da kullanıyorum. Ama artık o eski bir değermiş demek istediğim artık önerilmiyor. Yerine daha başka bir değer lazımmış.
M-Die bu arada RAM'ler.

Eski sistem DDR4 olsa 29 ver önemli değil, tolere edilir, kullandığın işlemci önemli tabii, 30 düşük gibi geldi bana. TCL - tRP diğer değerler de önemli, 36 36 72 gibi mesela, Ayhan hocamın rehber konuyu yanlış anlamadıysam bu şekil olması gerekli.
@Ayhan Dönmez.

RAM'i merdiven basamağı gibi düşünürsek;
tRCD = basamağı çıkma süresi.
TCL = merdiven basamağını bulma süresi gibi. Rehber konuyu ben yeni yeni çalışıyorum, terimleri tam ifade edemiyorum henüz, idare edin :rofl:

Son düzenleyen: Moderatör:
Eski sistem DDR4 olsa 29 ver önemli değil, tolere edilir, kullandığın işlemci önemli tabii, 30 düşük gibi geldi bana. TCL - tRP diğer değerler de önemli, 36 36 72 gibi mesela, ayhan hocamın rehber konuyu yanlış anlamadıysam bu şekil olması gerekli. @Ayhan Dönmez.
Doğru işlemci Ryzen 5 7600X.
MSI B650 Tomahawk Wi-Fi.

38-38 76 değeri gibi olması yeterli mi hocam. O video içindeki 8 değeri de paket olarak mı ayarlayacağız.

Değil, adamla zaten yıllardır süregelen kavgamızın sebebi bu. M-die 38 verilmez, 10 oyundan 5'inde Drop sebebi. IMC tarafından aktif kullanılmadığından performans getirisi yok ama götürüsü çok. Testlerde hata vermiyor hiçbir şekilde. A-die harici 30-40 arası uygun değil.

AM5'te toplam kuralları geçerli değil, tRAS=tRC ya da tRAS=126 bırakılıyor. Genelde 80 kullanılır tRAS, 1:2 modda özellikle.

O zaman bu yazdığından dolayı hocam benim örneğin değerin yani 76'nın düşük olduğunu anlıyorum :thumbsup:

tRAS 38 dediğini düşündüm. 2 yıldır herkese 38 ayarlatan ve laftan anlamayan birisi var. :) Verdiğim 3 değerden birini seçin, 48 de aslında riskli. Frametime bozup bozmadığı izlenmesi lazım, tRAS AM5'te problem A-die harici. BZ videosunu izleyin.

126, 80 ya da 48. üçünden birini seçin, m-die problematik. Bz takip edin:

İlginç hocam. Benim RAM'lerin üstünde 30-36-36-76 yazıyor. 126 iyidir sanırım.
tRAS 126, tRC 60 m-die ile sonuçlar böyle.

tRAS 126, tRC 60 2. deneme.webp

Son düzenleyen: Moderatör: