Elimde Gigabyte B650M Gaming WI-FI6e anakart var. Sistem açılırken fanlar kapanıyor ve yeniden açılışta 2 tanesi dönmüyor. Ben de Gigabyte destek üzerinden bu konuyu açıklayarak yardım talep ettim. Sorun çözümü için CMOS sıfırlayıp deneyin demişler. Ben de bugün CMOS pinlerine 5 saniye tornavida ile dokunarak sıfırlama yaptım. Sıfırlanıp sıfırlanmadığını anlamadım bile. Sistem güçten tamamen kesilmeli mi, yoksa PSU bağlantısı varken mi bu işlem yapılmalı?
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Nasıl basit değil anlatır mısınız PC'yi fişten çekip BIOS pilini çekince sıfırlanıyor en garanti en kestirme kısa yol 2 dk bile sürmüyor. Ayrıca bu UEFI BIOS'lu sistemlerde pil çıkarınca sıfırlanmaz bilgisine nereden ulaştınız.
Temelden gidelim:
CMOS ve BIOS farklı şeyler, CMOS bir parçadır, BIOS ise bir yazılım. Bu yüzden CMOS PIN'i'ya da pili denir.
UEFI BIOS ise normal BIOS'ların gelişmiş halidir temelde fark yoktur. UEFI anakartlar için pil önerilmez sebebi: Akım varsa sıkıntı yaratması, 10-15 dk gibi süreler beklemek gerekmesi, pili çıkarmak için parça çıkar tak yapmak gerekir ve bazı durumlarda garanti dışı kalabilir parçalar.
2 dakikadan fazla sürer bu işlemler, bu bilgilere birçok forum ve anakart sayfalarından hatta GPT (AI) bile söylüyor.
Sorularınıza cevap verdiğimi düşünüyorum ve lütfen noktalama işaretlerine dikkat edelim.
Peki CMOS resetlerken pinlere dokunarak yapmıyor muyuz hocam? Yanlış yaptığım bir şey mi var kaç saniye yapmam lazım?
Birkaç saniye yani 20 saniye kadar pinleri birbirine temas ettirmek bir tornavida yardımı ile yapmanız yeterli olur fazlasına gerek yok. Sıfırladıktan önce ve sonra birkaç defa güç tuşuna basın ve öyle sistemi başlatın.
Rav3nnd 10
Deneyimli
- Makaleler
- 4
Tamamen güç kesilmesi daha doğrudur çünkü kasa içinde elektrik akımı varken bu işlemi yapmak parçalara zarar verebilir. Gigabyte kapatılarak yapılmasını öneriyor bizim gibi.
UEFI BIOS’larda pil çıkarmak işe yaramaz (bazı istisnai durumlarda işe yarar, fakat CMOS reset kesin yöntemdir) ve CMOS reset bu kadar basit bir işlem değildir.PC'yi fişten çekip BIOS pilini çıkarın 5 dakika sonra geriye takın bitti gitti.
Son düzenleyen: Moderatör:
abdullah erçoban
Çalışkan
Tamamen güç kesilmesi daha doğrudur çünkü kasa içinde elektrik akımı varken bu işlemi yapmak parçalara zarar verebilir.
Gigabyte kapatılarak yapılmasını öneriyor bizim gibi.
UEFI BIOS'lar da pil çıkarmak işe yaramaz ve CMOS reset bu kadar basit bir işlem değil.
Nasıl “basit” değil, anlatır mısınız? PC’yi fişten çekip BIOS pilini çıkarınca sıfırlanıyor; en garanti, en kestirme, kısa yol bu. 2 dakika bile sürmüyor. Ayrıca “UEFI BIOS’lu sistemlerde pil çıkarınca sıfırlanmaz” bilgisine nereden ulaştınız?
Son düzenleyen: Moderatör:
Peki CMOS resetlerken pinlere dokunarak yapmıyor muyuz hocam? Yanlış yaptığım bir şey mi var kaç saniye yapmam lazım?Tamamen güç kesilmesi daha doğrudur çünkü kasa içinde elektrik akımı varken bu işlemi yapmak parçalara zarar verebilir. Gigabyte kapatılarak yapılmasını öneriyor bizim gibi.
UEFI BIOS’larda pil çıkarmak işe yaramaz (bazı istisnai durumlarda işe yarar, fakat CMOS reset kesin yöntemdir) ve CMOS reset bu kadar basit bir işlem değildir.
- Makaleler
- 14
Güncel donanımlarda CMOS pilini çıkarmak yeterli olmayabiliyor.Nasıl “basit” değil, anlatır mısınız? PC’yi fişten çekip BIOS pilini çıkarınca sıfırlanıyor; en garanti, en kestirme, kısa yol bu. 2 dakika bile sürmüyor. Ayrıca “UEFI BIOS’lu sistemlerde pil çıkarınca sıfırlanmaz” bilgisine nereden ulaştınız?
