Aynı şekilde sizinle aynı durumdayım belki çok daha ağır. 10. kattaki evin balkon kapısını açamıyorum hırsız girer diye. Yeri geliyor 1 kilometre geri yürüyüp kapıyı kontrol ettiğim oluyor. Her şeyi sürekli kontrol ediyorum. Günlük yaşamıma engel değil fakat elbette zararları var. Aynı sizin gibi ilerideki mesleğimi etkilememesi açısından doktorada gidemiyorum.Hocam asıl sıkıntı ben böyle bir doktora gidemem, askerde kalmak istiyorum ona engel olur, bunun için yapabileceğim başka bir şey var mıdır, düşünmeyi bırakamıyorum.
Detaylar
Kim cevapladı?Sanırsam özel psikologlarda bu tür sorunlar olmuyor, ben de aynı şüpheyle gitmek istememiştim fakat böyle bir durum olmadığını belirtmişlerdi.Aynı şekilde sizinle aynı durumdayım belki çok daha ağır. 10. kattaki evin balkon kapısını açamıyorum hırsız girer diye. Yeri geliyor 1 kilometre geri yürüyüp kapıyı kontrol ettiğim oluyor. Her şeyi sürekli kontrol ediyorum. Günlük yaşamıma engel değil fakat elbette zararları var. Aynı sizin gibi ilerideki mesleğimi etkilememesi açısından doktorada gidemiyorum.
Ghasty
Uzman
Herkesin dedigi gibi burada kesinlikle tanı konulamaz, fakat 21 yasinda daha yeni OCD hastaligimi torpulemis biri olarak, eger "hastalik" seviyesinde degilsen doktora falan gitmene gerek yok. Zaten psikiyatriye gitsen 5 dk'da ilac yazip gonderecek. Gerçekten destek istiyorsan klinik psikologa yonelmelisin. Fakat emin ol, bu hastaliktan cok cekmis biri olarak, kesinlikle kendi kendine atlatabilirsin.
OCD ataklari en cok bos oldugunda, canin sıkıldıgında ortaya cikiyor. Canını sıkmamaya calis, birseylerle ilgilen. Ayrica bunlari dusunmenin mantiktan cok uzak oldugunu hatirla surekli, mantikli biri olmaya calis. Benim kompulsif dusuncelerim daha cok mukemmelliyetcilik/rutinler yonundeydi, diger bircok kisi gibi evi falan dusunmezdim pek.
Hayat bunlari dusunmek icin cok kisa ayrica, sen temkinli olduktan sonra, kapiyi kitledikten sonra, gerisini birak. Elinde olmayan hiçbir şey uzerine dusunme bu hayatta. Dindar degilim ama tevekkul kavrami dogru bu konuda.
OCD ataklari en cok bos oldugunda, canin sıkıldıgında ortaya cikiyor. Canını sıkmamaya calis, birseylerle ilgilen. Ayrica bunlari dusunmenin mantiktan cok uzak oldugunu hatirla surekli, mantikli biri olmaya calis. Benim kompulsif dusuncelerim daha cok mukemmelliyetcilik/rutinler yonundeydi, diger bircok kisi gibi evi falan dusunmezdim pek.
Hayat bunlari dusunmek icin cok kisa ayrica, sen temkinli olduktan sonra, kapiyi kitledikten sonra, gerisini birak. Elinde olmayan hiçbir şey uzerine dusunme bu hayatta. Dindar degilim ama tevekkul kavrami dogru bu konuda.
Özel psikologların sadece para tuzağı olduğunu düşünüyorum. Genel olarak psikologların pek işe yaramadığını düşünüyorum. Psikiyatristler üzerinden tedavi almakta söylediğim sorunu oluşturuyor.Sanırsam özel psikologlarda bu tür sorunlar olmuyor, ben de aynı şüpheyle gitmek istememiştim fakat böyle bir durum olmadığını belirtmişlerdi.
Art The Clown
Üstün
Aynı şeyleri yaşıyordum birkaç ilaç yardımı ile baya yol kat ettim yine kaygılarım oluyor ama bu denli değil ilaç ismi vermeyeceğim çünkü doktor değilim doktorun farklı bir ilaç ile çözmek ister belki.
