Nocturnal

Çalışkan
Selam,
Ryzen 7 9850X3D + Gigabyte B850M Force sistemimde Hynix A-die DDR5 kitimi 6400 MT/s CL30 stabil çalıştırıyorum.
TestMem5 (Extreme preset) 4saat hatasız ancak subtiminglerin çoğuna henüz dokunmadım, gecikmeyi düşürmek ve performansı biraz daha iyileştirmek istiyorum.

Bu ayarlarda hangi değerler daha optimize edilebilir?
Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Dosya Ekleri

• Screenshot 2026-02-05 110315.webp
    Screenshot 2026-02-05 110315.webp
    61,7 KB · Görüntüleme: 111

Vay be, 9850X3D + B850M Force'lara kadar iş gelmiş. Artık çok yaşlandık harbiden de. :) Teknolojiye ayak uyduramıyoruz.

Selam,
Ryzen 7 9850X3D + Gigabyte B850M Force sistemimde Hynix A-die DDR5 kitimi 6400 MT/s CL30 stabil çalıştırıyorum.
TestMem5 (Extreme preset) 4saat hatasız ancak subtiminglerin çoğuna henüz dokunmadım, gecikmeyi düşürmek ve performansı biraz daha iyileştirmek istiyorum.

Bu ayarlarda hangi değerler daha optimize edilebilir?
Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

H16A olduğu zaten kesin. 1.18 SoC'ye stabil olduğundan emin misin? Eğer öyleyse Unicorn. Hangi testleri gerçekleştirdin şimdiye dek? Çip 2233 FCLK Boot ediyor mu? VDDG 900 mV iken 2200-2233 stabil kalamaz çok yüksek oranda. VDDG Global 1050 mV ayarlayıp bak önce. @Nocturnal

Vay be, 9850X3D + B850M Force'lara kadar iş gelmiş. Artık çok yaşlandık harbiden de. :) Teknolojiye ayak uyduramıyoruz.

H16A olduğu zaten kesin. 1.18 SoC'ye stabil olduğundan emin misin? Eğer öyleyse Unicorn. Hangi testleri gerçekleştirdin şimdiye dek? Çip 2233 FCLK Boot ediyor mu? VDDG 900 mV iken 2200-2233 stabil kalamaz çok yüksek oranda. VDDG Global 1050 mV ayarlayıp bak önce. @Nocturnal
Anakartı siz önermiştiniz hocam dediğiniz kadar var mış teşekkür ederim.

@ggbye Gel de H16A gör az, H16M'ci oldun benim gibi. :rofl:

Anakartı siz önermiştiniz hocam dediğiniz kadar var mış teşekkür ederim.

Var tabii, öyle ki Nebi Amca hemen popüler olunca videosunu çekti. Forumdaki birçok kişiye ben aldırttım bu kartı. Ben önerene kadar da hiç kimse hiçbir forumda önermiyordu hatta.

Direk OC ile ilgilenen kişilere hitap ediyor, normal kullanıcıyı aslında çok bağlamaz. 6400 1:1 mod açmayı bilen adam ya da 2:1 mod zorlamak isteyen adam bu karta yönelecektir. Bu bütçeye bu özelliklerde başka bir kart henüz yok. @Nocturnal

Vay be, 9850X3D + B850M Force'lara kadar iş gelmiş. Artık çok yaşlandık harbiden de. :) teknolojiye ayak uyduramıyoruz.

H16a olduğu zaten kesin. 1.18 SoC'ye stabil olduğundan emin misin? Eğer öyleyse unicorn. Hangi testleri gerçekleştirdin şimdiye dek? Çip 2233 FCLK boot ediyor mu? Vddg 900 mv iken 2200-2233 stabil kalamaz çok yüksek oranda. Vddg global 1050 mv ayarlayıp bak önce. @Nocturnal

Sadece SoC v1.3 2200FCLK denedim boot ediyor ama test mem direkt crash veriyor. Görseldeki değerler ile şu an sadece 4saaat TestMem5 Extreme testi yaptım hata almadım daha fazla test ederim.