Rav3nnd 10
Deneyimli
- Makaleler
- 4
Nasıl basit değil anlatır mısınız PC'yi fişten çekip BIOS pilini çekince sıfırlanıyor en garanti en kestirme kısa yol 2 dk bile sürmüyor. Ayrıca bu UEFI BIOS'lu sistemlerde pil çıkarınca sıfırlanmaz bilgisine nereden ulaştınız.
Temelden gidelim:
CMOS ve BIOS farklı şeyler, CMOS bir parçadır, BIOS ise bir yazılım. Bu yüzden CMOS PIN'i'ya da pili denir.
UEFI BIOS ise normal BIOS'ların gelişmiş halidir temelde fark yoktur. UEFI anakartlar için pil önerilmez sebebi: Akım varsa sıkıntı yaratması, 10-15 dk gibi süreler beklemek gerekmesi, pili çıkarmak için parça çıkar tak yapmak gerekir ve bazı durumlarda garanti dışı kalabilir parçalar.
2 dakikadan fazla sürer bu işlemler, bu bilgilere birçok forum ve anakart sayfalarından hatta GPT (AI) bile söylüyor.
Sorularınıza cevap verdiğimi düşünüyorum ve lütfen noktalama işaretlerine dikkat edelim.
Peki CMOS resetlerken pinlere dokunarak yapmıyor muyuz hocam? Yanlış yaptığım bir şey mi var kaç saniye yapmam lazım?
Birkaç saniye yani 20 saniye kadar pinleri birbirine temas ettirmek bir tornavida yardımı ile yapmanız yeterli olur fazlasına gerek yok. Sıfırladıktan önce ve sonra birkaç defa güç tuşuna basın ve öyle sistemi başlatın.
abdullah erçoban
Çalışkan
Güncel donanımlarda CMOS pilini çıkarmak yeterli olmayabiliyor.
Arkadaşın anakartı ve pek çok anakart için yeterli olabiliyor
Siz benim dedigimi bir dener misiniz?
- Makaleler
- 1
Elimde Gigabyte B650M Gaming WI-FI6e anakart var. Sistem açılırken fanlar kapanıyor ve yeniden açılışta 2 tanesi dönmüyor. Ben de Gigabyte destek üzerinden bu konuyu açıklayarak yardım talep ettim. Sorun çözümü için CMOS sıfırlayıp deneyin demişler. Ben de bugün CMOS pinlerine 5 saniye tornavida ile dokunarak sıfırlama yaptım. Sıfırlanıp sıfırlanmadığını anlamadım bile. Sistem güçten tamamen kesilmeli mi, yoksa PSU bağlantısı varken mi bu işlem yapılmalı?
@Mr. Falcon Fişten çek ya da power switch 0 konumuna al, sonrasında yıldız tornavida ile bu 2 pin arasına 15 sn dokun, JBAT1 pinleri. Sonrasında factory reset olacak sistemi açtığında. Elektrik varken de Clear CMOS button falan basılıp 1 kere yapılabilir ya da yine bu anlattığım işlemi yapabilirsin ama anakartta elektrik varken elinden kaydırırsan tornavidayı, kısa devreye sebep olabilirsin, PCB veriyolları zarar görebilir vs. En doğrusu ilk anlattığım yöntem.
Senin modelde Clear CMOS Button yok, bu buton olsaydı elektrik varken 1 kere bastığında yanıp sönerek sıfırlama işlemini gerçekleştiriyor. Elektrik yokken de yine bir müddet basılı tuttuğunda sıfırlıyor. JBAT1 pinleri için anlattığım yöntemi uygula, elinden kayarsa kısa devre mevzusu olabilir ya da veriyolları zarar görebilir. 2 pin arasına nazikçe dokunacaksın JBAT1 jumper. @Mr. Falcon
Pil çıkar tak ile de başarılı olursun yüksek ihtimalle ama gereksiz. En yaygın kullanılan 2 yöntem 1.si tuş ile, ikincisi jumper pinleri ile. Pil son çare şu anda güncel kartlarda.
Diğer bir yöntem BIOS dosyasını MSI.ROM olarak isimlendireceksin, FAT32 formatlı bir USB belleğe atıp, ilgili BIOS Flashback portuna takacaksın. Senin modelde BIOS Flashback Button mevcut fakat Clear CMOS Button yok. O şekilde aynı ya da güncel BIOS sürümünü üzerine yazacaksın. Bu da Clear CMOS ile aynı mantıktadır, fabrika ayarlarına döner, sürüm de güncellersin bu şekilde ekstra ya da aynı sürümü yazabilirsin. Yaklaşık 5 dk sürer bu kartlarda. @Mr. Falcon
Son düzenleme:
Hocam senin dediğin artık olmuyor ben de denemiştim yapamamıştım A320 anakartta.Arkadaşın anakartı ve pek çok anakart için yeterli olabiliyor
Siz benim dedigimi bir dener misiniz?
Yeni konular
-
-
Belçika Savunma Bakanı paylaştığı fotoğrafı gelen uyarı üzerine kaldırdı
- Hermione Jean Granger
-
-
-
-
-
-