Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. En son dün Arch Linux'u güncellemiştim. Sonra ise saçma bir şekilde Firefox durmadan çökmeye başlamıştı. (Firefox 128.0 yüklü)

İlk başta sorunun ne olduğunu anlayamamıştım, o yüzden geçici olarak Microsoft Edge ile takılıyordum. Fakat sonradan Arch Linux forumlarında sorunun sebebi paylaşıldı. Konu linki:

Sorunun sebebinin egl-wayland paketine yeni gelen 2:1.1.14-1 güncellemesinden kaynaklı olduğu söylenmiş. Ben de hemen denemek için Terminal'i açtım ve sudo su komutu ile root olduktan sonra pacman -U https://archive.archlinux.org/packages/e/egl-wayland/egl-wayland-2%3A1.1.13-2-x86_64.pkg.tar.zst komutu ile egl-wayland paketinin sürümünü bir önceki sürüm olan 2:1.1.13-2 sürümüne düşürdüm. Sonra ise bilgisayarı yeniden başlattım.

Sonuç ne oldu? Sorun tamamen çözüldü. Artık Firefox çökmüyor. Yani Arch Linux'ta Wayland ile Firefox kullanıyorsanız şu an için egl-wayland güncellemesini yapmayın. Özellikle de NVIDIA kart kullanıcıları için bunu söylüyorum. Ben NVIDIA kart kullanıyorum ve 555.58.02 sürücüsü yüklü. AMD ve Intel GPU'larda durum nedir bilmiyorum, o yüzden siz eğer AMD veya Intel GPU ile egl-wayland güncellemesi sonrası Firefox'ta çökme sorunu yaşıyorsanız belirtmenizi rica ediyorum.

Hata Explicit Sync güncellemesiyle alakalıymış. Mozilla veya Nvidia Wayland ile ilgili bir API'yi yanlış uyguladı büyük ihtimalle.

Firefox tarayıcılarını şimdilik "MOZ_ENABLE_WAYLAND=0" bayrağı ile Xwayland kullanmaya zorlayabilirsiniz geçici çözüm olarak.

Hata Explicit Sync güncellemesiyle alakalıymış. Mozilla veya Nvidia Wayland ile ilgili bir API'yi yanlış uyguladı büyük ihtimalle.

Firefox tarayıcılarını şimdilik "MOZ_ENABLE_WAYLAND=0" bayrağı ile Xwayland kullanmaya zorlayabilirsiniz geçici çözüm olarak.

Ben direkt egl-wayland sürümünü bir önceki sürüme düşürdüm, sorun çözüldü.

Bu direkt Firefox'un suçu. Geliştiriciler motorda objeleri Explicit Sync ile nasıl senkronize edebileceğini bilmiyor dolayısıyla Thunderbird'de çöküyor. Muhtemelen sonraki sürümlerde düzeltecekler.

Bu hata bende gerçekleşmedi. Wayland'da harici ekran kartını kullanmaya zorlasam bile Firefox'ı çökertemedim.