• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Corsair 6200MHz CL28 RAM VDDP Voltaj Ayarları ve ZenTimings 1:1 Mod Stabilite Deneyimi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 11115
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 294
  • Görüntüleme Görüntüleme 8B

Vddio 1.40 da stutter olma sebebi vddp olabilir. Benim de yeni öğrendiğim bir bilgi, eğer vddp arttırırsan vddio da arttırman gerekiyor. Öye ki direkt BSoD'ya da donma yaşanabiliyormuş. Örnek vddp 1.15 ayarladın vddio en az 1.45 veya üzeri olması lazım. Vddp 1.20 ayarladın en az 1.50-55 olması lazım. 6600 kasmaya çalışanları gördüm vddp 1.20 yapıyorlardı. Aynı şekilde 2:1 modda 8400-8600 kasmaya çalışanlar da vddp 1.18 falan deniyorlardı. Vddio da 1.50 veriyorlardı.

Stutter konusunda bir de şöyle bir şey var. Capframe X kullanıp, tekrar edilebilir bir sahne ile bakmak lazım. Diğer türlü elde edilen verinin bir anlamı yok. Mesela CS:GO'da benchmark mapi var otomatik sahne orayı açık capframex ile kayıt alıp ona göre karşılaştırma yapmak lazım. Şahsen ben bu kadar uğraşmıyorum.

Beta BIOS'a gelecek olursak, 2 gün oldu hiçbir sorun yaşamadım. Stutter vs hiçbir şey olmadı. Bir de format atıp chipset driverlarını AMD'den çektim. Genelde ASUS'tan kuruyordum ancak bayağı eskimişler. Fresh Windows'a geçtim çünkü 0.95 vddp denemelerinde BSoD aldım, Windows'un değişik RAM hata ekranına attı falan. Temiz kurulum yapayım dedim.

Ekleme: Önceden 0.95 vddp ile hiç sorun oluşmuyordu bunun sebebini de öğrenmiş oldum. Çünkü önceden vddio 1.30'da kullanıyordum. Mem vdd de 1.40 falandı. 6200C32 kullandığım zamanlarda vddio 1.30 vddq 1.30 kullanıyordum dolayısıyla vddp 0.95 sorun çıkartmıyordu. Bu dediğim olaylar tabii 8 ay önceye ait

Ekleme 2: Oyun oynarken arkada HWiNFO64 açık bırakmayın hocam. Çok nadir de olsa stutter yapıyor bazı oyunlarda. Genelde açmıyorum ancak bu durumu fark ettiğimden beri oyun oynarken HWiNFO64 hiç açmıyorum. Bilginiz olsun.

Son düzenleme:
Biraz voltajları düsürmeyi denedim ama olmadı, Karhu direkt hata veriyor. 0.95 VDDP normalde hata vermıyor 1.4 VDDIO ile bende, ama 1-2-0 c28'de hata verdi. Nitro 1-2-1 çekince hata düzeliyor, 1.4 VDDQ-IO çektiğim için ya da 0.95 VDDP diye Karhu 254.5 olacağına 252.5'ta uzun süre duruyor. Çözemedim yani ne neye sebep oluyor gerçekten. Hepsi yüksek olmak zorunda, düşüremiyorum bir türlü. Ve çekirdek +75 +100 falan verince akıcılık gidiyor, çok kötü bir durum bu da bendeki. Akıcılığa alıştığım için bırakamıyorum, çekirdeğe boost vermek niye bozar ki yani akıcılığı.

@11115 Biliyorum evet, Hw kapalı, Afterburner'den de power monitor kısmı kapalı tamamen. Sıkıntı voltaj düşürememek Ve bu saatten sonra da 6000 c26 6200 c28 1-2-0 bile kurtarmıyor, bundaki akıcılığı niye alamıyorum hiçbirinde anlamadım. Bir saçmalık var gerçekten. Genel olarak yüksek olması lazım bu voltajların, hangisi ne tür instabiliteye sebep oluyor yakalamak çok zor, çünkü verimsiz çalıştırıyor.

Yüksek voltaj vermenin bir zararı yok ki hocam. Sınırlarda kaldığınız sürece bir sorun olmaz. Bence korkmayın bu kadar.
Akıcılık için hangi oyunu test ediyorsunuz? Ben Valorant deniyorum genelde. Poligonda 1200 FPS alıyorum, %1Low bakmadım gerçi çünkü Valorant garip bir oyun 3. parti yazılımda garip davranıyor. Kendi içindeki FPS göstergesinde 1200 görüyorum rahatlıkla.