Sadece SoC v1.3 2200FCLK denedim boot ediyor ama test mem direkt crash veriyor. Görseldeki değerler ile şu an sadece 4saaat TestMem5 Extreme testi yaptım hata almadım daha fazla test ederim.

H16A olduğu neden kesin, çünkü 7400 MT/s ve üzeri 16 GB SR modüller Hynix A-Die olmak zorunda. Piyasada başka hiçbir modül yok bu frekansı sağlayan.

SoC bu kartta sorun değil. Nebi Amca videosunda söz ettiği gibi Gigabyte'a çalışan XOC bir kişi var, onun adı da Chew Amca. Onun bulduğu bir bug mevcut. Bu sayede 1.4 SoC'ye kadar verebiliyorsun. Bu da şu demek, 6600 MT/s 1:1 mod bu kartta açabilirsin.

Ama 1.3 SoC çok tavsiye etmem, FCLK kararsızlaşıyor, SoC güç tüketimi ve Idle Power artıyor. Onun yerine 1.25-1.3 SoC artı 6400 1:1 açman en uygunu. 1.2 SoC'ye 6400 stabil olduğunu çok sanmıyorum. Ben 1.32 SoC'ye 6600 MT/s açabiliyorum mesela. 1.25 SoC'ye 6400 MT/s 1-2-0 Nitro. Burada Nitro kısmı önemli.

@Nocturnal TestMem5'ten Ryzen3D profilini kullanman daha uygun. Extreme ve Absolut gerek yok. Çipe gereksiz abanıyor.

1770320254151.webp

1770320272477.webp

@Nocturnal Bu ikisini bir koşu böyle deneyip gel. 2233 Boot edebilir belki.

FCLK işini kesinleştir, 900 VDDG'ye açamazsın. 2200 bile açamazsın hatta. Ses kartı kullansaydın orada yazılımda Error olarak gösteriyor. Stutter, sound cut vesaire aklına gelen her şeyi yapar. FCLK Interconnect frekans, uğramadığı yer yok çipte. CCD ve SoC bağlantısını sağlıyor. Ana gecikme kaynağı ve bant genişliği limitlenmesinin sebebi bu frekans. APU'lar 2600-2700 maksimum yapabilirken Ryzen 7000-9000'de sınır 2233.

FCLK'yı en kolay AM4'te WHEA Errors ile anlıyordun. Şimdi @Bandırmalı1965 ile osiloskop altında bakacaksınız, başka yolu yok. Agresif hata düzeltmeye sahiptir, tespiti zor. Linpack gibi programlar tespit edebiliyor ya da RAM Test + VRAM testi gibi FCLK trafiği PCIe hattına yoğunlaştırırsan Failure olabilir. Aksi taktirde fark edeceğin şey Crash'ten ziyade stutter ya da Sound Cut oluyor.

Son düzenleme:
H16a olduğu neden kesin, çünkü 7400 MT/s ve üzeri 16 GB sr modüller Hynix a-die olmak zorunda. Piyasada başka hiçbir modül yok bu frekansı sağlayan.

SoC bu kartta sorun değil. Nebi amca videosunda söz ettiği gibi Gigabyte'a çalışan xoc bir kişi var, onun adı da chew amca. Onun bulduğu bir bug mevcut. Bu sayede 1.4 SoC'ye kadar verebiliyorsun. Bu da şu demek, 6600 MT/s 1:1 mod bu kartta açabilirsin.

Ama 1.3 SoC çok tavsiye etmem, FCLK kararsızlaşıyor, SoC güç tüketimi ve idle Power artıyor. Onun yerine 1.25-1.3 SoC artı 6400 1:1 açman en uygunu. 1.2 SoC'ye 6400 stabil olduğunu çok sanmıyorum. Ben 1.32 SoC'ye 6600 MT/s açabiliyorum mesela. 1.25 SoC'ye 6400 MT/s 1-2-0 Nitro. Burada Nitro kısmı önemli.

