Thanos

Üstün
Bu sene mezuna bırakıyorum, seneye kesin gireceğimden bir sorum olacak. Bilgisayar Mühendisliği bölümünde haftalık kaç saat ders görülüyor ya da kaç gün ders görülüyor? Bunu soruyorum çünkü üniversitede çalışmam gerekiyor. Elimde yüzme hocalığı için yardımcı antrenörlük belgesi var. Diğer ay, nasip olursa seneye kadar birikim yapıp ayrı eve çıkmak istiyorum.

@SF26 bu konularda bilgili olduğunuzdan size sormak istiyorum.

Son düzenleme:
Bu sene mezuna bırakıyorum, seneye kesin gireceğimden bir sorum olacak. Bilgisayar Mühendisliği bölümünde haftalık kaç saat ders görülüyor ya da kaç gün ders görülüyor? Bunu soruyorum çünkü üniversitede çalışmam gerekiyor. Elimde yüzme hocalığı için yardımcı antrenörlük belgesi var. Diğer ay, nasip olursa seneye kadar birikim yapıp ayrı eve çıkmak istiyorum.

@SF26 bu konularda bilgili olduğunuzdan size sormak istiyorum.
Bilgisayar mühendisi değilim ki ben.
Üniversitelerin ders programlarına bak, sitelerinde vardır belki.

Okuldan okula, sınıftan sınıfa değişir. Tahminimce çoğu yerde ilk yılda haftada 4-5 gün, son yılda haftada 2-3 gün ders görülüyor. Sıkıştırıp üstten ders alırsanız son yıl haftada 1 güne düşürebilirsiniz. Hatta az daha zorlarsanız ve biraz şanslıysanız 2-3 haftada 1 gün bile olabilir.

Dersler yeterince dağınık olduğu için tabiri caizse tüm gününüz gider. Atıyorum 1. sınıfta öğleden önce 3 saatlik, öğleden sonra 3 saatlik dersiniz vardır. Aradaki 1 saatlik boşlukta yemek yiyorsunuz. Sırf okula 7 saat gidiyor. Okula gidip gelmeniz 1-2 saat sürüyor desek daha da beter.

Kaldı ki bu iyi senaryo. Bazen ders arası 2 saat oluyor. Bazen hiç ara olmuyor, üst üste 8 saat derse giriyorsunuz. Bizim son yıl öyleydi. Tek gün, 10.30-18.20 arası 3+3+2 saat ders. Tabii hocalar 3 saatin tamamını işlemiyor, ama yine de yorucu oluyor.

İkinci yılda 3, 3+2, 3+2, 3+3+2, 3+2 şeklindeymiş. Tüm dersler uzaktandı. 2'lerden biri normalde de uzaktandı, ya yoklama almıyor ya da dersi dinleyip dinlemediğinize bakmıyordu. Ama başka bir tane 2 saatlik olan dünyanın en boş derslerinden biri olmasına rağmen 5 saatlik dersten daha fazla uğraştırdı. Tüm yıl uzaktan olduğu için benim için çok dert değildi ama okula gidipse 8.30-11.20 arası ders görüp 14.30-16.20 arasında olacak dersi beklemek koyardı.

Lise gibi haftalık 40 saat görür müyüz?
40 olması imkansız.

Okuldan okula, sınıftan sınıfa değişir. Tahminimce çoğu yerde ilk yılda haftada 4-5 gün, son yılda haftada 2-3 gün ders görülüyor. Sıkıştırıp üstten ders alırsanız son yıl haftada 1 güne düşürebilirsiniz. Hatta az daha zorlarsanız ve biraz şanslıysanız 2-3 haftada 1 gün bile olabilir.

Dersler yeterince dağınık olduğu için tabiri caizse tüm gününüz gider. Atıyorum 1. sınıfta öğleden önce 3 saatlik, öğleden sonra 3 saatlik dersiniz vardır. Aradaki 1 saatlik boşlukta yemek yiyorsunuz. Sırf okula 7 saat gidiyor. Okula gidip gelmeniz 1-2 saat sürüyor desek daha da beter.

Kaldı ki bu iyi senaryo. Bazen ders arası 2 saat oluyor. Bazen hiç ara olmuyor, üst üste 8 saat derse giriyorsunuz. Bizim son yıl öyleydi. Tek gün, 10.30-18.20 arası 3+3+2 saat ders. Tabii hocalar 3 saatin tamamını işlemiyor, ama yine de yorucu oluyor.

İkinci yılda 3, 3+2, 3+2, 3+3+2, 3+2 şeklindeymiş. Tüm dersler uzaktandı. 2'lerden biri normalde de uzaktandı, ya yoklama almıyor ya da dersi dinleyip dinlemediğinize bakmıyordu. Ama başka bir tane 2 saatlik olan dünyanın en boş derslerinden biri olmasına rağmen 5
saatlik dersten daha fazla uğraştırdı. Tüm yıl uzaktan olduğu için benim için çok dert değildi ama okula gidipse 8.30-11.20 arası ders görüp 14.30-16.20 arasında olacak dersi beklemek koyardı.

40 olması imkansız.
Bu senaryoda yüzme hocalığı yapmak pek kolay görünmüyor, ama bir şekil halledilir. Akşamları üniversitesi çıkışı kulüplere gidebilirim. Benim için çok yoğun bir süreç olur ama gülü seven dikenine katlanır.

Örnek ders planı. 1. sınıfta 21-22 saatlik ders var. Bunlar kolay olsun diye inkılap dersini son yıllara koymuş mesela. Biz 2 ve 3. sınıfta birer ikişer seçmeli fazla alıp son yıla seçmeli bırakmamıştık. O sayede azalmıştı.

Okula, duruma göre değişmekle beraber İngilizce, edebiyat, inkılap gibi dersler için muafiyet ya da ne deniyorsa sınavı yapılıp derse girilmeyebiliyor.

Yerinizde olsam bilgisayar bölümü felan okumam hem artık yapay zeka yüzünden işler değişti hemde bu sene yks tarihinde ilk defa sınava 600 bin küsür kişi daha az girecek. İnsanların beklentileri artık değişti. Özellikle geçen sene bilgisayar bölümlerinden tıp ve hukuk alanlarına çok geçiş oldu. Bilgisayar bölümlerinde artık kazanç asgari ücret düzeyinde ve işsizlik oranları almış başını gidiyor..