Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Bildiğiniz gibi farklı Linux dağıtımlarında farklı paket yöneticileri bulunuyor. Fakat buna ek olarak bazı evrensel sistemler de mevcut. Bunlar arasında Snapd ve Flatpak gibi seçenekler mevcut.

Snapd, Canonical tarafından geliştirilmiş bir sistem ve Ubuntu ile varsayılan olarak yüklü geliyor. Fakat diğer dağıtımlarda Snapd yüklü gelmiyor.

Peki Arch Linux'ta Snapd kullanılabiliyor mu? Eğer kullanılabiliyorsa kurup kullanmaya değer mi? Yoksa Flatpak yeterli mi?

Merhaba arkadaşlar. Bildiğiniz gibi farklı Linux dağıtımlarında farklı paket yöneticileri bulunuyor. Fakat buna ek olarak bazı evrensel sistemler de mevcut. Bunlar arasında Snapd ve Flatpak gibi seçenekler mevcut.

Snapd, Canonical tarafından geliştirilmiş bir sistem ve Ubuntu ile varsayılan olarak yüklü geliyor. Fakat diğer dağıtımlarda Snapd yüklü gelmiyor.

Peki Arch Linux'ta Snapd kullanılabiliyor mu? Eğer kullanılabiliyorsa kurup kullanmaya değer mi? Yoksa Flatpak yeterli mi?
Flat ve AUR çoğu koşulda yetiyor ama şahsen ben çoğunluğun aksine snap severim, resmi yönergeyi takip ederek kurabilirsiniz.

Kurulum detaylarına bakabilirsin, resmi sitesinde yer alıyor.

Snap kullanmak istiyorsan Ubuntu kullanirsin. Zaten Flatpak + AUR snapden cok daha kapsamli. Kurmak ile ugrasmaya bile degmez, oyle sadece snap ile paketlenmis garip bir yazilim kullanmiyorsan.

Aradığım cevap buydu :) Snap zaten Ubuntu kullanıcıları tarafından da nefret ediliyor. Canonical bir ara Firefox'u standart DEB paketi yerine Snap paketi olarak dağıtmaya başlayınca topa tutulmuştu:
Bir de gidip Arch'a mı kuracağım bu sistemi? Yok, ben almayayım.
Evet, kurulabiliyor ve kullanımı neredeyse sorunsuz; ancak Flatpak depoları daha geniş ve tercih ediliyor.
Zaten kurmayacağım. Sadece Flatpak ve Yay kurulu. Flatpak'ten de hiçbir uygulama kurmadım henüz, sadece Flatpak'in kendisi kurulu.

Canonical bir ara Firefox'u standart DEB paketi yerine Snap paketi olarak dağıtmaya başlayınca topa tutulmuştu:
Bunun sebebi Ubuntu'nun kendisinin Debian soyundan gelmesini reddetmesiydi. Yoksa Snap kötü değil, bazı uygulamalar için iyi bir izolasyon katmanı.
(Not: Burada bahsettiğim olay Ubuntu'nun Debian paketlerinin kurulmasını zorlaştırmasıydı.)
Bir de gidip Arch'a mı kuracağım bu sistemi? Yok, ben almayayım.
Hocam herkesin kendi tercihi de soru size ait değil mi? Yani bu soruyu sorduğunuza göre kurmak istersiniz diye düşünmüştüm.