@Nocturnal TestMem5'ten Ryzen3D profilini kullanman daha uygun. Extreme ve absolut gerek yok. Çipe gereksiz abanıyor.

Eki Görüntüle 224679
Eki Görüntüle 224680

@Nocturnal bu ikisini bir koşu böyle deneyip gel. 2233 boot edebilir belki.

FCLK işini kesinleştir, 900 Vddg'ye açamazsın. 2200 bile açamazsın hatta. Ses kartı kullansaydın orada yazılımda error olarak gösteriyor. Stutter, sound cut vesaire aklına gelen her şeyi yapar. FCLK ınterconnect frekans, uğramadığı yer yok çipte. Ccd ve SoC bağlantısını sağlıyor. Ana gecikme kaynağı ve bant genişliği limitlenmesinin sebebi bu frekans. APU'lar 2600-2700 maksimum yapabilirken Ryzen 7000-9000'de sınır 2233.

Şu an durum bu ne kadar süre test edeyim?

Dosya Ekleri

• Screenshot 2026-02-05 114108.webp
    Screenshot 2026-02-05 114108.webp
    144,2 KB · Görüntüleme: 71

Gerçekten gözlerim yaşardı. 2233 kime denetsem açıyor. Bir benim çip açamıyor. :)

Sana Unicorn denk gelmiş. IMC+FCLK iyi olduğunda Core'lar çöp olur genelde. 9850X3D'de de Core kısmı 5.6 GHz seçmece olduğundan ortalamadır. 5.8'lere çıkamazsın. Elektriksel olarak CCD+IMC+FCLK üçünün sağlandığı senaryo milyonda 1. Belki sana denk gelmiştir. Tepsinin iyi yerinden almışın, tam ortadan denk gelmiş. Darısı denk getiremeyenlere. @ggbye

TestMem5 yenilendi, onu atacağım. Programı ilk açışta AWE hatası veriyor, PC Reset sonrası düzelecek. Oradan Ryzen3D profil seçeceksin.

AWE hatası alacaksın ilk açışta. PC kapatıp aç, sonrasında Ryzen3D profil seçip başlat. HWiNFO sensör yanda açık kalsın. BIOS ayarları vereceğim, bu halini test etme. Belki 6600 MT/s açacaksın. 1.3 SoC ve SoC LLC Extreme deneyelim.

Bank Refresh Mode diye bir zımbırtı geldi. Acaba şu anda Auto'su sende nedir, onu da bilmiyoruz henüz. Nebi Amca anlatmamış o kısmı, kendisine içerledim. O kadar da söylemiştim.

Gerçekten gözlerim yaşardı. 2233 kime denetsem açıyor. Bir benim çip açamıyor. :)

Sana unicorn denk gelmiş. Imc+FCLK iyi olduğunda Core'lar çöp olur genelde. 9850X3D'de de Core kısmı 5.6 GHz seçmece olduğundan ortalamadır. 5.8'lere çıkamazsın. Elektriksel olarak ccd+ımc+FCLK üçünün sağlandığı senaryo milyonda 1. belki sana denk gelmiştir. Tepsinin iyi yerinden almışın, tam ortadan denk gelmiş. Darısı denk getiremeyenlere. @ggbye

TestMem5 yenilendi, onu atacağım. Programı ilk açışta awe hatası veriyor, PC reset sonrası düzelecek. Oradan Ryzen3D profil seçeceksin.

Awe hatası alacaksın ilk açışta. PC kapatıp aç, sonrasında Ryzen3D profil seçip başlat. HWiNFO sensör yanda açık kalsın. BIOS ayarları vereceğim, bu halini test etme. Belki 6600 MT/s açacaksın. 1.3 SoC ve SoC llc Extreme deneyelim.

Soğutucum Arctic lf 2 240ML biraz eski olduğundan 5.8 denemedim bile curve -35 de 2 saat occd testi yapmıştım error almadım ama RAM'ler default da idi.

Yeni TestMem'i indirip dediğiniz gibi açtım ne kadar süre test edeyim ?