Yani şöyle özetleyeyim, ben bir kere o akıcılığı gördüm, yakaladım. Sonra hep kaybedip durdum, arada tekrar yakaladım falan. Neyin ne kadar akıcı olduğunun farkındayım 6000-6400 arasında. Ama bana koyan şey, bu akıcılıkların bozulmaması için işlemci stoktan oynatmamak gerektiği. Niye böyle bilmiyorum. Çok rezil bir şey, ya da bir yerlerde yanlış var.

4070 super yerine 4080 super olsa, aradaki FPS farkından dolayı belki bunu hissetmeyeceğim ama 4070 Super'de direkt anlaşılıyor aradaki fark. O yüzden ekran kartını da yüksek tutmak lazımmış, yoksa RAM'daki ufak tefek akıcılık kayıpları, devasa bir soruna dönüşüyor. Mesela tam 120 FPS alıyorsun diyelim, o sebepten ötürü hepsinin farkını anlıyorsun direkt, ama 240 alsan anlaman çok zor olacak. @11115

Triple A bakıyorum şu anda ya, bir de CS işte. BF1, Witcher 3, Darktide, Warhammer 40K Space Marine 2 falan akıcılık vesaire direkt belli ediyor ya da bir instabilite olduğunda. 5080 falan olsa mesela RAM %1 FPS 20-30 kıssa bile belki yine çok akıcı olacak. O yüzden çok uğraştırdı beni ve işlemciyi ya da voltajları oynatamıyorum, direkt hata verıyor. VDDP 0.95 sanırım 1-2-0 6400 stabil açamıyor direkt hata verdiğine göre çünkü 1-2-1 Nitro'da 1 saat hata yok, diğeri direkt hata. Ek olarak 6400 c28 1.1 VDDP'de de hata yok 1-2-0 Nitro. Ne neden hata veriyor anlamak güç o yüzden

VDDQ 1.5 de daha iyi hissettirdi, ve işlemciyi stoğa çekmek de iyi hissettiriyor akıcılık olarak diyorum, büyük ihtimal totalde 5-10 FPS artırıyor %1'leri, Nvidia App ile takip ediyorum ben arada, ama mouse hareketlerinden ya da aksiyondan direkt anlıyorum göz kararıyla alıştığım için artık. @11115

Karman çorman bir durum yani, ama işlemci stokta bırakmak hep çok akıcı hissettiriyor, herhangi bir program ya da %1 takip etmekten ziyade göz kararı hissediyorum direkt ben. Nvidia App ile bakınca da anlaşılıyor 3-5 düştüğü ama CS Benchmark falan daha sağlıklı olur tabi takip etmek. Sanırım bu çip hem core boostlayıp hem de agresif RAM açamıyor, bir de VDDP ihtiyacı artıyor işte agresif Nitro'da. Yoksa VDDIO 1.4 iken 0.95 çok kullandım, 1-2-0 bozdu şu anda.

Son düzenleme:

Söylediğiniz şeyi anlamam güç. Akıcılıktan kastınız %1 lows ise ki genelde akıcılık dediğimiz şeyi sağlayan şeydir ve bence ortalama FPS'ten daha önemli. CPU bound bir senaryoda %1FPS için 4070 ile 4080 arasında uçurum fark olacağını sanmıyorum. Hatta CPU bound senaryoda 4090 bile olsa fark olmaz diye düşünüyorum.
Benim yaptığım testler Shadow of the Tomb Raider ( kendi bench testi ), Valorant ve arada bir Cyberpunk deniyorum.
Tomb Raider da her şeyi en düşüğe alıp çözünürlüğü 800*600 çekiyorum. Bütün antialising vs her şeyi kapatıyorum. Daha dün yaptım 430 FPS aldım mesela. CPU bound dediğim senaryo tam olarak bu. ( 400-500 FPS civarına çıktığında çok fena Micro sttuter oluyor oyun motorundan kaynaklı )
Cyberpunk'da da her şeyi en düşüğe alıp 1080p de deniyorum.
İsterseniz Tomb Raider indirip test edin karşılaştıralım.

Bu ayarlarda her türlü CPU bound oluyor bu oyun, ekran kartlarımız farklı olsa da aynı sonucu alacağımızı düşünüyorum.