Ghasty
Uzman
iyi bir psikolog bir can kurtarabilir. Bakınız; Alper HasanoğluÖzel psikologların sadece para tuzağı olduğunu düşünüyorum. Genel olarak psikologların pek işe yaramadığını düşünüyorum. Psikiyatristler üzerinden tedavi almakta söylediğim sorunu oluşturuyor.
Cranxiel
Yetkin
- Makaleler
- 5
Hastalık olma ihtimali zayıf ve herhangi bir nörolojik hastalık durumuna benzemiyor bu yüzden kontrol edebilme ihtimalin var. Gündelik kaygılar adı altında toplayabiliriz şu anlık durumu fakat asla ama asla hastalık diyemeyiz. Bu durumun hastalığa dönüşmesini engellemek size kalmış.Yaklaşık 15 yaşından beri sürekli yaptığım bir şeyden sonraki gün ve akşam aklıma onu takıp yaptığım şeyden emin olamıyorum. Çalışmaya başladığımda, misal dükkanı kilitlediğimde ya kilitlemediysem, kilitlemedim gibi düşünceler beni yiyip bitiriyor. Şimdi de ailemin evine döndüm. Diğer yaşadığım evin her şeyini kontrol edip çıktım, kilitledim vs. fakat şu anda da ya hırsız girerse, kapıyı kilitlememişsem, evde bir şey olursa gibi düşünceler beni rahatsız ediyor. Bu bir rahatsızlık mı, öyleyse ne yapmalıyım?
Yapmanız gereken bu tür yaptım mı yapmadım mı gibi düşüncelere kapıldığınızda "yapmışımdır" diyip kendinizden emin olmanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse ben de bazen bu durumu yaşıyorum birkaç dakika sonra en son yapmışımdır diyip geçiyorum ve bunun herhangi bir zararı yoktur. Eğer bu yöntemi kullanmakta sorun yaşayıp durum devam ediyorsa hastalığa dönüşme ihtimali yükselir. Ayrıca sadece obsesif kompulsif bozukluk değil türlü türlü psikolojik rahatsızlık bulunuyor. Hangisi olursa olsun yapman gereken öz benliğini etkili kullanmak yoksa ilaçlar falan psikolojik rahatsızlıkların çoğu için hikaye.
loomknal
Uzman
Yaklaşık 15 yaşından beri sürekli yaptığım bir şeyden sonraki gün ve akşam aklıma onu takıp yaptığım şeyden emin olamıyorum. Çalışmaya başladığımda, misal dükkanı kilitlediğimde ya kilitlemediysem, kilitlemedim gibi düşünceler beni yiyip bitiriyor. Şimdi de ailemin evine döndüm. Diğer yaşadığım evin her şeyini kontrol edip çıktım, kilitledim vs. fakat şu anda da ya hırsız girerse, kapıyı kilitlememişsem, evde bir şey olursa gibi düşünceler beni rahatsız ediyor. Bu bir rahatsızlık mı, öyleyse ne yapmalıyım?
Selam dostum iyi sosyaller, aşırı takıntı OKB'ye yol açmakta ve günlük hayatın konforunu bozmakta ileri seviyeye taşındığında tedaviyi çok zorlaştıracak bir seviyeye gelmekte. İnternette gördüğün Türkiye'de psikiyatriye gitmek videoları tamamen sahtedir hiçbir hekim öyle değildir, en çok uğraştıkları şey sana yardımcı olmaya çalışmaktır. 3 senedir OKB obsesif kompulsif bozukluk tanım var. Tedavinin başında 0 en düşük 100 en yüksek diyebilecek olursak benim durumum bence 140 falandı ve şu aralar 5-6 diyebilirim bu çizelgeye göre. Mutlaka bir psikiyatriye görünmelisin. Şimdiden çok geçmiş olsun.
Not: Kendime bir düşünce edindim "umursamamak" bazen bu umursamamak kuralını bile umursamıyorum. Hiçbir şeyi kafana takma hayatın akışına bak.
Bazıları gerçekten öyle ama işinde iyi olan biriyse durumu düzeltebiliyor. Uzun zamandır aşamadığım takıntılarımın birinden psikoloğa giderek kurtulmuştum.Özel psikologların sadece para tuzağı olduğunu düşünüyorum. Genel olarak psikologların pek işe yaramadığını düşünüyorum. Psikiyatristler üzerinden tedavi almakta söylediğim sorunu oluşturuyor.