Merhaba, birçok bilgisayarda ortaya çıkabilen fakat AMD ekran kartlı sistemlerde daha sık görülen bir sorundan bahsedeyim:
Micro Stuttering. Anlamı tam olarak drop olmayan ve frame time verilerinde görülebilen bir takılma sorunudur. Bazıları drop sorunu der bazıları frame time sorunu der vb.
RX 6600 sistemimi ilk satın aldığımda 3 ay sorunun kaynağını bulamadığım için yaptığım hiçbir işlem işe yaramamıştı, farklı farklı driverlar denememe rağmen ufak bir değişim bile yoktu. Oyunlarda anlam veremediğim dropa benzer düşüşler oluyordu ve bu düşüşler esnasında ekran kartının hız verileri dibi gösteriyordu. Bazen uzun süre olmazken bazen bir dakika boyunca art arda yaşatıp sinir ettiği oluyordu. Tekli oyuncularda bir noktaya kadar sabrederken online oyunlarda çileden çıkartır. Eskiden yapmış olduğum bu testti adrenalin driver ile gerçekleştirmiştim, bazı oyunlarda drop olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Bu sorun yüzünden yarın bilgisayar alsam bırakın ekran kartını, işlemciyi bile AMD satın almam. Bu markadan cidden soğudum, sistemden soğudum mu? Eh, sorunu çözdüğüm için pek değil.
Bir gün şansen Blender kullanmak için Adrenalin'i bırakıp Pro driver serisine geçince sorunun çözüldüğünü gördüm. Peki nedir bu Pro driver? Bu driverlar mühendislik ve tasarım uygulamaları için optimizasyona sahip driver türüdür, ancak oyunlarda da fena çalışmazlar. Pro driverlar nadiren güncelleme alır, bu yüzden otomatik güncelleme dahi koymaya gerek görmemişler. Dolayısıyla Adrenalin'e son gelen AMD teknolojileri birkaç ay gecikmeli gelecektir. Ancak bu driver türü size stabillik sunar, o yüzden kafaya takmamanızda fayda var.
Otomatik driver bulucuyu indirin ve çalıştırın. Karşınıza bu ekran gelecek: Adrenalin sürümünün yazdığı satıra tıkladığınızda aşağıda resimde görünen iki seçenek çıkar. Pro ile başlayan seçeneğin üstüne tıklayın ve ileri deyin. Devamı normal sürücü indirme ile aynı. Bu kadar.
www.technopat.net
Peki bu driver gerçekten sorunu çözüyor mu? Ben bu yöntemi bulduktan sonra 1 yıla yakın bir süredir forumlarda, AMD donanımla benzer sorun yaşayan insanlara bunu yapmalarını önerdim, çoğundan olumlu dönüşler aldım. İşe yaramayanlar da oldu elbette ne yazık ki ancak bu yöntem denemeye değer.