Bende vardı sanki bu oyun bir bakayım, tüm oyunları da sildim 3-5 oyun dışında, tekrar indirmem lazım zaten. En sağlıklısı böyle test üzerinden gitmek ama göz kararı direkt anlıyorum ben mouse hareketlerinden, akıcılığından, oyun içi combat'tan falan mesela, ondan bahsediyorum. O yüzden stokta bıraktım işlemciyi, hiç uğraşmak istemedim. +75 -5/-10 bile akıcılık bozuyor, anlamak güç. Bence %1 Low düşürüyor, başka bir şeye sebep olur mu emin değilim. Belki de SoC yetmiyor ekstra sıcaklık artışına karşılık, bilmiyorum ama +200 -15 6000 c28-26'da bende stabil mesela, OCCT yapmıştım 3 saat full yükte, onda da akıcılık az. %1 düşürüyordur öyle hissetiğime göre. Tek tek karşılaştırmak lazım, ona da çok üşenmiştim.

Yanı ben şöyle anlıyorum en pratik programsız, en ufak bilek hareketinde mouse uçup gidiyor birinde, diğerinde ekstra kuvvet uygulamam gerekiyor, programda bu %1 düşüşü olarak görünür %99 diye düşünüyorum @11115

Bende 6200 1/2/0 kullanıyorum. Şuanda imkanı yok 0.95 de boot olmuyor. Train ediyor windows boot ekranında bsoda düşüyor. Sizin benden farkınız yanlış hatırlamıyorsam 6400 1/2/0 nitro açabiliyorsunuz. Ben ne yaparsam yapayım 1/3/2 dışında 6400 açılmıyor.

En mantıklısı CS:GO'da bench mapini indirip capframe X ile kayıt alıp birebir karşılaştırmak.
Benim size önerdiğim Tomb Raider testi avarage FPS için daha çok. Avarage FPS'lerimizi karşılaştıralım diye önerdim. %1'ler için üşenmeyip dediğimi yapın. CS:GO'da kayıt alın.

Şu an BIOS sıfırlayıp uğraşmam ancak bu beta BIOS'un offical sürümü çıktığında EXPO da dahi açmadan CS:GO bench mapini bende yapacağım. Sonra da daily kullandığım ayarları girip tekrar test edeceğim. Yaptığımda paylaşırım hocam.

İşte VDDP+SoC sorunsalı bence. Bak benim bu profil random yaptım şu an mesela geçenkinin birebir aynısı, günaşırı Karhu yapmıştım uzun saatler, hiç hata yok. Ama VDDP 0.95 çektim, 2 kere trainletmeme rağmen direkt hata. 1-2-1 aldım saatlerce hata yok. Yani VDDP önemi burada belli oluyor. Bir de işlemci stoğa çektim ekstra akıcılık için, hissiyat çok önemli bu işte, bir yemek hazırlarken göz kararı bir şeyler koymak gibi yani. En doğrusunu program gösterecektik hafif varyasyonlarla ama uzun zaman önce bırakmıştım program işini, Nvidia App ile arada bakıyorum şu an sadece. Zaten aylarca hiç bu denli akıcı oynayamadım, artık SoC mi yeterli değil akıcılık için, yoksa dediğim gibi hem core +100 fazladan boostlayıp hem de agresif RAM verimli açamıyor mu bilmiyorum.

Bunda hata yok mesela saatlerce ve 255 verecek neredeyse speed olarak. Gdm Disabled zaten 256 veriyordu ama hata veriyor o. Stabil hale getirmek zor, ince ayar lazım ki bu bile zor. Bir tek VDDP direkt hata verdirdi. @11115 VDDQ 1.5 daha iyi hissettirdi bir de c28 için. Vddio da 1.4'te bırakamadım, o da hata verdirebilir 1.5 VDDQ varken, 1.45 yaptım mecbur onu da.

En azından ne kadar ilerleme kaydettiğimi görmek adına faydalı bir test olacak benim için.

CS'yi yarın öbür gün müsait zamanda ilgileneceğim evet. Bir de öyle bir veri olsun, bu ayarlar CS kaldıracak mı ama meçhul. FPS limiteri sıkıntılıydı o oyunun, 1000 1000 yapıp fullediğimde işlemci fırlatıp duruyordu paso %80'lere. 600-700'de falan mı bırakmak lazım anlamadım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…