Benim minimum tercih edeceğim kart bu olurdu Force düşünmüyorsan. ASUS'un stabilitesini diğer kartlarda çok göremedim çünkü. BIOS'lara özenen 2. bir firma yok ASUS dışında şu anda. MSI atakta, 2. sırada o belki var. Gigabyte ve ASRock en sonda seyrediyor. Gigabyte OC kartları haricinde önermem Force-Tachyon gibi ya da Aorus haricinde. MSI'da da MPG-MEG harici normalde önermem ama Tomahawk'lar F/P fiyatta şu anda. Onun haricinde ASUS ROG alırdım. Bu ROG X870-A ve B850-A modelleri güzel kartlar, tek eksisi 6 Layer olması. 2:1 mod stabil açamazsın ama 1:1 mod 6000-6400 arası Patriot'lar ile verir sana stabil.
Şu anki anakart 8 yıllık B350-M-A, bir sorununu görmedik boyutu dışında BIOS vs. üzmedi. Attığınız modeli görmüştüm inceleyeceğim.

@Ayhan Dönmez X870 Aorus elite önerir misiniz?

Son düzenleme:
Şu anki anakart 8 yıllık B350-M-A, bir sorununu görmedik boyutu dışında BIOS vs. üzmedi. Attığınız modeli görmüştüm inceleyeceğim.

Öneririm. Güzel kart o da. F/P idi en son. POST Code mevcut bir de. Sanırım 6 Layer o da. Ama sorun olmaz, 6200 CL28 açabilmen lazım Patriot'larla onda.

1769174202429.webp

@Falconpolat Amazon US'ten sipariş geçilebiliyormuş şu anda sanırım. Bakalım bizim esnaf bunun üzerine yüzde kaç kar koyacak, merakla bekliyoruz. En az %100 kar koymazlarsa kurtarmaz gibi. Vergi, gümrük, KDV, ÖTV, MTV, ÇTV.

Son düzenleme:
@Falconpolat Amazon US'ten sipariş geçilebiliyormuş şu anda sanırım. Bakalım bizim esnaf bunun üzerine yüzde kaç kar koyacak, merakla bekliyoruz. En az %100 kar koymazlarsa kurtarmaz gibi. Vergi, gümrük, KDV, ÖTV, MTV, ÇTV.
Nova Bilgisayar'da 28 bin olarak gözüküyor ama 24'den fazla olursa almam bile ki 24'den az olması da imkansız görünüyor. Bugün 9800X3D 20 bin olursa kapabilirim bunu beklemeye değmez bence.

Ekran görüntüsü 2026-01-23 190109.webp

Geldi gönlümün çiçeği.

Son düzenleme:
Nova Bilgisayar'da 28 bin olarak gözüküyor ama 24'den fazla olursa almam bile ki 24'den az olması da imkansız görünüyor. Bugün 9800X3D 20 bin olursa kapabilirim bunu beklemeye değmez bence.

Eki Görüntüle 220535

Geldi gönlümün çiçeği.

20K bandına alınabilir ama çok çabuk tükeniyor. 5 dakika dayanır dayanmaz öyle bir durumda. 9850X3D'yi de bizim esnaf 25-26'dan aşağı vermez gibi görünüyor. 9800X3D zaten 5.4 GHz görüyor PBO +200 ile. 9850X3D +200 ile 5.8 görecek sadece. Değmez zaten. Bellek kontrolcüsü de aynı.

20K bandına alınabilir ama çok çabuk tükeniyor. 5 dakika dayanır dayanmaz öyle bir durumda. 9850X3D'yi de bizim esnaf 25-26'dan aşağı vermez gibi görünüyor. 9800X3D zaten 5.4 GHz görüyor PBO +200 ile. 9850X3D +200 ile 5.8 görecek sadece. Değmez zaten. Bellek kontrolcüsü de aynı.
İnceHesap 3 taksit yapıyor, boşuna faiz ödemek istemediğim için vadeyi uzatmam. Amazon'da 22800'e 6 taksitle var oradan almayı düşünüyorum. Zaten RAM'ler 3 taksitle gelince yük oldu bu da 3 taksit olursa pek iyi olmaz. Anakartı kesinleştirmem lazım buraya birkaç liste atacağım eleye eleye seçeceğiz.

