Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar, Arch Linux'ta RTX açık bir şekilde Control oyununu oynadım.

Sistemim şu şekilde:
  • AMD Ryzen 5 3600
  • MSI B450 Tomahawk MAX (3I sürüm BIOS yüklü)
  • GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18 Dual Rank bellek kiti (Hynix CJR)
  • MSI GTX 1660 Super Gaming X (Arch Linux altında NVIDIA 555.58.02 sürücüsü yüklü)
Çekirdek olarak klasik Linux çekirdeğini kullanıyorum.

Olaya hemen başlayalım. Arch Linux kurulumumu Kioxia Exceria 480 GB SSD'ye geçirdikten sonra bir oyun denemek istedim. Bunun için de Steam yerine Epic, GOG veya farklı bir platformdaki oyunları oynamak mümkün mü deyip Heroic Games Launcher yükledim.

Sonra ise Heroic üzerinden Control'ü yüklemeye karar verdim. Control'ün GOG sürümünü yüklemeye başladım. O esnada Heroic ayarlarından Wine GE'nin en güncel sürümünü de yükledim.

Oyun indi, oyunu Wine GE kullanacak şekilde ayarladım ve çalıştırdım. Direkt sorunsuz bir şekilde çalıştı, üstelik Wayland ile :)

İlk resim:

arch linux'ta control wayland ile çalışıyor.webp

İlk etapta oyunu RTX kapalı bir şekilde (standart High ayarlarda) açtım, çünkü GTX bir ekran kartı kullanıyorum. Fakat sonra Pacman ile MangoHud yükledim ve sonra Heroic'in oyun ayarlarından MangoHud'ı aktif hale getirdim.

Sonra ise Ray Tracing'i orta ayarlarda açtım ve sonuç:

arch linux control rtx açık.webp

Evet, ekran kartım RTX kart olmamasına rağmen ve oyunu Arch Linux üzerinde VKD3D ile çalıştırmama rağmen Ray Tracing açılabiliyor. Tabii kartımın ayrık Ray Tracing çekirdekleri olmadığı için 25-30 FPS veriyor :) Fakat yine de ekran görüntüsü almak için epey ideal.

Arch Linux'ta çalışan RTX açık Control'den aldığım birkaç ekran görüntüsü:

2024-08-23_00-27-22.webp

2024-08-23_00-32-49.webp

2024-08-23_00-35-00.webp

2024-08-23_00-37-20.webp

2024-08-23_00-37-45.webp

2024-08-23_00-37-51.webp

Önceki konumda da Arch Linux'ta LEGO Star Wars: The Skywalker Saga oynadığımı aktarmıştım:

Yani Linux'ta oyun oynanmaz diye bir şey yoktur, bal gibi de oynanır.

Son düzenleme:
25-30 FPS veriyor :) Fakat yine de ekran görüntüsü almak için epey ideal.
Vay be. Eskiden 25-30 fps standarttı şimdi ekran görüntüsü için ideal deniyor. Monitör gerçekten 30HZ olabildiği sürece 30 fps aslında o kadar da kötü değil. Fakat monitörler genelde 48HZ altını göremiyor.
Nedenini bilmiyorum ama muhtemelen flicker olmasın diyedir.(Tamamen tahmin, hiçbir kaynağı yok.)

Vay be. Eskiden 25-30 fps standarttı şimdi ekran görüntüsü için ideal deniyor. Monitör gerçekten 30HZ olabildiği sürece 30 fps aslında o kadar da kötü değil. Fakat monitörler genelde 48HZ altını göremiyor.
Nedenini bilmiyorum ama muhtemelen flicker olmasın diyedir.(Tamamen tahmin, hiçbir kaynağı yok.)
Dediğiniz doğru. Bundan 15 yıl önce @Recep Baltaş'ın CHIP'te çalışırken yaptığı bir laptop incelemesi vardı. Samsung R522'yi incelemişti. Bilgisayar Crysis 1'i 1024x768 çözünürlük ve yüksek ayarlarda 25 FPS ile oynatabiliyordu ve Recep abimiz buna "pürüzsüz bir oyun keyfi" demişti :D Çünkü o zamanlar 144 FPS gibi değerler görmek hayal bile değildi. Sadece çok az grafikli ve daha rekabetçi oyunlarda 100 FPS'in üstüne çıkılabiliyordu.

Şimdi 60 FPS bile benim için pek kurtarmıyor, özellikle de Online oyunlarda. Hikayeli oyunlarda hala 60 FPS'i kabul ederim. Hatta Cyberpunk 2077'yi yine Arch Linux'ta 1080p Ultra ayarlarda 40 FPS ile oynayabiliyorum ve her ne kadar ağırlığı hissetirse de bence çok da kötü değil. Ama eskisi gibi 25 FPS'in pürüzsüz bir oyun keyfi olması gibi bir durum söz konusu bile olamaz.

Dediğiniz doğru. Bundan 15 yıl önce @Recep Baltaş'ın CHIP'te çalışırken yaptığı bir laptop incelemesi vardı. Samsung R522'yi incelemişti. Bilgisayar Crysis 1'i 1024x768 çözünürlük ve yüksek ayarlarda 25 FPS ile oynatabiliyordu ve Recep abimiz buna "pürüzsüz bir oyun keyfi" demişti :D Çünkü o zamanlar 144 FPS gibi değerler görmek hayal bile değildi. Sadece çok az grafikli ve daha rekabetçi oyunlarda 100 FPS'in üstüne çıkılabiliyordu.

Şimdi 60 FPS bile benim için pek kurtarmıyor, özellikle de Online oyunlarda. Hikayeli oyunlarda hala 60 FPS'i kabul ederim. Hatta Cyberpunk 2077'yi yine Arch Linux'ta 1080p Ultra ayarlarda 40 FPS ile oynayabiliyorum ve her ne kadar ağırlığı hissetirse de bence çok da kötü değil. Ama eskisi gibi 25 FPS'in pürüzsüz bir oyun keyfi olması gibi bir durum söz konusu bile olamaz.
Benim için freesync aralığında olması yeterli.
Bu arada 1660S Windows RT testlerine baktım. Arada çeviri katmanı olmasına rağmen Windows ile neredeyse aynı performansı vermesi inanılmaz.