@Ayhan Dönmez Birazdan bunlardan birisini alacağım eğer onu değil bunu al dediğiniz varsa önerinizi alayım. En güçlü aday X870 Aorus Elite.

• Gigabyte X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE​

• MSI MAG X870 TOMAHAWK​

• ASUS X870 MAX​

Son düzenleme:
İnceHesap 3 taksit yapıyor, boşuna faiz ödemek istemediğim için vadeyi uzatmam. Amazon'da 22800'e 6 taksitle var oradan almayı düşünüyorum. Zaten RAM'ler 3 taksitle gelince yük oldu bu da 3 taksit olursa pek iyi olmaz. Anakartı kesinleştirmem lazım buraya birkaç liste atacağım eleye eleye seçeceğiz.

@Ayhan Dönmez Birazdan bunlardan birisini alacağım eğer onu değil bunu al dediğiniz varsa önerinizi alayım. En güçlü aday X870 Aorus Elite.

• Gigabyte X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE​

• MSI MAG X870 TOMAHAWK​

• ASUS X870 MAX​

1769192378092.webp

@Falconpolat Bu güzel fiyata gelirse buna bak, sana yeterli gelir.

Beyazın siyahı bu yine aynı anakart. İncehesap vade farksız 6 taksit yapsa alacaktım ama maalesef.

@Ayhan Dönmez Beyaz Aorus ile 9800X3D siparişlerini de geçtim. Phantom Spirit kasaya sığmayacak galiba eski soğutucuyla idare edeceğim bir süre (ID Cooling 214 XT).

WhatsApp Image 2026-01-24 at 14.27.17.webp

WhatsApp Image 2026-01-24 at 15.12.02.webp

Anakart ulaştı RAM'ler iş yerinde, işlemci daha kargoya verilmedi bekliyoruz bakalım.

@Ayhan Dönmez Hocam RAM'ler SK-Hynix H-Die çıktı.

Son düzenleme:
Beyazın siyahı bu yine aynı anakart. İncehesap vade farksız 6 taksit yapsa alacaktım ama maalesef.

@Ayhan Dönmez Beyaz Aorus ile 9800X3D siparişlerini de geçtim. Phantom Spirit kasaya sığmayacak galiba eski soğutucuyla idare edeceğim bir süre (ID Cooling 214 XT).

Eki Görüntüle 220823
Eki Görüntüle 220824

Anakart ulaştı RAM'ler iş yerinde, işlemci daha kargoya verilmedi bekliyoruz bakalım.

@Ayhan Dönmez Hocam RAM'ler SK-Hynix H-Die çıktı.

O halde konuya H-Die uzmanı olan @LH44 ve @Bandırmalı1965 davet ediyorum. P-Die, H-Die ben anlamam. Ben Hynix M ve A-Die uzmanıyım. :D

@Falconpolat Hynix H16A ve H16M harici 16 Gbit normalde piyasaya çıkartmadı . P-Die, H-Die 16Gbit olanlar M ya da A-Die olmalı diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Son düzenleme:
Ona ben de tam hakim değilim. A>P>M≈H gibi bir sıralama yapabilirim. P-die ile ilgili A ile M arasında diye biliyorum çünkü. Her ne kadar A-die gibş davransa bile stabil olamıyordu.

Literatürde tek bir veri bile yok. O yüzden yorum yapmak güç. H16A, H16M harici ne benim elime geçti, ne de kullanıp da OC yapan gördüm. P-Die, M-Die gibi davranıyor anladığım kadarıyla. H-Die ise A-Die gibi. Özdeş kabul etmek lazım.